Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-5476
Den 8. oktober 2021
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1622 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødeva-
reudvalg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 26. august 2021. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Mads Fuglede (V).
Spørgsmål nr. 1622 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Danske
og europæiske fiskevirksomheder opbevarer af kvalitetsmæssige grunde ofte fisk i kar med is-
vand som alternativ til traditionel opbevaring under is. Men tilsyneladende er det alene Danmark (Fø-
devarestyrelsen) i EU, der straffer virksomhederne for denne praksis - ved bøde og politianmeldelse.
Heller ikke Island, Norge og Færøerne straffer denne praksis. EU’s Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)
har sidste år sagt god for denne opbevaringsform. Ministeren bedes oplyse, hvordan Fødevarestyrelsens
kontrol harmonerer med et grundkrav om lige konkurrencevilkår for fiskevirksomheder i EU samt op-
lyse omkring den risikovurdering, der ligger bag at straffe opbevaring i isvand, når opbevaring under is
ikke sanktioneres.”
Svar
Det er vigtigt, at de danske fiskerivirksomheder har de samme konkurrencevilkår som de øvrige fiskeri-
virksomheder i EU. Danmark er, ligesom de øvrige medlemsstater, forpligtet til at håndhæve den nuvæ-
rende EU-lovgivning på området.
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, som har
oplyst følgende:
”De
pågældende bestemmelser for opbevaring af fisk gælder for hele EU. Bestemmelserne fremgår af
Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejne-
bestemmelser for animalske fødevarer (hygiejneforordningen for animalske fødevarer). Efter det oply-
ste, er Danmark ikke den eneste medlemsstat som håndhæver de gældende bestemmelser på området.
Det er i visse led af produktionen tilladt at opbevare ferske fisk i isvand som alternativ til is. Man må
opbevare fisk i kar med koldt vand om bord på fartøjer samt efter landing i forbindelse med transport.
Det gælder kun, indtil fiskene når frem til den første virksomhed, der foretager andet end transport og
sortering. Herefter skal fisk, der opbevares i is, opbevares i beholdere, hvor smeltevandet ledes bort.
EU’s Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)
har i 2020 afgivet en udtalelse om opbevaring af ferske fisk i
isvand. EU-Kommissionen har på baggrund af udtalelsen påbegyndt drøftelser om, hvorvidt reglerne
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 10 60 00