Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2312796_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-24592
Den 22. december 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 457 (MOF alm. del) stillet 3.
december efter ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 457
”Vil
ministeren redegøre for, hvorfor Danmark som det eneste land kræver, at æg skal
opbevares på køl i butikkerne?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Fødevarestyrelsen
har ikke kendskab til kølekrav for æg i andre lande end Danmark.
Butikker og andre fødevarevirksomheder skal opbevare æg ved maks. 12 grader, da det øger
fødevaresikkerheden, og fordi kvaliteten af æggene bevares i længere tid. Selvom der i dag er en meget
lille risiko for salmonella i danske æg, så er der stadig en risiko, da æg er biologisk materiale. Risikoen
reduceres yderligere ved, at æggene opbevares på køl. Kravet om, at æg skal opbevares på køl, gælder
dog ikke for æg solgt ved stalddør.
Grunden til, at Danmark har kølekrav for æg er, at risikoen for vækst af bakterier, som for eksempel
salmonella, er større, jo højere temperaturen er, og jo ældre ægget bliver. De danske kølekrav for æg
blev indført før EU-harmoniseringen og er herefter blevet opretholdt.
Selvom vi i Danmark har et testprogram, som sikrer, at forekomsten af salmonella i æg er meget lav, så
mindskes fødevaresikkerhedsrisikoen yderligere ved at opbevare æggene på køl.”
Rasmus Prehn
/
Annelise Fenger
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk