Den 30. november 2020
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 212 (MOF alm. del) stillet
4. november 2020 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål 212
Regeringen bedes kommentere artiklen ”Landsby er plaget af stanken fra døde mink: ’Man kan ikke trække
vejret’” i BT den 4. november 2020.
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
”Regeringen
har besluttet at aflive alle mink, i Danmark. Det er en meget omfattende og logistisk
udfordrende opgave, som skulle løses på kortest mulig tid og med stor betydning for folkesundheden. Derfor
havde hastigheden af aflivningerne førsteprioritet.
Hastigheden af aflivningerne er løbende blevet øget, hvilket har haft den konsekvens, at det nogle steder har
været svært for myndighederne og forarbejdningsvirksomheden DAKA, der håndterer afhentningen og
forarbejdningen af de døde mink, at følge med. Det har nogle steder, som fx i Brovst i Nordjylland, ført til at
aflivede mink har ligget uafhentet hos minkbesætningerne i længere tid end ønskeligt.
Aflivningerne har været i gang siden 1. oktober 2020, og der er nu aflivet mere end 14,8 mio. dyr.
Det ville have været hensigtmsæssigt, hvis kapacitetsudfordringen i forhold til blandt andet afhentning til
destruktion kunne være undgået. Men den er en følge af de mange samtidige aflivninger, og førsteprioriteten
har været at aflive de berørte minkbesætninger hurtigt af hensyn til folkesundheden. Døde mink udgør en
væsentlig mindre smitterisiko end levende mink, idet udånding af virus er elimineret.
Så store mængder aflivede mink lægger et meget stort pres på kapaciteten til håndtering af de mange døde
mink. Det betyder,
at DAKA’s destruktionsanlæg
har svært ved at følge med det meget høje tempo i
aflivningerne. Derfor er der blevet arbejdet på højtryk for at etablere kapacitet til bortskaffelse af aflivede
mink i Danmark. Det er sket ved at afbrænde døde mink, der ikke er smittet med COVID-19, på
forbrændingsanlæg, samt at nedgrave de døde mink.”
Rasmus Prehn
/
Nikolaj Veje
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk