Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2292079_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 27. november 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 217 (MOF alm. del) stillet 4.
november efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 217
”Ministeren
bedes opgøre antallet af medarbejdere i Danmark, der er beskæftiget med henholdsvis
produktion, forarbejdning og distribution af kødprodukter.”
Svar
Fødevareministeriet har fået lavet et særudtræk fra Danmarks Statistik med udgangspunkt i
branchekoder (på såkaldt DB07-niveau). Bilag 1 indeholder en oversigt over de branchekoder, der er
medtaget. Det bemærkes, at distribution af fødevarer ikke har en selvstændig branchekode, og det er
derfor ikke muligt at opgøre beskæftigelsen for distributionsdelen. I stedet er beskæftigelsen for
engroshandel medtaget, da det i vis omfang også kan tolkes som distribution.
Når der tales om beskæftigelse, skelnes der generelt mellem antallet af beskæftigede og
fuldtidsbeskæftigede. Særligt i landbruget er der deltidsansatte og sæsonarbejdere, ligesom ejerne af
bedrifterne kan arbejde flere timer end hvad der umiddelbart menes som fuldtidsnorm. Antallet af
fuldtidsbeskæftigede kan derfor i visse tilfælde være større end antallet af beskæftigede.
Fuldtidsbeskæftigelsen vurderes at være bedre til at vurdere den beskæftigelse, som landbrugets og
fødevaresektorens aktivitet bidrager til. I nedenstående gives derfor svar på både beskæftigelsen og
fuldtidsbeskæftigelsen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 217: Spm. om antallet af medarbejdere i Danmark, der er beskæftiget med henholdsvis produktion, forarbejdning og distribution af kødprodukter, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2292079_0002.png
Tabel 1: Antal beskæftigede med kødprodukter
2014
Primær produktion, lønmodtagere
Primær produktion, selvstændige
Primær produktion, i alt
Forarbejdning, lønmodtagere
Forarbejdning, selvstændige
Forarbejdning, i alt
Engroshandel, lønmodtagere
Engroshandel, selvstændige
Engroshandel, i alt
Beskæftigede, i alt, inkl. engros
8.600
4.000
12.600
14.000
100
14.100
1700
<50
1800
28.400
2015
8.400
3.900
12.300
13.600
100
13.700
1900
<50
1900
27.900
2016
8.200
3.700
11.900
13.400
100
13.500
2000
<50
2000
27.400
2017
8.500
3.600
12.100
13.500
100
13.600
2000
<50
2000
27.700
2018
8.900
3.400
12.300
13.700
100
13.800
2000
<50
2000
28.200
Note: Beskæftigede er defineret som det gennemsnitlige antal beskæftigede personer pr. dag i året. Tabellens subtotaler
kan variere fra summen af de enkelte rækker grundet afrundinger.
Kilde: Særudtræk fra Danmarks Statistik baseret på AMR (arbejdsmarkedsregnskab).
Tabel 2: Antal fuldtidsbeskæftigede med kødprodukter
2014
Primær produktion, lønmodtagere
Primær produktion, selvstændige
Primær produktion, i alt
Forarbejdning, lønmodtagere
Forarbejdning, selvstændige
Forarbejdning, i alt
Engroshandel, lønmodtagere
Engroshandel, selvstændige
Engroshandel, i alt
Beskæftigede, i alt, inkl. engros
7.400
4.400
11.800
12.200
100
12.300
1500
<50
1500
25.700
2015
7.400
4.100
11.500
11.800
100
11.900
1600
<50
1700
25.100
2016
7.100
3.800
10.900
11.700
100
11.800
1700
<50
1700
24.500
2017
7.300
3.600
10.900
11.500
100
11.600
1700
<50
1800
24.300
2018
7.700
3.400
11.100
11.800
100
11.900
1700
<50
1800
24.800
Note: Fuldtidsbeskæftigede er defineret som betalte timer ud fra normtallet 1.924 timer pr. år, svarende til en 37 timers
fuldtidsnorm. Tabellens subtotaler kan variere fra summen af de enkelte rækker grundet afrundinger.
Kilde: Særudtræk fra Danmarks Statistik baseret på AMR (arbejdsmarkedsregnskab).
Rasmus Prehn
/
Hans Peter Olsen
2
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 217: Spm. om antallet af medarbejdere i Danmark, der er beskæftiget med henholdsvis produktion, forarbejdning og distribution af kødprodukter, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2292079_0003.png
Bilag 1: Oversigt over branchekoder
I opgørelsen er der medtaget animalsk produktion med henblik på kødproduktion, herunder kødkvæg,
grise og fjerkræ.
Brancher: Produktion
01.42.00
01.46.10
01.46.20
01.47.00
10.11.10
10.11.90
10.12.00
10.13.00
46.32.00
Avl af andet kvæg og bøfler
Avl af smågrise
Produktion af slagtesvin
Fjerkræavl
Forarbejdning af svinekød
Forarbejdning af andet kød
Forarbejdning og konservering af fjerkrækød
Produktion af kød- og fjerkrækødprodukter
Engroshandel med kød og kødprodukter
Brancher: Forarbejdning
Brancher: Distribution
3