Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 1. februar 2021
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 584 (MOF alm. del) stillet
den 4. januar 2021 efter ønske fra Susanne Zimmer (UFG).
Spørgsmål nr. 584
”Hvilken
viden har man om COVID-19
virus’ mulige smittepotentiale i forhold til svin og
om smitte
mellem svin og mennesker? Er der foretaget en risikovurdering i forhold til, hvor stor en eventuel ri-
siko den danske svineproduktion er i forhold til COVID-19 og folkesundheden?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
”Der har globalt set ikke været rapporteret om
COVID-19 (SARS-CoV-2) infektioner i svin trods ud-
bredt kontakt mellem mennesker og svin. Generelt er coronavirus-typer meget værtsspecifikke og skif-
ter sjældent fra en vært til en anden vært, men en gang imellem sker det
–
sådan som det er sket med
mink.
På baggrund af COVID-19-udbrud blandt medarbejdere på svineslagterier, blev der i efteråret 2020
bestilt en samlet vurdering hos Dansk Veterinær Konsortium af den tilgængelige viden om COVID-19 i
svin. Man ønskede en vurdering af, om udbruddene kunne skyldes smitte fra svin til medarbejderne,
samt om der var behov for en screening af svinepopulationen for forekomst af COVID-19. Fødevaresty-
relsen modtog vurderingen fra Dansk Veterinær Konsortium 17. november 2020
1
.
Gennemgangen fra Dansk Veterinær Konsortium viser, at der er er udført fire udenlandske studier i
2020, hvor svin eksperimentelt er blevet inficeret med COVID-19. I ingen af studierne er der tegn på
en formering af COVID-19 i svin, ligesom en immunreaktion i svin efter inficering med COVID-19 hel-
ler ikke er observeret. Der er ikke påvist smitte fra inficerede svin til usmittede kontaktsvin i studierne.
Dansk Veterinær Konsortium vurderer på dette grundlag, at det er meget usandsynligt (0,1-1%), at CO-
VID-19 giver infektion i svin. I forlængelse heraf vurderer Fødevarestyrelsen, at sandsynligheden for
smitte mellem mennesker og svin tilsvarende er meget usandsynlig.”
Rasmus Prehn
/
Hanne Larsen
1
https://dkvet.dk/raadgivning/raadgivningssvar/covid-19-i-andre-dyr/COVID-19_i_svin_risikovurdering_17-
11-2020.pdf
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk