Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2292081_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 27. november 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 218 (MOF alm. del) stillet 4.
november efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 218
”Ministeren
bedes opgøre antallet af medarbejdere i Danmark, der er beskæftiget med henholdsvis
produktion, forarbejdning og distribution af mejeriprodukter.”
Svar
Fødevareministeriet har fået lavet et særudtræk fra Danmarks Statistik med udgangspunkt i
branchekoder (på såkaldt DB07-niveau). Bilag 1 indeholder en oversigt over de branchekoder, der er
medtaget. Det bemærkes, at distribution af fødevarer ikke har en selvstændig branchekode, og det er
derfor ikke muligt at opgøre beskæftigelsen for distributionsdelen. I stedet er beskæftigelsen for
engroshandel medtaget, da det i vis omfang også kan tolkes som distribution.
Når der tales om beskæftigelse, skelnes der generelt mellem antallet af beskæftigede og
fuldtidsbeskæftigede. Særligt i landbruget er der deltidsansatte og sæsonarbejdere, ligesom ejerne af
bedrifterne kan arbejde flere timer end hvad der umiddelbart menes som fuldtidsnorm. Antallet af
fuldtidsbeskæftigede kan derfor i visse tilfælde være større end antallet af beskæftigede.
Fuldtidsbeskæftigelsen vurderes at være bedre til at vurdere den beskæftigelse, som landbrugets og
fødevaresektorens aktivitet bidrager til. I nedenstående gives derfor svar på både beskæftigelsen og
fuldtidsbeskæftigelsen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 218: Spm. om antallet af medarbejdere i Danmark, der er beskæftiget med henholdsvis produktion, forarbejdning og distribution af mejeriprodukter, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2292081_0002.png
Tabel 1: Antal beskæftigede med mejeriprodukter
2014
Primær produktion, lønmodtagere
Primær produktion, selvstændige
Primær produktion, i alt
Forarbejdning, lønmodtagere
Forarbejdning, selvstændige
Forarbejdning, i alt
Engroshandel, lønmodtagere
Engroshandel, selvstændige
Engroshandel, i alt
Beskæftigede, i alt, inkl. engros
6.700
6.100
12.800
8.600
<50
8.700
800
<50
800
22.300
2015
6.900
5.800
12.700
8.800
<50
8.800
800
<50
900
22.400
2016
6.900
5.500
12.400
8.800
<50
8.800
800
<50
900
22.100
2017
7.000
5.300
12.300
9.000
<50
9.000
800
<50
900
22.200
2018
7.500
5.100
12.600
9.300
<50
9.300
900
<50
900
22.800
Note: Beskæftigede er defineret som det gennemsnitlige antal beskæftigede personer pr. dag i året. Tabellens subtotaler
kan variere fra summen af de enkelte rækker grundet afrundinger.
Kilde: Særudtræk fra Danmarks Statistik baseret på AMR (arbejdsmarkedsregnskab).
Tabel 2: Antal fuldtidsbeskæftigede med mejeriprodukter
2014
Primær produktion, lønmodtagere
Primær produktion, selvstændige
Primær produktion, i alt
Forarbejdning, lønmodtagere
Forarbejdning, selvstændige
Forarbejdning, i alt
Engroshandel, lønmodtagere
Engroshandel, selvstændige
Engroshandel, i alt
Beskæftigede, i alt, inkl. engros
5.600
6.300
11.900
7.900
<50
7.900
700
<50
700
20.500
2015
5.700
5.800
11.500
7.700
<50
7.700
700
<50
700
20.000
2016
5.600
5.200
10.800
7.800
<50
7.800
700
<50
700
19.300
2017
5.800
5.000
10.800
7.900
<50
7.900
700
<50
700
19.400
2018
6.200
4.600
10.800
8.100
<50
8.100
700
<50
700
19.600
Note: Fuldtidsbeskæftigede er defineret som betalte timer ud fra normtallet 1.924 timer pr. år, svarende til en 37
timers fuldtidsnorm. Tabellens subtotaler kan variere fra summen af de enkelte rækker grundet afrundinger.
Kilde: Særudtræk fra Danmarks Statistik baseret på AMR
(arbejdsmarkedsregnskab).
Rasmus Prehn
/
Hans Peter Olsen
2
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 218: Spm. om antallet af medarbejdere i Danmark, der er beskæftiget med henholdsvis produktion, forarbejdning og distribution af mejeriprodukter, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2292081_0003.png
Bilag 1: Oversigt over branchekoder
I opgørelsen er der medtaget animalsk produktion med henblik på fremstilling af mejeriprodukter. I
distributionsleddet kan mejeriprodukter alene ikke udskilles, og kategorien er derfor bredere og
indeholder æg samt spiselige olier og fedtstoffer.
Brancher: Produktion
Brancher: Forarbejdning
Brancher: Distribution
01.41.00
10.51.00
10.52.00
46.33.00
fedtstoffer
Avl af malkekvæg
Mejerier samt ostefremstilling
Fremstilling af konsumis
Engroshandel med mejeriprodukter, æg samt spiselige olier og
3