Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 25. oktober 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 66 (MOF alm. del) stillet
11. oktober 2020 efter ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 66
”Har
myndighederne undersøgt, hvorvidt og i givet fald hvordan covid19-virussen har udviklet sig i
minkbesætninger (mutationer mv.)?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser:
”Statens
Serum Institut (SSI) foretager disse undersøgelser af virus fra de smittede farme, og har
derved fulgt, hvordan virus udvikler sig over tid, og hvilke mutationer der indtil videre er fundet.
DK-VET (SSI og Københavns Universitet) har over for Fødevarestyrelsen oplyst, at der er observeret to
varianter (mutation og deletion) af COVID-19, som er opstået i mink. Minkvarianterne er bekymrende,
da de også forekommer i det gen, der koder for spikeproteinet. Spikeproteinet bruges af virus til at
inficere kroppens celler med, og er ofte også det protein, som man udvikler vacciner imod.
Spikeproteinet er formentlig også vigtigt for at udvikle immunitet efter en overstået infektion. Det er
derfor muligt, at effekten af anti-COVID 19-vacciner, der er spike-baserede, mindskes eller elimineres
over for virus, der er muterede eller deleterede. Det er også sandsynligt, at personer, der allerede har
været smittet, kan blive smittet igen med de to virusvarianter. I så fald udebliver flokimmunitet.
Undersøgelserne af virus fortsættes.”
Mogens Jensen
/
Nikolaj Veje
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk