Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J. nr. 2021-4860
Den 25. august 2021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1563 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 27. juli 2021. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Anni Matthiesen (V).
Spørgsmål nr. 1563
”I
forbindelse med IHN-virus i dambrug, er der lavet zoner med restriktioner rundt om disse dambrug,
hvor også Put and Take-søer er ramt og dermed pålagt restriktioner. Ministeren bedes oplyse, hvilke
kriterier, der er anvendt til udpegningen af disse zoner samt hvornår restriktionerne for disse Put and
Take-søer ophører.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser:
”EU-reglerne
om bevarelse af IHN-sygdomsfri status kræver, at der fastsættes restriktionszoner om-
kring sygdomsramte virksomheder. Restriktionszonerne er fastsat med henblik på smitteopsporing og
bekæmpelse af sygdommen og for at kunne generhverve adgangen til de markeder, der var adgang til,
før der blev konstateret IHN i Danmark. Restriktionszonerne skal som udgangspunkt omfatte hele be-
sætningens afvandingsområde. Dette sker for at sikre, at smitte ikke kan spredes.
Fødevarestyrelsen er ved at teste alle mistænkte fiskesøer. Der skal udtages 30 fisk i hver lystfiskersø for
at have en repræsentativ prøve. Laboratoriesvarene for disse prøver vil udgøre grundlaget for at afklare
mistanken om IHN-smitte. Der er endvidere udarbejdet en plan for afklaring af de fiskesøer, hvor en
repræsentativ stikprøve af fiskebestanden ikke har kunnet udtages. Planens effektuering afventer en
periode med lavere vandtemperaturer.
Såfremt en lystfiskersø testes positiv, vil den blive vurderet med henblik på at etablere foranstaltninger,
så smitten elimineres. Hvornår der ikke længere er smitte i søen, vil afhænge af de konkrete forhold.”
Rasmus Prehn
/
Paolo Drostby
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 10 60 00