Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J. nr. 2021-5518
Den 27. sepember 2021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1623 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 27. august 2021. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Peter Seier Christensen (NB).
Spørgsmål nr. 1623 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil
ministeren kommentere henvendelsen af 13/8-21, jf. MOF alm. del
–
bilag 741 og redegøre for lov-
givningen vedrørende fiskesygdommen IHN i Put & Take-søer? Herunder muligheder for kompensation
for borgere ved konstatering og begrænsninger i denne ret, sagsbehandlingstider og ressortmyndighe-
der?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Henvendelsen
af 13. august 2021 til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg (bilag 741) vedrører Føde-
varestyrelsens håndtering af udbruddet af fiskesygdommen IHN (infektiøs hæmatopoietisk nekrose).
Det anføres i henvendelsen bl.a., at styrelsens håndtering af udbruddet, herunder prøveudtagningen i
akvakulturvirksomhederne, har været for langsom.
Fødevarestyrelsens håndtering og lovgrundlag
Fiskesygdommen IHN (infektiøs hæmatopoietisk nekrose) er en anmeldepligtig husdyrsygdom, som be-
kæmpes efter bestemmelserne i den europæiske dyresundhedsforordning (Europaparlamentets og Rå-
dets Forordning (EU) 2016/429) og de supplerende bestemmelser i Kommissionens delegerede forord-
ning (EU) 2020/689 samt § 30 i lov om hold af dyr.
Håndtering af udbrud af fiskesygdommen IHN hører under Fødevarestyrelsen, som har udtaget prøver
i akvakulturvirksomhederne. Prøveudtagningen har været prioriteret efter smittestatus. Fødevaresty-
relsen har ikke opgjort sagsbehandlingstiderne i forbindelse med udbruddet af IHN, men bestræber sig
i alle sager på, at sagsbehandlingstiden bliver så kort som muligt.
Der er faste procedurer for styrelsens håndtering af sager vedrørende mistanke om smitte med IHN.
Når en akvakulturvirksomhed er smittet med IHN, opretter Fødevarestyrelsen en restriktionszone, der
som udgangspunkt omfatter hele den smittede akvakulturvirksomheds afvandingsområde og de i afvan-
dingsområdet beliggende akvakulturvirksomheder. Dette sker efter reglerne i Kommissionens delege-
rede forordning (EU) 2020/689 om overvågning, udryddelsesprogrammer og status som sygdomsfri for
visse sygdomme. Efter artikel 60 i forordningen skal de smittede akvakulturvirksomheder (dambrug og
lystfiskersøer) og akvakulturvirksomheder i restriktionszonen underkastes restriktioner. Dette indebæ-
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk