Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 570
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-25972
Den 18. januar 2021
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 570 (MOF alm. del) stillet den 21. december 2020
efter ønske fra Erling Bonnesen (V), Lise Bech (DF), Per Larsen (KF), Peter Seier Christensen (NB) og
Henrik Dahl (LA).
Spørgsmål nr. 570
”Ministeren bedes skriftligt redegøre for og specificere udviklingen i udgifterne på kontrolområdet
for mark- og gårdslagtninger
mv.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser:
”Udviklingen i udgifterne for kontrolområdet for nødslagtninger på mark og for gårdslagtninger
skyldes, at der henholdsvis er trådt en ny EU-forordning i kraft for nødslagtninger, og at der efter
ønske fra erhvervet er udviklet en ny model for gårdslagtninger.
I december 2019 trådte en ny EU-forordning i kraft, der fastslår, at kontrol ved nødslagtninger af
tilskadekomne dyr skal udføres af en embedsdyrlæge. Hidtil har denne kontrol af dyr, som skal
nødslagtes, været udført af praktiserende dyrlæger, der har afregnet direkte med landmanden.
Den nye ordning for gårdslagtninger erstatter den tidligere ikke tilsigtede praksis omkring
markslagtninger, som blev benyttet under ordningen for ”nødslagtninger”.
Udgifterne i forbindelse med nødslagtning vil fremover blive 2.200 kr. pr. påbegyndt time mod en
hidtidig vurderet udgift til den privat praktiserende dyrlæge på mellem 1.000 kr. og 1.500 kr. pr.
kontrolbesøg. Fødevarestyrelsen vil følge udviklingen med henblik på eventuelt at kunne effektivisere
nødslagtningsordningen.
Den nye model for gårdslagtninger muliggør, at landmændene kan få aflivet og slagtet deres dyr på
stedet og dermed af dyrevelfærdsmæssige hensyn undgå transporten til slagteriet. Det er vurderingen,
at udgiften for landmændene i de fleste tilfælde vil blive mindre end hidtil. Dette skyldes at kontrollen
vil være omfattet af de minimis støtteordningen, hvorigennem ca. 73 % af de faktiske kontroludgifter
vil blive dækket. Modellen afløser en tidligere uformel praksis, der havde udviklet sig, hvor dyr blev
”nødslagtet”
på marken ud fra et ønske fra landmændene om at skåne dyrene for transport af
dyrevelfærdsmæssige hensyn.
Gårdslagtningsmodellen sker i regi af autoriserede slagterier, hvor en
”forlænget” slagtegang
kan
omfatte slagtning på gården. Det levende syn, AM kontrollen, hvor dyrene besigtiges inden aflivning,
foretages på gården af en embedsdyrlæge inden aflivning. Efterfølgende bringes de aflivede dyr til
slagteriet til slagtemæssig behandling.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk