Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-14-81-07964
Den 18. december 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 391 (MOF alm. del) stillet
den 26. november 2020 efter ønske Miljø- og Fødevareudvalget.
Spørgsmål nr. 391
”Vil
ministeren kommentere de præsentationer udvalget modtog i forbindelse med ekspertmødet
om zoonoser den 25/11-20, jf. MOF alm. del - bilag 168?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
”Præsentation
af bakterielle zoonoser
Ved et lukket møde i Miljø- og Fødevareudvalget den 25. november 2020 var Hans Jørn Kolmos invi-
teret til at tale om bakterielle zoonoser.
Hans
Jørgen Kolmos’
præsentation udpeger salmonella, campylobacter og E.coli, som de væsentligste
fødevarebårne zoonoser, og kød, æg og grøntsager som de væsentligste fødevarekilder. Derudover pe-
ger Hans Jørgen Kolmos på størrelsen af dyrehold, robuste driftsformer, hygiejne og antibiotikafor-
brug som områder, hvor risikoen kan mindskes.
Fødevarestyrelsen kan bekræfte, at de vigtigste bakterielle fødevarebårne zoonoser er campylobacter,
salmonella og STEC (sygdomsfremkaldende E. coli). DTU og IFRO (KU) har beregnet hhv. sygdoms-
byrden og de samfundsmæssige omkostninger, der er forbundet med fødevarebårne bakterielle zoono-
ser. Beregningerne peger på campylobacter som den største byrde og omkostning efterfulgt af salmo-
nella, Listeria og STEC.
Danmark har i over 20 år haft en målrettet indsats over for zoonoser. Vi har handlingsplaner over for
salmonella og campylobacter og har gennemført særlige indsatser over for Listeria. Handlingsplanerne
består af overvågning, målrettede indsatser og kontrol i hele fødevarekæden, hvor hygiejne er et cen-
tralt element. Det er lykkedes at få salmonella ned på et meget lavt niveau i produktionen af kon-
sumæg og kyllingekød, og Danmark har haft særstatus for salmonella i konsumæg siden 2012 og for
salmonella i kyllingekød siden i 2018, hvilket betyder at lande, der vil eksportere til Danmark skal op-
fylde en række salmonellakrav. I svine- og kvægproduktionen har indsatsen bidraget til, at der i dag er
en lav forekomst af salmonella i svinekød (ca. 1%) og oksekød (ca. 0,5%) målt på slagteriet.
Strukturudviklingen har betydet, at besætningerne bliver færre og større. Størrelsen af dyrehold kan
have betydning, da flere dyr kan smittes i store hold, og dermed udgøre en fødevaresikkerhedsmæssig
risiko ved slagtning. Et af formålene med overvågnings- og kontrolprogrammerne er at sikre, at pro-
duktionen er i styring uanset størrelse.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk