Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 3. februar 2021
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 594 (MOF alm. del)
stillet d. 6. januar 2021 efter ønske fra Susanne Zimmer (UFG).
Spørgsmål nr. 594
”Ministeren bedes oversende Fødevarestyrelsens faglige vurdering af artiklen
”Laks (og livstruende sygdomme på) menuen” fra Danmarks Sportsfiskerforbunds
medlemsblad Sportsfiskeren fra april 2012, hvor der bl.a. argumenteres for at
opdrætslaks er kræftfremkaldende og øger risikoen for fedme og diabetes?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Artiklen,
der henvises til, refererer til en videnskabelig artikel om Chronic
Consumption of Farmed Salmon Containing Persistent Organic Pollutants Causes
Insulin Resistance and Obesity in Mice af Ibrahim, M.M., Fjære, E., Lock, E.-J.,
Naville, D., Amlund, H., Meugnier, E., Le Magueresse Battistoni, B., Frøyland, L.,
Madsen, L., Jessen, N., Lund, S., Vidal, H., Ruzzin, J. fra PLoS One, 2011;6(9).
I denne artikel undersøges effekten af fiskefoderets indhold af POP-stoffer
(Persistente Organiske Pollutants som fx dioxin og PCB). Fisken har forud for
forsøget været fodret med foder med højere eller lavere indhold af POP-stoffer.
Forsøget undersøger altså ikke betydning af, at fiskene er opdrættede, men
undersøger effekten af indhold af POP-stoffer. Det er velkendt, at POP-stoffer er
hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Derudover er relationer til diabetes
ofte nævnt som en mulig effekt. Foder til opdrættede fisk må ikke indeholde
tungmetaller eller anden forurening som kan udgøre en risiko for dyrs eller
menneskers sundhed, og er derfor underlagt restriktioner”.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk