Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2330103_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 3. februar 2021
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 592 (MOF alm. del)
stillet d. 6. januar 2021 efter ønske fra Susanne Zimmer (UFG).
Spørgsmål nr. 592
”Vil ministeren kommentere Fødevarestyrelsens informationsvideo om gravides
indtag af fisk offentliggjort på Mad Med Mindre Kemis profil på Facebook den 10.
november 2020, hvor det bl.a. anbefales at spise opdrættede fisk? Der henvises til
https://fb.watch/2GHd6kbDNW/.
Vil ministeren oplyse, hvorvidt Mad Med
Mindre Kemi vil svare på kommentarerne til opslaget, hvoraf det bl.a. fremgår, at
opdrættede ørred og laks indeholder flere tungmetaller og miljøgifte end vilde
ørreder og laks?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Fødevarestyrelsen
går typisk ikke ind i diskussioner der vedrører holdninger til
fødevarer på ”Mad Med Mindre Kemi”, men bidrager med fakta og links til
Fødevarestyrelsens hjemmeside.
I filmen, der henvises til, vejledes om indtag af tun til gravide og børn på grund af
indhold af kviksølv. I slutningen af filmen henvises til fiskearter, som ikke udgør
samme problem. Det gælder bl.a. opdrættede fisk. Kviksølv er et tungmetal, som
findes overalt i naturen bl.a. fra vulkansk aktivitet. Kviksølv ophobes gennem
fødekæden, hvorfor store gamle fisk har højere indhold end mindre fisk.
Opdrættede fisk har generelt et lavt indhold af kviksølv, da de fodres med foder,
som skal overholde grænseværdier for kviksølv, og da de ikke bliver så gamle.
Tunfisk er højt placeret i fødekæden og har derfor et højt indhold af kviksølv”.
Fødevarestyrelsen har særlige anbefalinger til gravide og børn, herunder at
begrænse indtaget af tun:
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Kend_kemien/Sider/Gr
avid-med-mindre-uoensket-kemi.aspx
Spørgsmål om opdrættede fisk kontra vilde fisk er typisk relateret til laks, som er
en fed fisk, og hvor der kan være ophobning af dioxin i fedtvævet. Denne
problemstilling er belyst på Fødevarestyrelsens hjemmeside:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 592: Spm. om kommentar til Fødevarestyrelsens informationsvideo om gravides indtag af fisk offentliggjort på Mad Med Mindre Kemis profil på Facebook den 10. november 2020, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2330103_0002.png
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta_om_opdraettede_fisk.
aspx”
Rasmus Prehn
/
Annelise Fenger
2