Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2287201_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-62-160-000152
Den 21. november 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 164 (MOF alm. del) stillet
den 26. oktober 2020 efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 164
”Vil
ministeren forøge gennemsigtigheden i produktionskæden af forarbejdede fiskeprodukter,
som Danmark importerer? Og i givet fald på hvilken måde?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
”Det
følger af EU-reglerne, at der skal sikres sporbarhed for fødevarer, foder og dyr, der anvendes i
fødevareproduktionen i alle led i kæden, herunder produktion, tilvirkning og distribution, jf. artikel 18,
stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002
1
. Ledere af fødevare- og
foderstofvirksomheder skal kunne identificere, hvorfra de har fået leveret en vare, samt hvortil deres
produkter er leveret. Herved sikres kendskabet til varens oprindelse gennem kæden.
Sporbarheden er vigtig i forbindelse med opsporing af, hvilke kunder eller andre virksomheder, der
har købt virksomhedens varer, hvis der eksempelvis bliver fundet en fejl ved produktet, der betyder, at
varen skal trækkes tilbage fra markedet. Sporbarheden er også afgørende for opsporing af smittekilden
til en fødevarebåren sygdom i et produkt.
Det følger ligeledes af EU-reglerne for import af fiskemel og fiskeolie fra tredjelande, at attestationer
for dyresundhed samt hygiejne i forbindelse med fremstillingen af produktet skal udfyldes for, at
produkterne kan importeres. Der indgår ikke attestationer om arbejdsforhold eller miljø- og
folkesundhedsmæssige aspekter i de lande, hvor fiskeolien eller fiskemelet er produceret. Det er
således ikke muligt i henhold til den gældende EU-fødevarelovgivning at øge gennemsigtigheden i
forhold til sidstnævnte.”
Rasmus Prehn
/
Annelise Fenger
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og
krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer
vedrørende fødevaresikkerhed.
Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
1