Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 26. oktober 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 67 (MOF alm. del) stillet 11.
oktober 2020 efter ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 67
”
Hvad kan regeringen oplyse om risikoen for sundheden i Danmark, EU og globalt fra den særlige
covid-19-mutation, der udvikles i mink?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser:
”DK-VET
(Københavns Universitet/Statens Serum Institut) oplyser, at den fortsatte udvikling af virus
i mink med flere og flere mutationer i spike-proteinet og spredning ved videresmitte til mennesker i
Danmark, udgør en potentiel fare for folkesundheden og for de forventede effekter af en vaccine.
Coronavirus er generelt kendt for at kunne mutere. Dette indebærer en risiko for, at der opstår nye
varianter, som kan være mere smitsomme og sygdomsfremkaldende. SSI anfører, at der opstår nye
mutationer af coronavirus i minkbesætninger. Der er derfor en teoretisk mulighed for, at effekten af de
potentielle COVID-19-vaccinekandidater kan blive påvirket. De danske minkbesætninger udgør
potentielt et stort reservoir af coronavirus med tilhørende risiko for yderligere mutationer.
For nuværende, har Fødevarestyrelen kun oplysninger om forekomst af COVID-19 i mink i
Nederlandene, USA, Spanien og Sverige globalt set, og med begrænset viden om bl.a. epidemiologi,
bekæmpelsesstrategier osv. i denne sammenhæng. Der findes ingen fælles lovgivning eller
retningslinjer for håndteringen af COVID-19
i dyr i EU eller på verdensplan.”
Mogens Jensen
/
Nikolaj Veje
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk