Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 19. juni 2021
Hermed følger besvarelse fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af spørgsmål nr. 1447 (Alm.
del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Spørgsmålet er stillet den 8. juni 2021 efter ønske fra
Susanne Zimmer (UFG).
Spørgsmål nr. 1447
”Er
ministeren bekymret for, om vores næste generationer også kan dyrke jorden og have et bæredygtigt
landbrug, når nu vores humuslag forsvinder mere og mere for hvert år, der går, jf. bl.a. studiet omtalt i
artiklen »Tiden er ved at rinde ud for landbrugsjord over hele verden« på www.okologi.dk, økologisk -
nyt om udviklingen?”
Svar
Jeg er meget optaget af, at der også i fremtiden kan produceres fødevarer i et stærkt og bæredygtigt
dansk landbrug. Regeringens oplæg til en grøn omstilling af landbruget indeholder bidrag, der forventes
at forbedre beskyttelsen af jordens humuslag bl.a. som følge af mere græsdyrkning og potentielt flere
efterafgrøder. I regeringens oplæg er der lagt op til at fremme værdikæden for græsproduktion ved at
afsætte 260 mio. kr. til bioraffinering af græsprotein til foder.
For så vidt angår den omtalte artikel, har jeg indhentet et bidrag fra Landbrugsstyrelsen, som har oplyst:
./.
”Det
fremgår af studiet Evans et al. (2020),
der ligger til grund for artiklen ”Tiden er ved at rinde ud for
landbrugsjord over
hele verden”,
at kvaliteten og frugtbarheden af landbrugsjord er under pres flere
steder i verden. Det gælder ikke mindst i de lande, hvor jorder, som i forvejen er næringsfattige og
udpinte, bearbejdes hårdt og ligger bare uden planter i længere perioder af året.
Danske landbrugsjorde er i blandt de mest frugtbare i verden. Det skyldes, at Danmarks jord geologisk
set er ung og har fået tilført mineralske næringsstoffer under sidste istid. Det kølige klima i Danmark
har desuden den fordel, at det organiske stof nedbrydes langsommere, og at mineralerne ligeledes
forvitrer langsommere. Der er dog lokale variationer.
I studiet fra Evans et al. (2020) konkluderes bl.a., at efterafgrøder er et af de vigtigste virkemidler til at
forlænge jordens levetid. Udlæg af efterafgrøder er et meget udbredt virkemiddel til at begrænse
udledningen af kvælstof i Danmark og har samtidig den positive sideeffekt, at humuslaget vedligeholdes.
Der eksisterer også regler og støtteordninger, som understøtter flerårige afgrøder (f.eks. græs og
energiafgrøder), såning af mellem- og efterafgrøder (som øger plantedækket), pleje af græs, braklægning
samt forbud mod markafbrænding af halm. Det er alle tiltag, som bidrager til at beskytte jordenes
kulstofpulje, næringsindhold og frugtbarhed.”
Rasmus Prehn
/
Anders Christiansen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00