Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2020-19722
Den 26. oktober 2020
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 149 (MOF alm. del) stillet
22. oktober 2020 efter ønske fra Lise Bech (DF).
Spørgsmål nr. 149
Vil ministeren kommentere artiklen ”Massiv kritik af minister: I sender folk fra hus og hjem”, bt.dk,
den 21. oktober 2020, og oplyse, hvorvidt det er ordentlig håndtering af døde mink at overfylde en
container? Kan mus, rotter, katte, ræve og andre dyr ikke slæbe smitte rundt, når containere står frit
tilgængelig med døde mink i? Fødevarestyrelsen er vel underlagt samme restriktioner som
minkavlerne?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
Ad. artiklen bt.dk
”
Ultimo juni blev der, efter at de første tilfælde af Covid-19 smittede minkfarme var konstateret, i
samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne udarbejdet en plan for håndtering
og forebyggelse af yderligere smittespredning med fokus på øget overvågning samt krav om hygiejne,
værnemidler og smittebeskyttelse på minkfarmene. Inddæmningsstrategien har i Nordjylland
desværre vist sig at være utilstrækkelig til at standse sygdommen fra at sprede sig mellem besætninger
og videre ud til befolkningen. Sundhedsmyndighederne har derfor vurderet, at smitten i de danske
minkfarme nu udgør så stor en risiko for folkesundheden, at det er nødvendigt at få smittespredningen
under kontrol hurtigst muligt.
Beslutningen om at aflive ikke-smittede mink er truffet ud fra et hensyn til folkesundheden, da
minkbesætninger potentielt udgør et meget stort reservoir af ny coronavirus. Situationen er derfor
bekymrende, da nye virusmutationer kan udgøre en væsentlig fare for folkesundheden, hvorfor der
derfor er behov for hurtig og effektiv intervention.
Fødevarestyrelsen afliver som udgangspunkt de nyest smittede besætninger først og afliver herefter
besætninger, der tidligere er påvist smittede. Parallelt hermed aflives de ikke-smittede besætninger i
en zone på 7,8 km rundt om de smittede besætninger. Sikkerhedszonen på 7,8 km. er fastsat som det
område, hvortil det kan forventes, at smitte i 95 % af tilfældene spredes, inden den opdages.
Ad. Håndtering af døde mink
”Døde mink skal opbevares på en måde, så der ikke
er risiko for spredning af sygdomme, og så større
ådselsædende dyr ikke har adgang til de døde mink. Når de døde mink opbevares i containere, skal
disse være lækagesikre og tildækkede.
Det er som udgangspunkt besætningsejeren, der er ansvarlig for korrekt opbevaring af døde dyr på
besætningen frem til afhentning. Når de døde mink afhentes og køres til et forarbejdningsanlæg, så er
det tranportøren, der er ansvarlig for, at transporten foregår efter reglerne.
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk