Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
.
Den 21. december 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 248 (MOF alm. del) stillet
10. november 2020 efter ønske fra Egil Hulgaard (KF).
Spørgsmål nr. 248
”
Vil ministeren redegøre for, om det, i stedet for at nedgrave døde mink med risiko for
forurening af drikkevand, er muligt og mere hensigtsmæssigt at brænde minkene af?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
”Udgangspunktet er, at de døde mink sendes til forarbejdning på et godkendt forarbejdningsanlæg,
som Daka. Da Dakas kapacitet blev overskredet, blev det desværre nødvendigt at anvende andre
metoder til bortskaffelse. Da det også er muligt at sende døde mink til forbrænding på
affaldsforbrændingsanlæg eller mobile kremereringsanlæg, blev denne mulighed udnyttet, men heller
ikke det har været tilstrækkeligt til at kunne følge med mængden af aflivede mink.
I forordningen om animalske biprodukter er der en undtagelsesmulighed, der giver mulighed for, at
Fødevarestyrelsen kan tillade bortskaffelse ved nedgravning eller afbrænding i det fri, under
overholdelse af betingelser, der hindrer overførsel af risici for folke- og dyresundheden.
Fødevarestyrelsen har på denne baggrund tilladt nedgravning af mink ved udstedelse af
bekendtgørelse nr. 1567 af 5. november 2020 om tilladelse til nedgravning af pelsdyr. Efterfølgende
har Miljø- og Fødevareministeriet udstedt bekendtgørelse nr. 1569 af 6. november 2020 om
nedgravning af pelsdyr efter miljøbeskyttelsesloven. Disse bekendtgørelser er benyttet til nedgravning
af mink på udvalgte lokationer.”
Miljøministeriet oplyser derudover følgende om afbrænding:
”Jf. Affaldsbekendtgørelsen er forbrænding af forbrændingsegnet affald, herunder farligt affald, kun
tilladt på dertil indrettede og godkendte anlæg. En eventuel afbrænding af mink i det fri vil kræve, at
Fødevarestyrelsen udsteder en bekendtgørelse, som tillader afbrænding efter samme procedure som
for nedgravning.”
Rasmus Prehn
/
Paolo Drosby
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk