Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2348111_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
5. marts 2021
Hermed følger besvarelse fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af spørgsmål nr. 723 (MOF
alm. del) stillet 25. januar 2021 efter ønske fra Rasmus Nordqvist (SF).
Spørgsmål nr. 723
”Ministeren
bedes i forlængelse af svar på MOF alm. del - spørgsmål 375 redegøre for, under hvilke
lokale forhold det gælder, at nedfældning er at foretrække for forsuring i forhold til de
ammoniakreducerende effekter, og under hvilke forhold det ikke gælder.”
Svar
De lokale forholds betydning for emissionen af ammoniak ved udbringning af husdyrgødning er
komplekse og spiller en rolle for, hvornår nedfældning er at foretrække frem for forsuring og omvendt i
forhold til de ammoniakreducerende effekter.
Nedfældning af flydende husdyrgødning er som hovedregel en effektiv teknik i forhold til at begrænse
emissionen af ammoniak, idet overfladen af den udbragte husdyrgødning, hvorfra fordampningen sker,
reduceres. På sort jord er nedfældning generelt at foretrække frem for forsuring i forhold til de
ammoniakreducerende effekter. Ved sortjordsnedfældning undgår man i princippet en overflade,
hvorfra der sker fordampning, mens der ved nedfældning på græs sker en betydelig reduktion af
overfladen af den udbragte husdyrgødning.
I praksis vil en effektiv nedfældning navnlig afhænge af jordens struktur. En sandpræget jord er typisk
bedre egnet til en effektiv nedfældning ift. en lerpræget jord. På sandprægede jorde er nedfældning
derfor typisk at foretrække i forhold til at minimere ammoniakfordampning. Omvendt kan man på tunge
lerjorde have svært ved at gennemføre en effektiv nedfældning, hvorfor forsuring kan være bedre.
Herudover har de vejrmæssige forhold betydning for ammoniakfordampningen ved udbringning af
husdyrgødning med forskellige teknikker som nedfældning og forsuring, ligesom husdyrgødnings
tørstofindhold og kemiske egenskaber har betydning for, hvor hurtigt husdyrgødningen trænger ned i
jorden, og hvor meget ammoniak der fordamper ved udbringning.
Rasmus Prehn
/
Anders Christiansen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.fvm.dk