Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2438232_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 27. august 2021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1562 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 15. juli 2021. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 1562 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Angående punkt 3 om orientering om status for den internationale landbrugshandel fremgår det, at
regeringen finder, at omfattende og ambitiøse handelsaftaler generelt er i Danmarks interesse som et
vigtigt skridt på vejen til at opnå forbedret adgang til en række store markeder med deraf følgende for-
øgede eksportmuligheder og vækst i Danmark, jf. MOF alm. del - bilag 716. Vil ministeren redegøre for,
på hvilke fødevareprodukter regeringen forventer og planlægger med øget eksport, med hvor meget og
til hvilke markeder, og om der er fødevareprodukter, hvor regeringen forventer faldende eksport? Og i
bekræftende fald oplyse, hvilke fødevareprodukter der er tale om og hvor meget?”
Svar
I de seneste 10 år har den danske eksport af fødevarer udgjort en betydelig andel af den samlede danske
vareeksport og beløb sig i 2020 til ca. 115,9 mia. kr. Fra 2011, hvor vareeksporten udgjorde ca. 97, 1 mia.
kr., er eksporten af fødevarer vokset med 19,5 pct. Udviklingen i eksporten af fødevarer har dermed fulgt
den generelle udvikling i vareeksporten, hvoraf eksporten af fødevarer har udgjort omkring 16 pct. gen-
nem hele perioden.
Den største eksportgruppe i perioden 2011 til 2020
har været ”Kød og kødvarer”, som har udgjort 27,7
pct. af fødevareeksporten. Derudover har eksportgruppen
”Fisk, krebsdyr, bløddyr og varer deraf”
ud-
gjort 18,9 pct. af fødevareeksporten, og eksportgruppen
”Mejeriprodukter og fugleæg”
har udgjort 15,3
pct. af fødevareeksporten i perioden.
Tyskland har været det største eksportmarked for danske fødevarer i 2020. Tyskland aftog således fø-
devarer for ca. 19,1 mia. kr., hvilket svarer til 16,5 pct. af den danske fødevareeksport. I perioden fra 2011
til 2020 er det ligeledes Tyskland, som har aftaget den største andel af danske fødevarer. I perioden er
18,9 pct. af den danske fødevareeksport således afsat til Tyskland. Derudover er der i perioden 2011 til
2020 afsat 9,9 pct. af den danske fødevareeksport til Storbritannien, 9,6 pct. til Kina, 5,8 pct. til Sverige
og 5,5 pct. til Polen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1562: Spm. om den internationale landbrugshandel, til fødevareministeren
2438232_0002.png
EU-Kommissionen offentliggjorde den 26. januar 2021 en opdateret
analyse af konsekvenserne af EU’s
frihandelsaftaler for landbrugssektoren i EU
1
. Analysen er baseret på en simuleret situation i 2030 og
omfatter de 12 vigtigste frihandelsaftaler, som enten er indgået eller er under forhandling. Analysens
overordnede konklusion er, at EU’s handelspolitik er til fordel for EU’s landbrugssektor, idet handelsaf-
taler vil medføre betydelige stigninger i EU's eksport af landbrugs- og fødevarer med mere begrænsede
stigninger i importen. Konkret viser analysen, at der forventes betydelige gevinster for især EU's mejeri-
og svinekødssektorer. På den anden side viser analysen en vis sårbarhed for blandt andet oksekød, fjer-
kræ, sukker og ris. Som følge af de valgte analysemodeller er det ikke muligt at vise resultaterne på
nationalt eller regionalt niveau, men kun for den samlede europæiske sektor.
Som følge af udmøntningen af eksportpakkens reserver, som led i Aftale om sommer- og erhvervspakke
mv. af 4. juni 2021, igangsættes en række konkrete initiativer i forhold til fødevareeksporten. Der vil i
den forbindelse blive fastlagt en strategisk handlingsplan for eksport af danske landbrugs- og fødevare-
løsninger og teknologier, herunder økologiske produkter. Den strategiske handlingsplan skal bidrage til
positionering af den danske fødevareklynge samt fremme klima- og bæredygtighedsdagsordenen.
Rasmus Prehn
/
Jesper Wulff Pedersen
1
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/ip_21_183
2