Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 27. august 2021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1562 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 15. juli 2021. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 1562 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Angående punkt 3 om orientering om status for den internationale landbrugshandel fremgår det, at
regeringen finder, at omfattende og ambitiøse handelsaftaler generelt er i Danmarks interesse som et
vigtigt skridt på vejen til at opnå forbedret adgang til en række store markeder med deraf følgende for-
øgede eksportmuligheder og vækst i Danmark, jf. MOF alm. del - bilag 716. Vil ministeren redegøre for,
på hvilke fødevareprodukter regeringen forventer og planlægger med øget eksport, med hvor meget og
til hvilke markeder, og om der er fødevareprodukter, hvor regeringen forventer faldende eksport? Og i
bekræftende fald oplyse, hvilke fødevareprodukter der er tale om og hvor meget?”
Svar
I de seneste 10 år har den danske eksport af fødevarer udgjort en betydelig andel af den samlede danske
vareeksport og beløb sig i 2020 til ca. 115,9 mia. kr. Fra 2011, hvor vareeksporten udgjorde ca. 97, 1 mia.
kr., er eksporten af fødevarer vokset med 19,5 pct. Udviklingen i eksporten af fødevarer har dermed fulgt
den generelle udvikling i vareeksporten, hvoraf eksporten af fødevarer har udgjort omkring 16 pct. gen-
nem hele perioden.
Den største eksportgruppe i perioden 2011 til 2020
har været ”Kød og kødvarer”, som har udgjort 27,7
pct. af fødevareeksporten. Derudover har eksportgruppen
”Fisk, krebsdyr, bløddyr og varer deraf”
ud-
gjort 18,9 pct. af fødevareeksporten, og eksportgruppen
”Mejeriprodukter og fugleæg”
har udgjort 15,3
pct. af fødevareeksporten i perioden.
Tyskland har været det største eksportmarked for danske fødevarer i 2020. Tyskland aftog således fø-
devarer for ca. 19,1 mia. kr., hvilket svarer til 16,5 pct. af den danske fødevareeksport. I perioden fra 2011
til 2020 er det ligeledes Tyskland, som har aftaget den største andel af danske fødevarer. I perioden er
18,9 pct. af den danske fødevareeksport således afsat til Tyskland. Derudover er der i perioden 2011 til
2020 afsat 9,9 pct. af den danske fødevareeksport til Storbritannien, 9,6 pct. til Kina, 5,8 pct. til Sverige
og 5,5 pct. til Polen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk