Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2292077_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 27. november 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 216 (MOF alm. del) stillet 4.
november efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 216
”Ministeren
bedes opgøre antallet af medarbejdere og ejerledere i Danmark, der er beskæftiget med
henholdsvis produktion, forarbejdning og distribution af animalske produkter indenfor
fødevareklyngen.”
Svar
Betegnelsen fødevareklyngen er ikke en officiel brancheinddeling, men en samling aktiviteter i hele
brancher og visse aktiviteter i andre brancher, der kan relateres til fødevareproduktionen.
Fødevareministeriet har derfor fået lavet et særudtræk fra Danmarks Statistik med udgangspunkt i
branchekoder (på det såkaldte DB07-niveau). Bilag 1 indeholder en oversigt over de branchekoder, der
er medtaget. Det bemærkes, at distribution af fødevarer ikke har en selvstændig branchekode, og det
er derfor ikke muligt at opgøre beskæftigelsen for distributionsdelen. I stedet er beskæftigelsen for
engroshandel medtaget, da det i vis omfang også kan tolkes som distribution.
Når der tales om beskæftigelse, skelnes der generelt mellem antallet af beskæftigede og
fuldtidsbeskæftigede. Særligt i landbruget er der deltidsansatte og sæsonarbejdere, ligesom ejerne af
bedrifterne kan arbejde flere timer end hvad der umiddelbart menes som fuldtidsnorm. Antallet af
fuldtidsbeskæftigede kan derfor i visse tilfælde være større end antallet af beskæftigede.
Fuldtidsbeskæftigelsen vurderes at være bedre til at vurdere den beskæftigelse, som landbrugets og
fødevaresektorens aktivitet bidrager til. I nedenstående gives derfor svar på både beskæftigelsen og
fuldtidsbeskæftigelsen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 216: Spm. om antallet af medarbejdere og ejerledere i Danmark, der er beskæftiget med henholdsvis produktion, forarbejdning og distribution af animalske produkter indenfor fødevareklyngen, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2292077_0002.png
Tabel 1: Antal beskæftigede med animalske produkter
2014
Primær produktion, lønmodtagere
Primær produktion, selvstændige
Primær produktion, i alt
Forarbejdning, lønmodtagere
Forarbejdning, selvstændige
Forarbejdning, i alt
Engroshandel, lønmodtagere
Engroshandel, selvstændige
Engroshandel, i alt
Beskæftigede, i alt, inkl. engros
21.100
14.700
35.800
24.800
100
24.900
2300
200
2500
63.100
2015
21.500
14.300
35.800
24.500
100
24.600
2500
100
2600
63.100
2016
21.000
13.600
34.600
24.400
100
24.500
2600
100
2700
61.800
2017
21.600
13.300
34.900
24.800
100
24.900
2600
100
2700
62.600
2018
22.600
12.800
35.400
25.500
100
25.600
2700
100
2800
63.800
Note: Beskæftigede er defineret som det gennemsnitlige antal beskæftigede personer pr. dag i året. Tabellens subtotaler
kan variere fra summen af de enkelte rækker grundet afrundinger.
Kilde: Særudtræk fra Danmarks Statistik baseret på AMR (arbejdsmarkedsregnskab).
Tabel 2: Antal fuldtidsbeskæftigede med animalske produkter
2014
Primær produktion, lønmodtagere
Primær produktion, selvstændige
Primær produktion, i alt
Forarbejdning, lønmodtagere
Forarbejdning, selvstændige
Forarbejdning, i alt
Engroshandel, lønmodtagere
Engroshandel, selvstændige
Engroshandel, i alt
Beskæftigede, i alt, inkl. engros
17.900
15.900
33.800
22.200
200
22.400
2100
200
2300
58.300
2015
18.300
15.000
33.300
21.700
100
21.800
2200
200
2400
57.500
2016
17.600
13.800
31.400
21.600
100
21.700
2300
100
2400
55.600
2017
18.100
13.300
31.400
21.700
100
21.800
2400
100
2500
55.700
2018
18.900
12.600
31.500
22.300
100
22.400
2400
100
2500
56.500
Note: Fuldtidsbeskæftigede er defineret som betalte timer ud fra normtallet 1.924 timer pr. år, svarende til en 37 timers
fuldtidsnorm. Tabellens subtotaler kan variere fra summen af de enkelte rækker grundet afrundinger.
Kilde: Særudtræk fra Danmarks Statistik baseret på AMR (arbejdsmarkedsregnskab).
Rasmus Prehn
/
Hans Peter Olsen
2
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 216: Spm. om antallet af medarbejdere og ejerledere i Danmark, der er beskæftiget med henholdsvis produktion, forarbejdning og distribution af animalske produkter indenfor fødevareklyngen, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
2292077_0003.png
Bilag 1: Oversigt over branchekoder
I opgørelsen er der medtaget animalske produkter og animalsk produktion, der også omfatter
kødprodukter og mejeriprodukter samt husdyravl som fx heste og handel med levende dyr. Aktivitet,
der ikke direkte er knyttet til produktionen på bedrifterne som serviceydelser i forbindelse med
husdyravl (fx fåreklippere og kvægdrivere) samt fremstilling af foder til landbrugsdyr (herunder
fiskemel) er også medtaget. Fiskeri og akvakultur er ikke medtaget.
Brancher: Produktion
01.49.20
01.50.00
01.41.00
01.42.00
01.43.00
01.45.00
01.46.10
01.46.20
01.47.00
01.62.00
14.20.00
15.11.00
10.91.00
10.20.10
10.11.10
10.11.90
10.12.00
10.13.00
10.51.00
10.52.00
46.24.00
46.23.00
46.32.00
Avl af pelsdyr mv.
Blandet drift
Avl af malkekvæg
Avl af andet kvæg og bøfler
Avl af heste og dyr af hestefamilien
Avl af får og geder
Avl af smågrise
Produktion af slagtesvin
Fjerkræavl
Serviceydelser i forbindelse med husdyravl
Fremstilling af varer af pelsskind
Garvning og beredning af læder; beredning og farvning af pelsskind
Fremstilling af færdige foderblandinger til landbrugsdyr
Fremstilling af fiskemel
Forarbejdning af svinekød
Forarbejdning af andet kød
Forarbejdning og konservering af fjerkrækød
Produktion af kød- og fjerkrækødprodukter
Mejerier samt ostefremstilling
Fremstilling af konsumis
Engroshandel med huder, skind og læder
Engroshandel med levende dyr
Engroshandel med kød og kødprodukter
Brancher: Forarbejdning
Brancher: Distribution
3