Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 27. november 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 216 (MOF alm. del) stillet 4.
november efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 216
”Ministeren
bedes opgøre antallet af medarbejdere og ejerledere i Danmark, der er beskæftiget med
henholdsvis produktion, forarbejdning og distribution af animalske produkter indenfor
fødevareklyngen.”
Svar
Betegnelsen fødevareklyngen er ikke en officiel brancheinddeling, men en samling aktiviteter i hele
brancher og visse aktiviteter i andre brancher, der kan relateres til fødevareproduktionen.
Fødevareministeriet har derfor fået lavet et særudtræk fra Danmarks Statistik med udgangspunkt i
branchekoder (på det såkaldte DB07-niveau). Bilag 1 indeholder en oversigt over de branchekoder, der
er medtaget. Det bemærkes, at distribution af fødevarer ikke har en selvstændig branchekode, og det
er derfor ikke muligt at opgøre beskæftigelsen for distributionsdelen. I stedet er beskæftigelsen for
engroshandel medtaget, da det i vis omfang også kan tolkes som distribution.
Når der tales om beskæftigelse, skelnes der generelt mellem antallet af beskæftigede og
fuldtidsbeskæftigede. Særligt i landbruget er der deltidsansatte og sæsonarbejdere, ligesom ejerne af
bedrifterne kan arbejde flere timer end hvad der umiddelbart menes som fuldtidsnorm. Antallet af
fuldtidsbeskæftigede kan derfor i visse tilfælde være større end antallet af beskæftigede.
Fuldtidsbeskæftigelsen vurderes at være bedre til at vurdere den beskæftigelse, som landbrugets og
fødevaresektorens aktivitet bidrager til. I nedenstående gives derfor svar på både beskæftigelsen og
fuldtidsbeskæftigelsen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk