Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2406384_0001.png
Klimaaftryk
fra fiskeopdræt i akvakultur
Rasmus Nielsen
Max Nielsen
2020 / 27
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0002.png
IFRO Udredning 2020 / 27
Klimaaftryk fra fiskeopdræt i akvakultur
Forfattere: Rasmus Nielsen, Max Nielsen
Faglig kvalitetssikring: Aske Skovmand Bosselmann har foretaget faglig kommentering. Ansvaret
for udgivelsens indhold er alene forfatternes.
Udredningen er udarbejdet for Miljøministeriet i henhold til aftalen mellem Institut for Fødevare- og
Ressourceøkonomi og Miljø- og Fødevareministeriet om forskningsbaseret myndighedsberedskab.
Udgivet december 2020
Se flere myndighedsaftalte udredninger på
https://ifro.ku.dk/publikationer/ifro_serier/udredninger/
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Københavns Universitet
Rolighedsvej 23
1958 Frederiksberg
www.ifro.ku.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
Indholdsfortegnelse
1. Indledning ...................................................................................................................................................... 3
2. LCA-metoden ................................................................................................................................................. 4
2.1. Standardisering....................................................................................................................................... 4
2.2. Afgrænsning............................................................................................................................................ 5
2.3. Anvendte måleenheder .......................................................................................................................... 6
2.4. Udvælgelse af effektkategorier .............................................................................................................. 6
2.5. Allokering af effekt til forskellige dele af processen .............................................................................. 7
3. Litteraturgennemgang af LCA-studier for akvakultur.................................................................................... 7
3.1. Oversigt over studier af forskellige akvakultursystemer ........................................................................ 7
3.2. Oversigt over studier af anlægstyper der producerer salmonider......................................................... 8
3.3 Studier af ørredopdræt ........................................................................................................................... 9
3.4. Studier af lakseopdræt ......................................................................................................................... 11
3.5. Studier af akvakulturfoder.................................................................................................................... 13
4. Sammenligning af LCA-studier i akvakultur, landbrug og fiskeri ................................................................. 17
5. Diskussion .................................................................................................................................................... 19
5.1. Havbrug ................................................................................................................................................ 19
5.2. Traditionelle dambrug .......................................................................................................................... 19
5.3. Recirkuleringssystemer, modeldambrug i ferskvand ........................................................................... 19
5.4. Recirkuleringssystemer, RAS-opdræt af laks i saltvand........................................................................ 20
5.5. Økologiske dambrug ............................................................................................................................. 20
5.6. Metodisk anbefaling til fremtidige studier ........................................................................................... 20
6. Konklusion ................................................................................................................................................... 21
7. Anbefaling.................................................................................................................................................... 22
Referencer ....................................................................................................................................................... 23
2
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0004.png
1. Indledning
Formålet med denne analyse er at få samlet og beskrevet den tilgængelige viden om klimaaftryk (CO
2
-e)
1
fra
fisk opdrættet i forskellige typer akvakulturanlæg. Opgaven fokuserer på klimaaftrykket fra forskellige
anlægstyper (teknologier) anvendt til opdræt af laks og ørred. Den opsamlede viden sammenlignes med
andre animalske fødevareproduktioner som kvæg, svin, kylling samt fisk fanget på traditionel vis.
Udredningen er rekvireret af Miljø- og Fødevareministeriet og udarbejdet under Institut for Fødevare- og
Ressourceøkonomis aftale om myndighedsbetjening i 2020. Udredningen er en gennemgang af eksisterende
videnskabelig litteratur.
Fisk betragtes generelt som en klimavenlig fødevare, både når det gælder fisk opdrættet i akvakulturanlæg
og fanget på traditionel vis. Klimaaftrykket varierer dog på tværs af arter, alt efter hvad de opdrættede fisk
fodres med, samt i hvilken type af anlæg fisken opdrættes. For fisk fanget på traditionel vis handler det
primært om fangstmetoden i form af redskabstype, da dette har betydning for den anvendte mængde af
brændstof.
Det stigende fokus på klima- og miljøeffekter fra forskellige fødevareproduktioner har ført til en øget
forskning og udvikling af modeller inden for dette område. Til at sammenligne klima- og miljøeffekter er den
mest anvendte metode
Life Cycle Assessment
(LCA), som derfor udgør grundlaget for analysen i dette notat.
LCA har gennemgået en større metodisk udvikling gennem de sidste 20 år, som gør det muligt at kortlægge
og sammenligne både klima- og miljøeffekter for forskellige fødevareproduktioner fra vugge til grav. Det
skyldes især en mere standardiseret tilgang med udviklingen af ISO-standarder (ISO 2006a; ISO 2006b) og en
bedre fælles forståelse af afgrænsningen for, hvad der medtages i analyserne. Ved at kigge på de forskellige
produktioner i et livscyklusperspektiv kan man sikre, at klima- og miljøindsatsen koncentreres, der hvor det
giver den størst mulige gevinst i forhold til klima, miljø og økonomi. Mængden af publicerede videnskabelige
artikler, der anvender denne metode, har derfor også været stærkt stigende de senere år. Selv om der er
udviklet en fælles ramme for studierne, skal det stadig understreges, at hvert empirisk studie er unikt, da der
foretages en række valg undervejs i de enkelte studier, og empirien er unik. Der arbejdes på at harmonisere
LCA-metoden yderligere for at sikre sammenlignelighed på tværs af studier og sektorer.
Hovedelementerne i dette notat er:
En kort beskrivelse af LCA som metode, samt afgrænsning
Et litteraturstudie med eksisterende viden på akvakulturområdet om klimaeffekter (CO
2
-e) fordelt på
anlægstyper med fokus på arterne ørred og laks samt foder
En sammenligning med andre fødevareproduktioner
Anbefaling til det videre arbejde med afdækning af klimaaftrykket fra den danske akvakultursektor.
Analysen i notatet er baseret på et litteraturstudie af videnskabelige artikler, der anvender LCA-metoden på
akvakulturområdet med fokus på klimaeffekten (CO
2
-e) fordelt på forskellige anlægstyper. Der anvendes
derfor kun i mindre omfang såkaldt grå litteratur (rapporter og ikke-publicerede artikler), da disse ikke er
fagfællebedømte.
CO
2
-ækvivalenter (CO
2
-e) er en standardenhed til måling af
carbon footprint.
Ideen er at udtrykke virkningen fra alle
drivhusgasser i form af den mængde CO
2
, der ville skabe den samme mængde opvarmning. På den måde kan et CO
2
-
fodaftryk, der består af mange forskellige drivhusgasser, udtrykkes som et enkelt tal.
1
3
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2. LCA-metoden
På baggrund af en overordnet gennemgang af studier, der fokuserer på klima- og miljøeffekter fra
fødevaresektoren, kan det konkluderes, at LCA er den mest anvendte og anerkendte metode til at foretage
en sådan sammenligning. Derfor tages der udgangspunkt i denne metode, og det er inden for rammerne af
LCA, at klima- og miljøeffekter fra fødevaresektoren vurderes og sammenlignes.
LCA er en metode der anvendes til at undersøge et produkts klima- og miljøbelastning
fra vugge til grav.
Ved
anvendelse af metoden gennemgås fremstillingsprocessen af produktet, herunder hvordan
underprodukter,
der indgår i selve fremstillingen af hovedproduktet, påvirker klima og miljø. Herefter ses der på forarbejdning
og transport af produktet til den endelige forbruger. Til sidst vurderes det, hvordan restprodukter bortskaffes
eller genbruges. Således undersøges det trin for trin, hvor meget et produkt påvirker klima og miljø i hele
produktets
livsforløb.
Ofte identificerer litteraturen kun dele af produktets livsforløb.
2.1. Standardisering
Standardisering af LCA-metoden muliggør sammenligninger på tværs af LCA-studier af forskellige produkter
ved anvendelse af ISO-standarder
ISO 14040: ISO (2006a) og ISO 14044: ISO (2006b)
der beskriver
rammerne og principperne for gennemførelse af LCA-studier. Efter disse ISO-standarder udføres en LCA i fire
forskellige faser:
1. Mål og systemafgrænsning
er en beskrivelse af den
funktionelle enhed,
der præcist definerer og kvantificerer det produkt, der
leveres i produktionsprocessen, samt muliggør sammenligning af alternative varer eller tjenester.
Systemafgrænsning
er antagelser og begrænsninger, som afgrænser hvilke processer der skal indgå i
analysen.
Datakvalitetskrav
specificerer de data, der anvendes, og hvilke afgrænsninger (tid og
studieområde) der er anvendt.
Fordelingsmetoder
beskriver fordelingen af klima- og miljøbelastning fra
en produktionsproces, hvis flere produkter eller funktioner deler den samme proces.
Effektkategorier
er
eksempelvis CO
2
-e, eutrofiering, toksicitet og energiforbrug.
2. Beholdningsanalyse
indeholder oprettelse af beholdningsstrømme fra og til naturen for et produktionssystem. Strømme kan
inkludere tilførsel af råmaterialer, vand, energi og påvirkning af luft, jord og vand. Input- og outputdata,
der er nødvendige for analysen, skal indsamles fra hele produktionssystemet. Dataene skal være relateret
til den funktionelle enhed, der er defineret i mål- og systemafgrænsningen. Beholdningsstrømme kan
være meget omfattende afhængigt af systemafgrænsningen. Ud over den individuelle empiriske
dataindsamling for det specifikke studie anvendes ofte internationale/nationale databaser eller datasæt
til at trække den nødvendige information. Her skal man sørge for, at datakilden korrekt afspejler regionale
eller nationale forhold.
3. Konsekvensanalyse
Her evalueres betydningen af potentielle klima- og miljøeffekter ud fra de valgte effektkategorier.
Påvirkninger kan fordeles på de forskellige faser af udvikling, produktion, brug og bortskaffelse af et
produkt. De første faser inkluderer effekter fra udvinding af råmaterialer, fremstilling (omdannelse af
råmaterialer til selve produktet) samt transport af produktet til et marked. Drift af produktionssystem
(såsom energi, vand osv.) og vedligeholdelse, renovering eller reparation skal også inkluderes. Til sidst
vurderes effekterne fra forbruget af selve produktet og bortskaffelsen i form af behandling af affald eller
genanvendelige materialer.
4
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
4. Fortolkning
Fortolkningen bør i henhold til ISO 14040 indeholde en kritisk gennemgang af væsentlige problemstillinger
i de to faser,
Life Cycle Inventory
(LCI, dataindsamling) og
Life Cycle Impact Assessment
(LCIA, effekter)
med henblik på en kontrol af studiets fuldstændighed, følsomhed og konsistens samt validiteten af
konklusioner, begrænsninger og anbefalinger. Selve målet med fortolkningen er at identificere det
alternativ, der har den mindste klima- og miljømæssigt negative indflydelse på jord-, hav- og luft-
ressourcer.
2.2. Afgrænsning
Som beskrevet ligger et væsentligt element i analysen i selve LCA-afgrænsningen. Der er således stor forskel
på, om man ser på hele livsforløbet fra fremstilling til bortskaffelse, eller om man nøjes med (i) at se på
fremstillingen af produktet, (ii) inddrager effekterne fra produktionen af fysiske materiel som danner
grundlag for produktionen, (iii) og om effekterne fra transport til den endelige forbruger medtages.
Nedenfor beskrives ud fra Bohnes et al. (2019) de tre trin (afgrænsninger), som oftest indgår i de
gennemgåede akvakulturstudier. Trinene er illustreret i figur 1.
I det første trin (Limited
cradle-to-farm-gate)
analyseres effekterne af den løbende (variable input og
omkostninger) produktion og dens konsekvenser for klima, miljø og eventuelt økonomi. Et af de vigtigste
input i akvakultursammenhæng er foderet. En god illustration af de effekter, der inddrages i analysen, kan
derfor vises for dette input. I et foder, hvor der både indgår marine ingredienser (fiskemel og olie) og
plantebaserede ingredienser (soja m.m.), beregnes effekten fra både fiskeriet og landbrugets produktion af
ingredienserne til foderet samt den videre forarbejdningsproces, indtil man har selve foderet, der er klar til
anvendelse i akvakulturproduktionen. Herunder inddrages også de klimaeffekter, der er relateret til den jord,
der anvendes i landbrugsproduktionen, eller ændringer i arealanvendelsen, for eksempel afskovning ved
dyrkning af soja m.m. Yderligere inddrages alle andre relevante ressourcer, der anvendes til den løbende
frembringelse af produktet, som energi, vandforbrug, m.m.
I det andet trin (Complete
cradle-to-farm-gate)
inddrages effekterne af de faste anlæg (fysisk materiel og
faste omkostninger). Her indgår også en vurdering af materialer brugt til opførelse af selve
produktionsanlægget eller bure og deres beregnede levetid, så effekterne fra disse komponenter kan
fordeles ud på den valgte funktionelle enhed (ton fisk i levende vægt) produceret med det fysiske materiel.
En ting, som også oftest medtages her, er anvendelsen af hjælpestoffer som kemikalier og medicin, der kan
have uønskede effekter for miljøet.
Opdelingen mellem trin 1 og 2 er ikke altid helt klar, og dette kan gøre sammenligninger vanskelige, men hvis
de grundlæggende data for studierne er tilgængelige, kan der foretages tilpasninger, så sammenligningerne
bliver mere valide. Det skal dog understreges, at sådanne tiltag kan være tidskrævende.
I det sidste trin (Complete
life cycle)
inddrages også de effekter, som produktet har, efter at den primære
produktion er afsluttet. Her indgår effekterne fra selve forarbejdningen af fisken i forarbejdningsindustrien
til et bestemt produkt (for eksempel filet, røget eller frosset) og forbruget af emballage, transport,
opbevaring og distribution, indtil produktet når den endelige forbruger. Som afslutning undersøges der,
hvordan man behandler restprodukter og affald. Her kan der være negative effekter til at destruere
restprodukterne og affaldet eller positive effekter ved genbrug.
5
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0007.png
Figur 1.
Afgrænsning af LCA for akvakultur i tre trin (hovedkomponenter)
Note: Afgrænsningerne er for henholdsvis
cradle-to-farm-gate-systemet
den grå punkterede linje, for
complete cradle-
to-farm-gate-systemet
den sorte punkterede linje og for
complete life cycle-systemet
den fuldt optrukne sorte linje.
Illustration fra Bohnes et al. (2019).
2.3. Anvendte måleenheder
Den funktionelle enhed beskriver den måleenhed, der anvendes i studiet, hvor fokus i denne analyse er
mængden af udledt CO
2
-e per produceret ton levende fisk. Det er her vigtigt, at enhederne, der anvendes til
at måle udslippet, er sammenlignelige. Påvirkningen kan opgøres på forskellige måder og på forskellige
faktorer, hvilket kan gøre en direkte sammenligning mellem studier svær. Der anvendes således i
fødevareproduktionen både mål, som beskriver effekten per produceret ton, effekten per ton spiseligt
slutprodukt, effekten per ton benfrit produkt med flere. For at sammenligne studierne, der anvender
forskellige enheder, er der udregnet standardiserede omregningsfaktorer.
2.4. Udvælgelse af effektkategorier
I analyserne anvendes ofte flere effektkategorier til at måle klima- og miljøeffekter fra en bestemt
fødevareproduktion. Til at belyse klimaeffekten anvendes oftest
Carbon Footprint
i CO
2
-ækvivalenter (CO
2
-
e), hvor alle former for
Green House Gases
(GHG) omregnes til CO
2
-ækvivalenter eller den samlede
energianvendelse (MJ). Til måling af miljøeffekten anvendes blandt andet udledning af næringssalte, som
kan medføre eutrofiering, hvor udledningen af fosfat (PO
4
) oftest anvendes, men også udledning af kvælstof
(N) og organisk materiale. Forsuring måles ved udledning af svovldioxid (SO
2
), som ofte stammer fra
energiforbrug af fossile brændsler. Yderligere måles anvendelsen af knappe ressourcer som ferskvands-
forbrug samt anvendelse af landareal til foderproduktion. Effektkategorierne udvælges alt efter, hvilke
effekter der er vigtigst at få belyst i analysen.
6
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0008.png
2.5. Allokering af effekt til forskellige dele af processen
Hvis der forekommer biprodukter i produktionen, som anvendes i andre produktioner, skal disse også
tillægges en vægt. Vægten kan tildeles efter vægt (masseallokering) eller efter værdi (økonomisk allokering)
(Winther et al. 2020). Som et eksempel kan nævnes produktionen af akvakulturfoder, hvor der kan være
biprodukter fra fisk, soja eller andre ingredienser. Det kan også være senere i processen, når produktet
tilberedes i form af afskær som igen kan anvendes til fiskemel og -olie eller lignende. Hvis biprodukter
anvendes i andre produktioner, nedsættes klimaaftrykket for hovedproduktet. Det er derfor væsentligt for
en korrekt beregning af hovedproduktets aftryk at have viden om dette, samt at mulighederne for en videre
udnyttelse af biprodukter anvendes.
3. Litteraturgennemgang af LCA-studier for akvakultur
3.1. Oversigt over studier af forskellige akvakultursystemer
Dette afsnit baseres på Bohnes et al. (2019), som gennemgår 65 LCA-studier (artikler og rapporter) af
forskellige akvakulturproduktioner. Der indgår flere fiskearter og typer af opdrætsanlæg, men 42 procent af
LCA-studierne er baseret på analyser af salmonider. I metastudiet gennemgås forskelle i metodevalg og data,
som kan have indflydelse på de endelige resultater.
De forskellige måleenheder fra studierne omregnes til en fælles sammenlignelig enhed svarende til effekten
af at producere 1 ton levende vægt (LW), da 78 procent af studierne anvender denne enhed. Til gengæld
foretages der ikke en tilpasning af afgrænsningerne i studierne (trin 1, 2 eller 3), hvilket derfor er en kilde til
usikkerhed. Dog skal det nævnes, at 39 af studierne afgrænses af trin 2,
Complete cradle-to-farm-gate,
hvilket
er sammenligneligt med studiet foretaget af Philis et al. (2019) for forskellige anlægstyper i akvakultur, som
præsenteres efter dette studie.
De anvendte effektkategorier er klimaeffekt (kg CO
2
-e per ton LW), forsuring (kg SO
2
per ton LW), eutrofiering
(kg PO
4
per ton LW) og samlet energiforbrug (MJ per ton LW). Yderligere to effektkategorier indgår, som er
vandforbrug i relation til den producerede biomasse og inputs til nettoprimærproduktionen, som afdækker
de væsentligste komponenter i primærproduktionen. Der ses også på intensiteten af akvakulturproduktionen
i de 179 studier, der indgår, hvor der sammenlignes mellem intensive (53 procent), semi-intensive (22
procent) og ekstensive (14 procent) anlæg (Bohnes et al. 2019).
Tabel 1.
Gennemsnitlig effekt af akvakulturproduktion (mange arter og anlægstyper) per ton
levende vægt
Gennemsnit
MAX
MIN
’1. kvartil
’3. kvartil
CO
2
-e
4.371
31.400
-167
2.072
4.658
SO
2
31
260
0,3
14
36
PO
4
81
1411
-32
32
74
MJ
67.872
353.000
1.700
30.500
70.700
*FCR
1,6
18,0
0,1
1,2
1,7
* FCR er Foderkonverteringsraten.
Kilde: Bohnes et al. (2019)
Hovedkonklusionen fra studiet er, at akvakulturproduktionen i gennemsnit udleder 4.371 kg CO
2
-e per
produceret ton i levende vægt. Yderligere ses det, at afstanden mellem 1. og 3. kvartil er relativt lille og derfor
7
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0009.png
giver en god indikation af, at resultaterne er robuste, når det tages i betragtning, at der indgår mange arter
og anlægstyper.
Foder er det vigtigste input til produktionen i 86 procent af studierne (der indgår også muslinger m.m., som
ikke anvender foder). Yderligere er foder den vigtigste årsag til forsuring (63 procent), foder er det input, der
anvender mest energi (58 procent), og dermed også det input, der bidrager mest til CO
2
-e-udledningen (56
procent). Foderkonverteringsraten (FCR) har derfor også afgørende betydning for energiforbruget (35
procent).
I 75 procent af studierne er det i primærproduktionen, at den største andel af vand anvendes, og for 72
procent af studierne er selve primærproduktionen den største kilde til eutrofiering. Der er således ikke tvivl
om, at det er her, at indsatsen for at begrænse vandforbrug og udledningerne af kvælstof og fosfor m.m. skal
fokuseres.
I forhold til anlægstyperne konkluderes det, at de mest intensive anvender mere energi og dermed har en
større klimaeffekt (udledning af CO
2
-e), men at de til gengæld har bedre mulighed for at kontrollere lokale
forureningseffekter som eutrofiering og forsuring. Det nævnes også, at energisammensætningen
(anvendelsen af olie, kul, gas eller vind og sol m.m.) har væsentlig betydning for klimaeffekten.
Det pointeres herudover, at alle studier er kontekstafhængige med hensyn til art, produktionsmetode,
anlægstype, fodersammensætning, afgrænsning, produktionsland, valg af effektkategorier etc. Derfor
gennemgås i de følgende afsnit de mest relevante anlægstyper og arter for den danske akvakultursektor.
3.2. Oversigt over studier af anlægstyper der producerer salmonider
Dette afsnit baseres på Philis et al. (2019), som gennemgår 24 LCA-studier (artikler og rapporter), der
fokuserer på opdræt af salmonider i forskellige typer af produktionsanlæg samt deres foderkonverteringsrate
(FCR). For at sikre et sammenligneligt grundlag afgrænses studierne ved trin 2,
Complete cradle-to-farm-gate.
Yderligere omregnes de forskellige måleenheder fra studierne til en fælles enhed, som måler effekten per
ton produceret fisk i levende vægt (LW).
De fire mest anvendte effektkategorier i studierne danner rammen om sammenligningen, som er klimaeffekt
(kg CO
2
-e per ton LW), forsuring (kg SO
2
per ton LW), eutrofiering (kg PO
4
per ton LW) og samlet energiforbrug
(MJ per ton LW). Yderligere sammenholdes disse fire effekter med den beregnede FCR i de enkelte studier
for at synliggøre effekten fra denne parameter.
Anlæggene i studiet grupperes på fire hovedtyper af anlæg: 1) Lukkede havbrug, 2) Traditionelle åbne
dambrug på land, 3) Traditionelle åbne havbrug og 4) Recirkulerede akvakultursystemer (RAS-anlæg).
Tabel 2.
Gennemsnitlig effekt fordelt på effektkategorier per produceret ton, levende vægt
Anlægstype/effekt
1) Lukket havbrug
2) Åbne dambrug
3) Åbne havbrug
4) RAS-anlæg
Kilde: Philis et al. (2019)
CO
2
-e
2.404
2.613
2.933
6.414
SO
2
15,1
16,3
18,7
26,7
PO
4
26,7
50,6
47,3
17,3
MJ
54,620
75,943
37,913
133,220
FCR
1,262
1,124
1,256
1,125
Konklusionen er, at de havbaserede anlæg og de traditionelle dambrug på land er de mest energieffektive
(MJ). Dette afspejles også i deres CO
2
-e-påvirkning, hvor de har en udledning på under 3.000 kg Co2-e, mens
RAS-anlægget har en mere end dobbelt så høj udledning på 6.400 kg CO
2
-e og dermed klart det største
8
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
klimaaftryk. CO
2
-e-udledningen har også en sammenhæng med forsuringseffekten (SO
2
), hvor RAS-
anlæggene igen klarer sig dårligst. I studiet understreges det, at energisammensætningen har stor betydning
for de landbaserede anlægs klimaaftryk, og at en ændret sammensætning kan reducere klimaaftrykket.
Miljøeffekterne i form af eutrofiering er til gengæld lavest fra RAS-anlæg og lukkede anlæg generelt, hvor der
er mulighed for at begrænse næringsstofudledningen. De landbaserede anlæg har en lavere FCR end
havbaserede anlæg, hvilket kan forklares med den større kontrol over produktionsprocessen på land. Det er
dog værd at bemærke, at FCR svinger meget for de forskellige typer af RAS anlæg. Det ses ikke en systematisk
sammenhæng mellem FCR og de øvrige klima- og miljøeffekter, som ellers var forventet, da en lavere FCR alt
andet lige burde medføre et lavere klima- og miljøaftryk. At dette ikke er tilfældet her kan skyldes de
forskellige studiers anvendte metoder og indsamling af data for specielt det anvendte foder i anlæggene.
3.3 Studier af ørredopdræt
Meta-studierne er baseret på en række artikler, som analyserer LCA-effektkategorier for opdræt af ørred i
en række lande. Resultaterne fra disse fremgår separat af tabel 3 med klimaeffekt og eutrofieringseffekt med
henblik på at vurdere, hvilke studier der gennemgår produktioner, som minder om dansk ørredopdræt.
Det ældste LCA-studie (Grönroos et al. 2006) fokuserer på finsk ørredopdræt i havbrug i udgangssituationen
før 2006 og analyserer forskellige scenarier af foder og opdrætssystemer. Finsk ørredopdræt foregår typisk i
mindre, kystnære havbrug. LCA-analysen inkluderer effekter både fra drift og etablering.
Grönroos et al. (2006) finder en klimaeffekt på 652 kg CO
2
-e per produceret ton ørred (hel vægt) samt en
eutrofieringseffekt på 8 kg PO
4
per ton ørred. Endvidere finder de, at både klima- og eutrofieringseffekten
følger foderkoefficienten, det vil sige jo højere foderkoefficient, desto større udledning af CO
2
-e og PO
4
. For
det tredje finder de, at foder iblandet soja reducerer både CO
2
-e og PO
4
i forhold til foder bestående
udelukkende af fiskemel og -olie, idet dette studie ikke indregner effekten af eventuel afskovning af
landområder til dyrkning af soja. Både klima- og eutrofieringseffekt kan således reduceres ved at forbedre
foderkoefficienten samt ved at bruge foderblandinger med et vist indhold af soja. Lukkede flydende bure kan
reducere PO
4
, men vil føre til stigende CO
2
-e-udledning, da vand pumpes ind i de lukkede bure. På grund af
pumpning af fiskeslam er dette også tilfældet for tragtsystemer, hvor næringsstoffer opsamles under burene
via en udspændt tragt. Endelig giver indpumpning af saltvand til damme samme effekt, men med en betydelig
forøgelse af klimaeffekten til 2.496 kg CO
2
-e per ton ørred.
Grönroos et al. (2006) identificerer også kvælstofeffekten, som i udgangssituationen udgør 60 kg per ton
ørred. Endelig findes i udgangssituationen, at 517 ud af de 651 kg CO
2
-e per ton ørred stammer fra foder,
svarende til 80 procent, samt at 7,3 ud af 7,4 kg PO
4
per ton ørred, svarende til 97 procent stammer fra
primærproduktionen.
Aubin et al. (2009) og Chen et al. (2015) har gennemført LCA-studier af ørredopdræt i Frankrig. Analyserne
inkluderer drift og etablering indtil videresalg i første omsætningsled. Aubin et al. (2009) finder en klima- og
eutrofieringseffekt på henholdsvis 2.753 og 66 kg per produceret ton ørred. Endvidere finder de, at 2.020 kg
(73 procent) af klimaeffekten stammer fra foderet, og at 61 kg af eutrofieringseffekten stammer fra
primærproduktionen (92 procent). Chen et al. (2015) gennemførte LCA-analysen separat for henholdsvis
portionsstørrelsesørreder, ørreder større end 2 kg samt en kategori af både ørreder af mellemstørrelse og
ørreder af blandet størrelse. Klimaffekten identificeres til 2.312-2.642 kg CO
2
-e per ton ørred i de tre
kategorier af fiskestørrelse, hvor de tilsvarende eutrofieringseffekter er 60-73 kg PO
4
per ton ørred. Artiklen
finder således ikke betydelig forskel i hverken klima- eller eutrofieringseffekt mellem de forskellige
9
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0011.png
fiskestørrelser. Samtidig er både klima- og eutrofieringseffekt fra de to studier på nogenlunde samme niveau,
men noget større end i det finske studie.
Tabel 3.
Klima- og eutrofieringseffekt af ørredopdræt, kg CO
2
-e og PO
4
per produceret ton ørred,
levende vægt
Studie
Grönroos et al. (2006)
Udgangspunkt med FCR
1
=1,26
1. Udgangspunkt, FCR=0,90
2. Udgangspunkt, FCR=1,53
3. Udgangspunkt, sojafoder
4. Lukkede flydende bure
5. Tragtsystem
6. Indpumpning af saltvand til damme
Aubin et al. (2009)
Gennemstrømning
- heraf foder
- heraf primærproduktion
Samuel-Fitwi et al. (2013a)
1. Forøget opdræt på mere land i Tyskland
2. Forøget opdræt større tæthed i Tyskland
3. Forøget opdræt på mere land i Danmark
4. Forøget opdræt større tæthed i Danmark
Samuel-Fitwi et al. (2013b)
1. Ekstensivt i Tyskland
- heraf foder
- heraf primær produktion
2. Intensivt i Tyskland
- heraf foder
- heraf primær produktion
- heraf el
3. Recirkulering i Danmark
- heraf foder
- heraf el
Chen et al. (2015)
1. Portionsstørrelse (250-400 g)
2. Mellemstørrelse og blandet (200 g - 3 kg)
3. Store (> 2 kg.)
Dekamin et al. (2015)
1. Gennemstrømning
2. Delvis lukket recirkulering
3. Lukket recirkulering
1
Land
Finland
CO
2
-e
652
510
770
602
913
754
2.496
PO
4
7
5
10
5
3
6
5
66
5
61
60
60
60
60
60
2
58
60
2
58
0
4
2
2
63
73
60
71
136
9
Frankrig
2.753
2.020
0
Tyskland, Danmark
767
900
2.552
2.550
Tyskland, Danmark
2.239
2.156
0
3.561
1.640
0
1.890
13.622
1.545
12.056
Frankrig
2.412
2.642
2.312
Iran
1.157
6.380
6.102
FCR er foderkoefficient, svarende til hvor mange kg foder der skal til for at producere 1 kg hel fisk.
Kilder: Grönroos et al. (2006), Aubin et al. (2009), Samuel-Fitwi et al. (2013a; b), Chen et al. (2015) og Dekamin et al. (2015).
10
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
To studier af Samuel-Fitwi et al. (2013a; b) undersøger effekten af forøget opdræt til at imødegå stigende
efterspørgsel efter ørred i portionsstørrelse i Tyskland. Det forøgede opdræt antages at ske både i Tyskland
og Danmark. Analysen inkluderer drift. Samuel-Fitwi et al. (2013a) gennemfører en scenarieanalyse, hvor det
forøgede opdræt opnås dels via brug af mere land (flere damme), dels via en større tæthed af fisk i
eksisterende damme. De finder en klimaeffekt på 767 og 900 kg CO
2
-e per produceret ton fisk ved forøget
opdræt i Tykland i form af henholdsvis anvendelse af flere damme og større tæthed. Imødegås den stigende
tyske efterspørgsel ved større produktion i Danmark, er de tilsvarende tal 2.552 og 2.550 kg CO
2
-e per ton
ørred henholdsvis ved brug af flere damme og større tæthed. De større danske tal skal ses i sammenhæng
med både at de danske dambrug er større og mere intensive end de tyske og derfor anvender større pumper
i større omfang, samt at tætheden i dammene er større. Der er ikke forskel i den identificerede
eutrofieringseffekt.
Samuel-Fitwi et al. (2013b) finder at klimaeffekten af ekstensivt og intensivt ørredopdræt i Tyskland er
henholdsvis 2.239 og 3.561 kg CO
2
-e per ton ørred, samt at eutrofieringseffekten er 60 kg PO
4
per ton ørred
i begge systemer. Som i de øvrige studier stammer eutrofieringseffekten næsten udelukkende fra
primærproduktion. Klimaeffekten i ekstensivt opdræt bekræfter ovenstående studier ved at stamme næsten
udelukkende fra foder, hvorimod klimaeffekten i intensivt dambrug stammer både fra foder, med 1.640 kg,
og fra brug af el, med 1.890 kg per produceret ton ørred. Dette svarer til henholdsvis 46 og 53 procent.
Klima- og eutrofieringseffekten af at imødekomme den tyske efterspørgsel ved ørredopdræt i recirkulerede
danske dambrug undersøges også. Der identificeres en klimaeffekt på 13.622 kg CO
2
-e per ton ørred og en
eutrofieringseffekt på 4 kg PO
4
per ton ørred. Eutrofieringseffekten i danske recirkulerede dambrug er
således meget beskeden. Eutrofieringseffekten er 15 gange højere i de tyske ekstensive og intensive
dambrug. Klimaeffekten er omvendt betydelig og væsentligt større end i alle øvrige studier. Samtidig
afspejles, at 12.056 kg CO
2
-e per ton ørred stammer fra el, hvor 1.545 kg stammer fra foder. Dette svarer til
88 procent fra elforbrug og 11 procent fra foder. Den høje klimaeffekt fra recirkulerede danske dambrug skal
dog ses i sammenhæng med en løbende udvikling henimod en stadig større andel af fornybar energi,
herunder fra vindmøller, siden studiet blev gennemført.
Dekamin et al. (2015) gennemførte et LCA-studie af ørred opdrættet i gennemstrømningsanlæg, delvis
recirkulering og fuld recirkulering i Iran. Analysen inkluderer effekter fra drift. Klimaeffekten identificeres til
henholdsvis 1.157 kg, 6.380 kg og 6.102 kg CO
2
-e per ton ørred for de tre typer anlæg, hvor eutrofierings-
effekten i disse udgør henholdsvis 71 kg, 136 kg og 9 kg PO
4
per ton ørred. Studiet bekræfter de øvrige studier
i både den lave eutrofieringseffekt i fuldt recirkulerede dambrug samt den forholdsvis høje klimaeffekt i
delvist og fuldt recirkulerede anlæg.
Samlet identificerer LCA-studierne af ørred klimaeffekter i størrelsesordenen 652-13.622 kg CO
2
-e per
produceret ton ørred og eutrofieringseffekter i intervallet 4-66 kg PO
4
per ton ørred. Klimaeffekten er
beskeden for havbrug og dambrug med gennemstrømning og er for disse primært forårsaget af foder.
Klimaeffekten stiger med brugen af pumper og er væsentlig specielt for recirkulerede anlæg. På fuldt
recirkulerede dambrug er elforbruget den vigtigste faktor, der påvirker klimaeffekten, hvor eutrofierings-
effekten er meget beskeden. Der ses således en situation, hvor recirkulering kan reducere eutrofierings-
effekten, men samtidig forårsager en klimaeffekt. Klimaeffekten kan dog reduceres ved stigende anvendelse
af fornybar energi.
3.4. Studier af lakseopdræt
Metastudierne er baseret på en række artikler, som analyserer LCA-effektkategorier for opdræt af laks i en
række lande. Nye resultater samt resultater fra de mest relevante studier fremgår separat af tabel 4 med
11
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0013.png
klima- og eutrofieringseffekt med henblik på at vurdere, hvilke studier der beskriver produktioner, som
minder om den danske havbrugsproduktion og produktion i RAS-anlæg af laks.
Tabel 4.
Klima- og eutrofieringseffekt af lakseopdræt, kg. CO
2
-e og PO
4
per produceret ton laks,
levende vægt
Studie
Pelletier et al. (2009)
Havbrug
Land
CO
2
-e
PO
4
* Nyt
energimix
Ayer og Tyedmers (2009)
Havbrug
Lukket havbrug (Bag)
Åbent landbaseret
RAS ferskvand, Arctic char
Winther et al. (2009; 2020)
Havbrug 2009
Havbrug 2017 (base)
McGrath et al. (2015)
Lukket havbrug (Solid walls)
Chinook salmon
Liu et al. (2016)
RAS (Alm. el-mix og Grønt el-mix)
Havbrug
Song et al. (2019)
RAS
Norge
UK
Canada
Chile
Canada
1.790
3.270
2.370
2.300
90%, hydro
2.073
1.900
2.770
77%, kul
28.200
2.000
5.300
41,0
62,7
74,9
51,3
35,3
31,8
29,9
20,1
60%, hydro
2.073
2.250
5.410
10.300
Norge
Canada
3.874
90%, hydro
3.730
USA
Norge
Kina
7.010
3.390
16.700
* Nyt energimix anvendes i flere studier for at synliggøre effekten af en ændret energisammensætning end den
oprindeligt anvendte i produktionsanlæggene.
Kilder: Pelletier et al. (2009), Ayer og Tyedmers (2009), Winther et al. (2009; 2020), McGrath et al. (2015), Liu et al.
(2016), Song et al. (2019).
Ved gennemgangen af LCA-studier for laks bør der især lægges mærke til følgende:
Pelletier et al. (2009) gennemgår i deres studie opdræt af laks i havbrug i de fire største producentlande
Norge, UK, Canada og Chile. Afgrænsningen af analysen er
cradle-to-farm-gate
for et ton laks i levende vægt.
Konklusionen er, at foderet bidrager med mere end 90 procent af CO
2
-e-påvirkningen i alle fire lande, mens
eutrofiering hovedsagligt sker ved udledninger fra anlæggene. Norge klarer sig bedst i sammenligningen på
alle parametre, da de har den mest effektive sektor. Udledningen af CO
2
-e varierer fra 1.790-2.300 kg, mens
udledningen af næringsstoffer (PO
4
) går fra 41-75 kg.
I Ayer og Tyedmers (2009) er analysen fokuseret på forskellige anlægstyper til lands og til havs for at vurdere
anlægstypernes forskellige påvirkning af klima og miljø. Konklusionen er, at de havbaserede anlæg er de mest
klimavenlige (1.900-2.073 kg CO
2
-e), men til gengæld er påvirkningen af næringsstoffer PO
4
højere. For det
landbaserede RAS-anlæg er CO
2
-e udledningen helt oppe på 28.200 kg CO
2
-e per produceret ton. Af dette
udgør elektricitetsproduktionen hele 84 procent af udledningen, da energisammensætningen i det
12
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
analyserede anlæg primært er baseret på kul (77 procent), hvor de øvrige anlæg i analysen opererer med en
energisammensætning med 90 procent vandkraft. I studiet gennemføres en følsomhedsanalyse, hvor
energisammensætningen ændres for alle anlæg til den gennemsnitlige canadiske sammensætning (61
procent vandkraft, 18 procent kul, 13 procent atomkraft, 4 procent olie og 4 procent naturgas). Det betyder,
at RAS-anlæggets påvirkning falder til næsten en tredjedel, 10.300 kg CO
2
-e. Yderligere skal det nævnes, at
RAS-anlægget producerer
arctic char
(fjeldørred/rødding), mens de øvrige producerer laks.
I rapporter fra SINTEF (Winther et al. 2009; 2020) gennemgås udledningen af CO
2
-e fra den norske fiskeri- og
akvakultursektor med omtrent 10 års mellemrum. Rapporterne udgør et væsentligt bidrag til at vurdere
udviklingen inden for LCA mellem de to udgivne rapporter, da den metodiske tilgang har ændret sig. En
væsentlig pointe fra den nyeste rapport er, at aftrykket fra de marine ingredienser i foderet er aftagende,
mens aftrykket fra de landbaserede ingredienser er stigende. Dette skyldes især en metodeændring, hvor
arealanvendelsen (land
use)
for de landbaserede ingredienser tillægges langt større vægt i CO
2
-e-
beregningerne. Hvis nye arealer (de sidste 20 år) inddrages til produktion (for eksempel til soja), indregnes
klimaeffekterne i beregningerne. Desuden er fiskerisektoren blevet mere effektiv og udleder mindre CO
2
-e.
Ved gennemgangen af de enkelte input til havbrugsproduktionen i Norge i 2017 bliver det konkluderet, at
foder alene står for 85 procent af den udledte mængde af CO
2
-e. Derudover stod energiforbrug på anlægget
samt fragt af materiel til og fra anlægget for yderligere 9 procent af udledningerne. Således kan hele 94
procent henledes til disse input. Yderligere understreges det, at den ændrede CO
2
-e-udledning mellem
rapporterne udgivet i 2009 (2.000 kg CO
2
-e) og 2020 (5.300 kg CO
2
-e) hovedsagelig skyldes en ændring i
metoden, hvor især inddragelsen af landanvendelsen ved sojaproduktion samt mikroingredienser (farvestof
m.m.) i foderet påvirker den samlede CO
2
-e-udledning.
McGrath et al. (2015) analyserer et lukket system i havet, hvor vand pumpes ind og suppleres med ilt.
Organisk materiale, der bundfælles, pumpes på land og komposteres. Systemet er således en mellemting
mellem åbne havbrug og fuldt lukkede systemer. Den samlede CO
2
-e-udledning fra anlægget i drift blev
opgjort til 3.874 kg CO
2
-e, hvor målet var en udledning på 3.025 inden ibrugtagning.
Liu et al. (2016) sammenligner et mindre åbent havbrug i Norge med et større landbaseret RAS-anlæg i USA.
Analysen viser, at det norske anlæg er mere økonomisk rentabelt og kun udleder 3.390 kg CO
2
-e i
modsætning til det lukkede anlæg, som udleder 7.010 kg CO
2
-e. Ved at anvende en anden energi-
sammensætning, fortrinsvis baseret på vandkraft, kan det lukkede anlæg dog blive konkurrencedygtigt med
en udledning på 3.730 kg CO
2
-e. Hvis man yderligere tager i betragtning, at den norske laks skal leveres fersk
til det amerikanske marked, bliver udledningen fra de norske laks højere og den økonomiske rentabilitet i de
amerikanske anlæg bedre i sammenligning.
Song et al. (2019) vurderer produktionen i et nybygget RAS-anlæg i det nordlige Kina, der producerer laks.
Den samlede udledning af CO
2
-e per ton i levende vægt blev opgjort til 16.700 kg CO
2
-e. Anbefalinger til
optimering af driften og dermed reducering af CO
2
-e-udledningen per produceret kilo fisk er en højere
udnyttelse af anlægget per m
3
, foderoptimering og -sammensætning samt større fokus på energi-
sammensætningen.
3.5. Studier af akvakulturfoder
Foder til akvakultur består af blandinger af animalske og vegetabilske ingredienser samt vitaminer og
mineraler. Fiskemel og fiskeolie har traditionelt udgjort de vigtigste animalske ingredienser, mens
fjerkræmel, blodmel og biprodukter af disse samt afskær fra konsumfisk kan indgå. Vegetabilske ingredienser
inkluderer en lang række forskellige planter; vigtigst er soja, raps og hvede. Udviklingen er gået fra, at
13
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0015.png
akvakulturfoder hovedsageligt bestod af fiskemel og fiskeolie til i dag primært at bestå af vegetabilske
ingredienser. Årsagen til denne udvikling er, at højere priser på fiskemel og fiskeolie, forårsaget af den til
stadighed stigende efterspørgsel fra den voksende globale akvakultursektor, skaber knaphed på fiskemel og
fiskeolie. Disse erstattes derfor delvist af billigere vegetabilske ingredienser. Fiskemel og -olie stammer fra
industrifiskeri og omsættes på et verdensmarked, hvor de største leverandører er Peru, Chile, Norge,
Danmark og Island. Soja dyrkes i landbruget med Brasilien, USA og Argentina som største producenter.
Som det fremgår af de forrige afsnit, er foder til laks og ørred en vigtig kilde til CO
2
-e-udledning fra akvakultur
og for både havbrug og gennemstrømningsanlæg på land den vigtigste kilde. LCA-studier af foderets klima-
og miljøeffekt identificeres derfor i det følgende i forhold til størrelse og kilder. LCA-studierne inkluderer
effekter fra ” ugge” i dtil salg til ak akultur, heru der
primærproduktion i fiskeri og landbrug, forarbejdning
og transport af foder. Effekterne måles i to forskellige funktionelle enheder, per ton opdrættet fisk og per
ton foder. Resultater fra en række centrale studier fremgår af tabel 5.
Tabel 5.
LCA-studier af akvakulturfoders klima- og eutrofieringseffekt, kg CO
2
-e og PO
4
per ton
opdrættet fisk i levende vægt og per ton foder
Studie
Land og
fodertype
Frankrig,
ørredfoder
Per ton
opdrættet fisk
CO
2
-e
PO
4
1.340
230
907
155
0
1.120
134
793
141
0
1.560
1.278
0
183
0
.
44
2
1
0
40
50
2
1
0
47
41
11
0
0
29
.
Per ton foder
CO
2
-e
.
PO
4
.
Papatryphon et al. (2004)
1. Fiskemel (63 % fisk)
- heraf fra planter
- heraf fra fisk
- heraf fra transport
- heraf fra fodring
2. Fiskemel/fiskeaffald (72 % fisk)
- heraf fra planter
- heraf fra fisk
- heraf fra transport
- heraf fra fodring
3. Vegetabilsk (ingen fisk)
- heraf fra planter
- heraf fra fisk
- heraf fra transport
- heraf fra fodring
Pelletier og Tyedmers (2007)
1. Konventionelt foder (plante 51 %, konv.
fiskemel/olie 38 %, biprodukt fjerkræmel 11 %)
2. Økologisk foder (øko-plante 51 %, konv.
biprodukt fiskemel-olie 49 %)
3. Økologisk foder (øko-plante 70 %, konv.
fiskemel 30 %)
Canada,
laksefoder
1.400
1.810
690
5
7
2
14
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0016.png
Studie
Land og
fodertype
Danmark,
ørredfoder
Per ton
opdrættet fisk
CO
2
-e
PO
4
.
.
Per ton foder
CO
2
-e
1.797
1.797
2.155
1.816
1.051
1.020
1.037
1.310
52
1.100
2.190
285
1.139
6.520
5.020
1.369
7.940
6.431
1.350
PO
4
2
2
2
2
2
2
2
1
0
1
2
0
1
9
6
2
31
28
2
Samuel-Fitwi et al. (2013c)
1. Standard foder (77 % fisk)
a. Energi fra elnettet
b. Kul
c. Naturgas
d. Vind
2. Sojamelsfoder (45 % fisk)
3. Rapsmelsfoder (45 % fisk)
Silva et al. (2017)
1. Fiskemel fra Peru
- heraf fiskeri
- heraf transport (Per-Hol-Por)
2. Fiskeolie fra Peru
- heraf fiskeri
- heraf transport (Per-Hol-Por)
3. Sojamel fra Brasilien
- heraf planteproduktion
- heraf transport (Bra-Hol-Por)
4. Sojaolie fra Brasilien
- heraf planteproduktion
- heraf transport (Bra-Hol-Por)
Maiolo et al. (2020)
1. Insektmel Frankrig, (soldaterflue blandet
med bønner, lucerne og korn)
2. Tørret mikroalgebiomasse Italien fra
Tetraselmis suecica
injiceret med røggas
Ghamkhar og Hicks (2020)
1. Fiskemel, hvedeprodukter, kasein, rapsolie
(25-24-14-8 %)
2. Sojamel, risklid hvedeprodukter, fiskemel
(45-20-13-11 %)
3. Rapsolie, sojaprodukter, marin protein,
hvedemel (20-19-15-9 %)
4. Sojamel, mejsmel, kornblanding, fiskeolie
(40-23-18-10 %)
5. Nøddeblanding, fjerkræmel, fiskeolie,
hvedemel (32-30-18-10 %)
Peru, Brasilien,
Portugal, foder-
ingredienser
.
.
Italien,
Frankrig,
akvakulturfoder
.
.
1.023
15.371
7
14
.
USA, lakse-
/ørredfoder
.
.
1.069
2.816
676
1.131
2.938
Kilder: Papatryphon et al. (2004), Pelletier og Tyedmers (2007), Samuel-Fitwi et al. (2013c), Silva et al. (2017), Maiolo et
al. (2020) and Ghamkhar og Hicks (2020).
Anvendes derimod foder helt uden fiskeindhold forøges klimaeffekten til 1.560 kg CO
2
-e, hvor eutrofierings-
effekten reduceres til 41 kg PO
4
. Studiet peger på, at fiskebaseret foder er mere klimavenligt og mindre
miljøvenligt end vegetabilsk baseret foder, men forskellen er lille.
Papatryphon et al. (2004) finder endvidere, at klimaeffekten hovedsageligt stammer fra primærproduktion i
fiskeri og landbrug. 71-85 procent af foderets klimaeffekt kommer således fra primærproduktion, hvor
15
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
transport med 12 procent er af mindre betydning. Eutrofieringseffekten kommer næsten udelukkende fra
opdræt, og for fiskemelsbaseret foder er der næsten ingen PO
4
-udledning før opdræt. For vegetabilsk foder
stammer 29 ud af 41 kg PO
4
fra planteproduktionen. Dette studie inkluderer selve opdrættet, det vil sige
anvendelsen af foderet, hvor nyere studier udelader denne.
Pelletier og Tyedmers (2007) sammenligner klima- og miljøeffekt af foder til konventionelt og økologisk
lakseopdræt i Canada. En konventionel foderblanding (type 1) med 38 procent fiskemel/fiskeolie, 11 procent
biprodukt af fjerkræmel og 51 procent vegetabilske ingredienser sammenlignes med to typer økologisk foder,
hvor økologiske vegetabilske ingredienser erstatter de konventionelle (type 2), og hvor økologiske
vegetabilske ingredienser udgør 70 procent og konventionelt fiskemel 30 procent (type 3). LCA-analysen
inkluderer primærproduktion, foderforarbejdning og fodertransport.
Konventionelt foder forårsager en CO
2
-e-udledning på 1.400 kg per ton foder. CO
2
-e-udledningen fra type 2
udgør 1.810 kg, hvor den falder til 690 kg for type 3. Eutrofieringseffekten er for alle disse fodertyper
beskeden, da anvendelsen af foderet ikke indgår.
Samuel-Fitwi et al. (2013c) identificerer klima- og miljøeffekt af standardfoder, sojamelsfoder og
rapsmelsfoder til ørredopdræt i Danmark. Standardfoder består af 77 procent fiskeindhold (fiskemel,
fiskeolie og biprodukt fra konsumfisk), hvor fiskeindholdet i de to øvrige fodertyper udgør 45 procent.
Klimaeffekten af standardfoder er 1.797 kg per ton foder, hvilket er lidt højere end i Pelletier og Tyedmers
(2007). For sojamelsfoder og rapsmelsfoder findes der, at klimaeffekten med henholdsvis 1.020 og 1.037 kg
CO
2
-e er lavere end for standardfoder. Studiet finder således for de analyserede fodertyper, at vegetabilsk
foder er mere klimavenligt end fiskemelsbaseret foder. Dette er det modsatte resultat af Papatryphon et al.
(2004), som dog ikke fandt en stor forskel. Eutrofieringseffekten findes der for alle tre fodertyper beskeden.
Samuel-Fitwi et al. (2013c) analyserer også de danske energikilders betydning for klimaeffekten i
standardfoder. Anvendelse af kulenergi giver en klimaeffekt på 2.155 kg CO
2
-e per ton foder, hvor anvendelse
af vindenergi giver 1.051 kg CO
2
-e. Anvendelse af vindenergi i foderforarbejdning frem for kulenergi kan
således mere end halvere klimaeffekten.
Silva et al. (2017) har gennemført et LCA-studie af foderingredienserne fiskemel/fiskeolie fra Peru og sojamel
og sojaolie fra Brasilien og inkluderer klima-
og eutrofieri gseffekt fra ” ugge” til og ed tra sport ia
Rotterdam til Portugal. Foderanvendelse
i ak akultur i kluderes ikke. I gredie ser e er således ”re e”
produkter, der efterfølgende anvendes i foderblandinger.
Klimaeffekten af fiskemel og fiskeolie er med henholdsvis 1.310 og 2.190 kg CO
2
-e per ton foder på
nogenlunde samme niveau som de foregående studier. Imidlertid ses klimaeffektens hovedkilde at være
transport, hvilket er det modsatte resultat af Papatryphon et al. (2004). Dette indikerer, at transport muligvis
kan have en vis betydning for foder, når det sker over lange afstande.
Klimaeffekten af sojamel og sojaolie fra Brasilien udgør henholdsvis 6.250 og 7.940 kg CO
2
-e per ton foder.
80 procent stammer fra primærproduktion. Dette er fire-fem gange så højt som for fiskemel/fiskeolie og
væsentligt højere end identificeret i de foregående studier. Forskellen skyldes primært, at dette studie
indregner klimaeffekten af afskovning af land anvendt til sojaopdræt i Brasilien og ses i form af faldende
oplagring af CO
2
-e i regnskovene. Forfatterne betegner deres studie som et
worst case-scenarie.
Klimaeffekten fra transport af sojamel/sojaolie fra Brasilien via Rotterdam til Portugal er nogenlunde den
samme som for transport af fiskemel/fiskeolie fra Peru via Rotterdam til Portugal (henholdsvis 1.100-1.139
og 1.350-1.369 kg CO
2
-e per ton foder). Dette er væsentlig over klimaeffekten fra transport af soja fra
Brasilien til Danmark på 273 kg CO
2
-e, som blev identificeret i Bosselmann og Gylling (2014). Forskellen
16
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
skyldes, at lastbilstransporten fra Rotterdam til Portugal foregår over omkring 2.000 km, hvor der alene er
indregnet 100 km lastbilstransport i Danmark. Eutrofieringseffekten er ubetydelig for sojamel, men udgør 31
kg PO
4
per ton foder for sojaolie. For sojaolie fra Brasilien er der således ud over en klimaeffekt også en
mærkbar eutrofieringseffekt.
Resultaterne i Silva et al. (2017) bekræfter således Papatryphon et al. (2004) i, at foder baseret på
fiskemel/fiskeolie er mere klimavenligt end foder baseret på sojamel/sojaolie, men modsiger resultaterne i
Samuel-Fitwi et al. (2013c). Årsagen til forskellen er, at visse studier inkluderer udledninger fra afskovning i
produktionen af soja, mens andre studier ekskluderer denne effekt.
Maiolo et al. (2020) undersøgte klima- og miljøeffekten i et LCA-studie af blandt andet de to alternative
fodertyper insektmel af soldaterflue fra Frankrig iblandet vegetabilske ingredienser og tørret mikroalge-
biomasse af
Tetraselmis suecica
fra Italien injiceret med CO
2
-e. Klimaeffekten er 1.023 og 15.371 kg CO
2
-e
per ton foder for henholdsvis insektmel og tørret mikroalgebiomasse, hvor eutrofieringseffekten udgør 7 og
14 kg PO
4
per ton foder. Insektmelet er således et klimavenligt alternativ til de traditionelt anvendte
fodertyper, hvor den undersøgte mikroalgebiomasse modsat har en betydelig klimaeffekt. Eutrofierings-
effekten er beskeden for begge fodertyper.
Ghamkhar og Hicks (2020) har gennemført et studie i USA af en række forskellige foderblandinger til ørred
og laks. Klimaeffekten identificeres, men da eutrofieringseffekten ikke måles som PO
4
, gennemgås denne
ikke. LCA-analysen inkluderer primærproduktion, foderforarbejdning og fodertransport. Klimaeffekten af de
fem fodertyper udgør 676-2.938 kg CO
2
-e per ton foder, størst for fodertype 5 med en nøddeblanding,
fjerkræmel, fiskeolie og hvedemel som de vigtigste ingredienser og mindst for fodertype 3, hvor rapsolie,
sojaprodukter, marin protein og hvedemel er vigtigst.
Samlet identificerer LCA-studierne af akvakulturfoder klimaeffekter fra 676 til 2.938 kg CO
2
-e per ton foder.
Hertil kommer højere bidrag fra foderingredienserne sojamel og sojaolie fra Brasilien på henholdsvis 6.520
og 7.940 kg i de studier, der indregner udledninger fra afskovning, som sker for at frigøre arealer til
sojaproduktion, samt fra den alternative fodertype af mikroalgebiomasse på 15.371 kg CO
2
-e. Studierne
tegner ikke et entydigt billede af, hvilke faktorer der forårsager foderets klimaeffekt.
Flere studier finder, at primærproduktionen i landbrug og fiskeri bidrager mest til foderets klimaeffekt. Tages
der højde for, at sojamel/sojaolie fører til afskovning og faldende CO
2
-e-oplagring i regnskove, er klima-
effekten meget væsentlig. Endvidere finder flere studier, at transport af foder har lille klimaeffekt, hvor ét
studie, Silva et al. (2017), dog finder, at klimaeffekten af transport inden for EU er betydelig.
4. Sammenligning af LCA-studier i akvakultur, landbrug og fiskeri
Dette afsnit baseres på Clune et al. (2017), som i et metastudie gennemgår 369 publicerede LCA-studier
(artikler og rapporter), som har set på 1.718 forskellige fødevareproduktioners bidrag til global opvarmning
(CO
2
-e) fordelt på 168 forskellige friske fødevarer. Her indgår 9 LCA-studier af laks fordelt på 21 forskellige
værdikæder og 9 LCA-studier af ørred fordelt på 20 forskellige værdikæder. I artiklen fokuseres der
udelukkende på en opstilling af sammenlignelige værdier for CO
2
-e-udledningen for at understøtte
udregninger af klimaeffekten af forskellige kostanbefalinger.
I studiet medtages forarbejdning, emballage og distribution til engrosmarkedet i afgrænsningen. Det betyder
alt andet lige, at værdierne vil være højere end i de foregående studier, da en større del af værdikæden
medregnes. For at gøre resultaterne sammenlignelige med de øvrige studier omregnes resultaterne i dette
studie fra kg CO
2
-e per kg benfrit kød til kg CO
2
-e per ton LW ved anvendelse af de omregningsfaktorer, der
er anvendt i studiet, Clune et al. (2017, tabel 1, ratio live weight: bone free meat).
17
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0019.png
I tabel 6 nedenfor præsenteres hovedresultaterne for arterne sild, makrel og torsk fra fiskeri, laks og ørred
fra akvakulturopdræt samt produktionen af kylling, svin, kvæg og lam. Fisk i alt er en samlekategori, der
spænder meget bredt, og det vurderes derfor, at samlekategorien er mindre relevant i forhold til
sammenligninger med danske forhold.
Tabel 6.
Kg udledt CO
2
-e per produceret ton i levende vægt
Kg CO
2
-e
Sild, fiskeri
Makrel, fiskeri
Torsk, fiskeri
Ørred, akva
Laks, akva
Fisk i alt
Kylling
Svin: WA
Kvæg: WA
Lam: WA
Middel
1.872
3.200
5.584
5.968
6.016
7.056
7.630
13.605
59.237
64.907
Median
1.856
2.880
5.616
6.720
5.552
5.584
6.759
13.419
54.866
59.488
Min
1.568
1.504
2.528
2.192
3.264
1.248
1.963
7.442
22.144
23.372
Max
2.224
7.200
8.608
9.520
13.328
33.376
18.481
27.581
225.361
131.860
Q1
1.744
1.648
3.600
4.976
4.608
3.184
5.130
10.465
45.897
40.953
Q3
2.000
3.840
7.200
6.928
6.608
8.256
9.833
15.326
65.093
78.721
Studier
3
9
10
9
9
47
29
38
49
22
Kæder
4
21
16
20
21
148
95
130
165
56
Note: WA =
World average.
Kilde: Clune et al. (2017)
Overordnet set kan det konkluderes, at vildt fanget pelagiske fisk er det mest klimavenlige animalske
fødevarevalg, mens demersale arter og produkter fra akvakultur som laks og ørred er næstbedste alternativ.
Kylling er dog meget tæt på at have samme klimaeffekt som fisk, mens produktionen af lam og kvæg er
væsentligt mere klimabelastende. Igen må det dog understreges, at der er usikkerheder, selv om der her er
samlet en stor mængde af studier for at gøre estimaterne mere valide.
Det, der taler for, at akvakultur kan blive et endnu mere konkurrencedygtigt erhverv målt på både klima- og
miljøeffekter, er, at produktionsformen stadig er relativt ny, og at der derfor i forhold til andre animalske
produktioner er flere effektiviseringsgevinster at hente i dette erhverv (Asche 2008).
Ingen af de ovennævnte studier inkluderer en specifik LCA-analyse fra den danske akvakultursektor. Hvis man
vil have et mere præcist estimat, der eksplicit tager højde for danske forhold og teknologier, vil det være
nødvendigt at gennemføre et dansk LCA-studie. Man bør dog overveje, hvor store omkostninger der er
relateret til dette i forhold til den formodede relativt begrænsede yderligere information, et sådant studie vil
bidrage med.
18
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0020.png
5. Diskussion
I nedenstående tabel er der samlet oplysninger om udledning af CO
2
-e fra de gennemgåede studier, der bedst
kan sammenlignes med danske forhold og anlægstyper. For at synliggøre at det ikke er muligt at give et enkelt
tal for hver anlægstype, præsenteres et interval fra de gennemgåede studier. Yderligere er der nedenfor
præsenteret en række forbehold, som bør tages i betragtning, når man ser på den danske akvakultursektor.
Tabel 7.
Oversigt over anlægstypernes udledning i kg CO
2
-e
Udledning af CO2-e for udvalgte anlægstyper.
Havbrug
Traditionelle dambrug
Recirkuleringssystemer (modeldambrug), ferskvand
Model 1
Model 3
Recirkuleringssystemer (RAS), saltvand, laks
Økologiske dambrug*
* Estimater fra traditionelle dambrug.
Kg CO
2
-e
1.800 - 5.300
2.200 - 2.800
2.600 - 3.600
3.600 - 13.600
3.700 - 16.700
2.200 - 2.800
5.1. Havbrug
De danske havbrug er i sammenligning med de norske, skotske og canadiske forholdsvis små og placeret
relativt kystnært. De danske havbrug producerer regnbueørreder på 3 til 4 kg, hvor hovedproduktet er rogn.
Derfor er den danske produktion anderledes end hovedparten af de gennemgåede studier, der fokuserer på
lakseopdræt, og hvor kødet er det primære produkt. Dette vil for nogle parametre betyde, at den danske
produktion er mere klimavenlig, mens det modsatte vil være tilfældet for andre. Den mindre anlægsstørrelse
og dermed mindre anvendelse af permanente foderfartøjer kan eksempelvis betyde, at transport til og fra
anlæggene øges, hvilket øger den negative effekt fra CO
2
-e, mens valg af art, hovedprodukt og mindre
størrelse kan have en positiv effekt via foderforbruget. Ved valg af et klimavenligt foder, hvor
land use-
effekten er lille, vil de danske havbrug formentlig ligge i den nedre ende af de intervaller, som er vist i tabel
7.
5.2. Traditionelle dambrug
I Danmark er de traditionelle ferskvandsdambrug ofte større og mere effektive, end hvad man ser i resten af
Europa (Tyskland, Frankrig, Finland, Italien og Spanien). Da der ikke anvendes ret meget energi i disse anlæg,
er det primært foderet, der udgør hovedparten af bidraget til CO
2
-e-udledningen. Fodersammensætningen
og fodereffektiviteten i selve anlæggene er derfor også den væsentligste faktor til at nedbringe udledningen.
Intervallet, som vises i tabel 7, er derfor også mindre end i de øvrige kategorier.
5.3. Recirkuleringssystemer, modeldambrug i ferskvand
I de gennemgåede studier har det været svært at afgøre, hvor stor recirkuleringsgraden i anlæggene har
været. Denne kategori indeholder derfor et bredere spænd, som kan sammenlignes med de danske Model
1- og Model 3-dambrug. For anlæg svarende til Model 1-dambrug vurderes det, at intervallet for CO
2
-e-
udledningen er lidt højere end for traditionelle anlæg grundet det øgede elforbrug. For anlæg svarende til
Model 3 vurderes det, at udledningen næsten er på højde med fuldt recirkulerede anlæg grundet den store
mængde af el, der anvendes til at recirkulere vandet m.m. I forhold til de danske anlæg skal det bemærkes,
at foderkvotienten i Model 1- og 3-anlæg ofte er lavere end i de traditionelle anlæg, hvilket giver disse anlæg
19
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
en fordel, når der fokuseres på foderet. Herudover skal det igen bemærkes, at et grønnere energimix
væsentligt forbedrer de recirkulerede anlægs CO
2
-e-udledning.
5.4. Recirkuleringssystemer, RAS-opdræt af laks i saltvand
I denne type anlæg indgår kun fuldt lukkede anlæg med recirkulering, der producerer laks i saltvand. Disse
anlæg kan således sammenlignes med de danske saltvandsbaserede RAS-anlæg, der producerer samme art.
Her er foder og energiforbrug igen de væsentligste kilder til CO
2
-e-udledningen. De meget store forskelle i
resultaterne skyldes udelukkende forskelle i den anvendte energisammensætning. Ved anvendelse af
udelukkende kul som energikilde kan påvirkningen nå 30.000 kg CO
2
-e, mens anvendelsen af 100 procent
grøn energi (vind, sol, vandkraft) betyder, at foderet står for cirka 90 procent af CO
2
-e-udslippet, hvilket er
på linje med havbrug og traditionelle anlæg. Derfor bør man se på det danske energimix for at vurdere
udledningen i dag, og også når man skal vurdere den fremtidige påvirkning fra disse anlæg.
5.5. Økologiske dambrug
I de gennemgåede studier indgår der ikke økologiske anlæg, som producerer efter de danske principper for
økologi. Derfor er det nærmeste udgangspunkt de traditionelle anlæg. Her skal det tages i betragtning, at de
økologiske anlæg er mindre, og der anvendes mere plads til produktionen per produceret kg. Dette betyder
alt andet lige en mindre effektivitet, som giver en større udledning af CO
2
-e per kg fisk. Yderligere kan
fodersammensætningen til økologisk produktion bidrage både positivt og negativt til det samlede CO
2
-e-
aftryk, da anvendelsen af mere bæredygtige proteinkilder kan have en positiv effekt i forhold til
land use-
effekten, mens anvendelsen af et større areal til produktionen bidrager negativt. På miljøsiden kan den
økologiske produktion bidrage positivt ved mindre udledninger af medicin og hjælpestoffer, øget
dyrevelfærd samt at næringsstofudledningerne lokalt kan være mindre samlet set ved en mindre intensiv
produktion.
5.6. Metodisk anbefaling til fremtidige studier
LCA er den mest udbredte og detaljerede metode til opgørelse af klima- og miljøeffekter for forskellige
fødevareproduktioner, men er samtidig også meget omfattende og dermed dyr og tidskrævende. Da det kan
konkluderes fra gennemgangen af LCA-studierne på akvakulturområdet, at mere end 90 procent af
klimaeffekten og størstedelen af miljøeffekterne stammer fra blot to input, foder og energiforbrug, vil en
begrænset analyse af disse to input kunne afdække størstedelen af klima- og miljøeffekterne fra dansk
akvakultur.
På anlægsniveau kan oplysninger om foder og energiforbrug findes i regnskabsstatistik for akvakultur udgivet
af Danmarks Statistik. Ved at sammenholde disse oplysninger med fodersammensætning fra danske
foderproducenter samt information om det danske energimix fra Energistyrelsen kan størstedelen af de
danske anlægs klimapåvirkning formentlig afdækkes forholdsvis hurtigt og præcist. Derudover kan
udledningen af næringsstoffer på anlægsniveau findes i Miljøstyrelsens database.
SENSE-projektet (SENSE 2015) har også lavet en gennemgang af akvakulturs påvirkning ved at udvælge de
input, som har størst betydning for klima og miljø (begrænset mængde input). Derved kan man hurtigere og
nemmere foretage en begrænset LCA-analyse.
Endelig bør der foretages en økonomisk analyse med udgangspunkt i LCA, hvor de økonomiske omkostninger
og gevinster ved en ændret energi- og fodersammensætning vurderes (cost/benefit), således at der kan
dannes et overblik over, hvordan CO
2
-e-reduktioner opnås billigst. Her bør også medtages de skift, der sker i
20
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
eksternalitetspåvirkningerne, når energi- og fodersammensætning ændres. Det vil sige, at i valget af
klimatiltag bliver en afvejning af klima- og miljøeffekter nødvendig.
6. Konklusion
Den overordnede konklusion på dette litteraturstudie baseret på LCA-analyser af akvakultur er:
At laks og ørred opdrættet i akvakultur er en relativt klimaeffektiv fødevareproduktion på linje med
vildt fangede demersale arter som torsk.
At laks og ørred fra akvakultur udleder relativt mindre CO
2
-e end kylling, svin, kvæg og lam.
At effektiviseringsmulighederne inden for akvakultur er større end for andre animalske fødevare-
produktioner, da sektoren er relativt ny sammenlignet med de traditionelle landbrugssektorer. Dette
gælder specielt for anlæg, som anvender nyere former for teknologi som modeldambrug og RAS-
anlæg.
At foderet, der indgår i produktionen, er den væsentligste kilde til udledning af CO
2
-e, hvor både de
landbaserede og marine ingredienser spiller en væsentlig rolle. Både den relative og absolutte klima-
effekt fra marine ingredienser i foderet har været faldende over tid, mens klimaeffekten fra de
landbaserede ingredienser har været stigende. I dag kan man anvende et foder, som er 100 procent
baseret på landbaserede ingredienser, men om dette vil være en klimamæssig fordel afhænger af,
hvordan udviklingen i den landbaserede og marine produktion udvikles i fremtiden.
At foderkonverteringsraten (FCR) er et mål for, hvor effektivt foderet anvendes i produktionen, og
dermed har afledte konsekvenser for udledningen af CO
2
-e og miljøeffekter. Landbaserede anlæg, hvor
kontrollen over produktionen er størst, giver alt andet lige de bedste muligheder for en effektiv
foderudnyttelse og dermed en lav FCR og således en fodermæssigt set mere klima- og miljøvenlig
produktion.
At intensive lukkede anlæg med et højere energiforbrug (el) har et større klimaaftryk end åbne anlæg
på land og til havs. Det afhænger dog udelukkende af energisammensætningen (om der anvendes kul,
olie og gas, eller vind, vand og sol), hvor stor effekten er. Til gengæld klarer de lukkede anlæg sig bedre
i forhold til de åbne anlæg, når det kommer til miljøeffekter som eutrofiering.
At effekten fra økologiske anlæg ikke har kunnet identificeres særskilt, og at sådanne anlæg derfor
antages at være identiske med traditionelle åbne dambrugsanlæg, hvor klimaeffekten er relativt lav
og overvejende kommer fra foderet. Her kan økologiske krav til fodersammensætningen og
dyrevelfærd påvirke både klima- og miljøeffekter i begge retninger, da effektiviteten (ton fisk per
udledt mængde) er mindre i disse anlæg. Til gengæld vil de alt andet lige have en positiv miljøeffekt
ved et lavere forbrug af medicin og hjælpestoffer.
At der i de gennemgåede LCA-analyser ikke indgår økonomiske overvejelser om substitutionen mellem
foderemner eller anvendt teknologi og deres respektive klima- og miljøeffekter.
21
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
7. Anbefaling
Til arbejdet med at etablere et vidensgrundlag for den videre udvikling af den danske akvakultursektor på et
bæredygtigt grundlag anbefales det:
At der foretages specifikke analyser af de danske anlægstypers klima- og miljøeffekter, baseret på en
reduceret LCA, der inddrager de mest betydende parametre som foder og energiforbrug.
At dansk akvakulturs foderforbrug og sammensætning analyseres med henblik på at reducere klima-
og miljøeffekterne fra de danske anlæg.
At dansk akvakulturs elforbrug og energisammensætning analyseres med henblik på at reducere klima-
og miljøeffekterne fra de danske anlæg
At de økonomiske konsekvenser for substitutionen mellem foder og teknologi (energiforbrug) og deres
respektive klima- og miljøeffekter inddrages i kommende analyser for at tilvejebringe et mere
fyldestgørende vidensgrundlag.
22
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0024.png
Referencer
Asche, F. (2008). Farming the Sea.
Marine Resource Economics,
23 (4): 527-547.
Aubin J., Papatryphon, E., van der Werf, H.M.G. & Chatzifotis, S. (2009). Assessment of the environmental
impact of carnivorous finfish production systems using life cycle assessment.
Journal of Cleaner Production,
17 (3): 354-361.
Ayer, N.W. & Tyedmers, P.H. (2009). Assessing alternative aquaculture technologies: life cycle assessment
of salmonid culture systems in Canada.
Journal of Cleaner Production,
17: 362-373.
Bohnes, F.A., Hauschild, M.Z., Schlundt, J. & Laurent, A. (2019). Life cycle assessments of aquaculture
systems: a critical review of reported findings with recommendations for policy and system development.
Reviews in Aquaculture,
11 (4): 1061-1079.
Bosselmann, A.S. & Gylling, M. (2014). Miljømæssige konsekvenser ved den danske import af majs og soja
til svinefoderproduktionen. Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet, IFROm
Udredning 2014/20.
https://static-curis.ku.dk/portal/files/129784130/IFRO_Udredning_2014_20.pdf
Chen, X., Samson, E., Tocqueville, A. & Aubin, J. (2015). Environmental assessment of trout farming in
France by life cycle assessment: using bootstrapped principal component analysis to better define system
classification.
Journal of Cleaner Production,
87: 87-95.
Clune, S., Crossin, E. & Verghese, K. (2017). Systematic review of greenhouse gas emissions for different
fresh food categories.
Journal of Cleaner Production,
140, 2: 766-783.
Dekamin, M., Veisi, H., Safari, E., Liaghati, H., Khoshbakht, K. & Dekamin, M.G. (2015). Life cycle assessment
for rainbow trout (Oncorhynchus
mykiss)
production systems: a case study for Iran,
Journal of Cleaner
Production,
91: 43-55.
Ghamkhar, R. & Hicks, A. (2020). Comparative environmental impact assessment of aquafeed production:
Sustainability implications of forage fish meal and oil free diets.
Resources Conservation and Recycling,
161:
104849.
Grönroos, J., Seppälä, J., Silvenius, F. & Mäkinen, T. (2006). Life cycle assessment of Finnish cultivated
rainbow trout.
Boreal Environment Research,
11 (5): 401-414.
ISO (2006a). Environmental management
life cycle assessment
principles and framework (ISO
14040:2006). ISO, Geneva.
ISO (2006b) Environmental Management
life cycle assessment
requirements and guidelines (ISO
14044:2006). ISO, Geneva.
Liu, Y., Rosten, T.W., Henriksen, K., Hognes, E.S., Summerfelt, S. & Vinci, B. (2016). Comparative economic
performance and carbon footprint of two farming models for producing Atlantic salmon (Salmo
salar):
La d‐ ased losed o tai e t syste i fresh ater a d ope et pe i sea ater.
Aquacultural
Engineering,
71: 1-12.
Maiolo, S., Parisi, G., Biondi, N., Lunelli, F., Tibaldi, E. & Pastres, R. (2020). Fishmeal partial substitution
within aquafeed formulations: life cycle assessment of four alternative protein sources.
International
Journal of Life Cycle Assessment,
25: 1455-1471.
McGrath, K.P., Pelletier, N.L. & Tyedmers, P.H. (2015). Life cycle assessment of a novel closed-containment
Salmon aquaculture technology.
Environmental Science & Technology,
49: 5628-5636.
23
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1333: Spm. om beregninger for energiforbruget for saltvandsopdræt i RAS-anlæg og redegøre for CO2-udledninger forbundet med etableringen og driften af disse anlæg, til miljøministeren
2406384_0025.png
Papatryphon, E., Petit, J., Kaushik, S.J. & van der Werf, H.M.G. (2004). Environmental Impact Assessment of
Salmonid Feeds Using Life Cycle Assessment (LCA).
Ambio,
33 (6): 316-323.
Pelletier, N. & Tyedmers, P. (2007). Feeding farmed salmon: Is organic better?
Aquaculture,
272: 399-416.
Pelletier, N., Tydmers, P., Sonesson, U., Scholz, A., Ziegler, F., Flysjo, A., Kruse, S., Cancino, B. & Silverman,
H. (2009). Not all salmon are created equal: life cycle assessment (LCA) of global salmon farming systems.
Environmental Science & Technology,
43: 8730-8736.
Philis, G., Ziegler, F., Gansel, L.C., Jansen, M.D., Gracey, E.O. & Stene, A. (2019). Comparing Life Cycle
Assessment (LCA) of Salmonid Aquaculture Production Systems: Status and Perspectives.
Sustainability,
11
(9): 2517.
Samuel-Fitwi, B., Schroeder, J.P. & Schulz, C. (2013a). System delimitation in life cycle assessment (LCA) of
aquaculture: striving for valid and comprehensive environmental assessment using rainbow trout farming
as a case study.
International Journal of Life Cycle Assessment,
18: 577-589.
Samuel-Fitwi, B., Nagel, F. & Meyer, S. (2013b). Comparative life cycle assessment (LCA) of raising rainbow
trout (Oncorhynchus
mykiss)
in different production systems.
Aquaculture Engineering,
54: 85-92.
Samuel-Fitwi, B., Meyer, S. & Reckmann, K. (2013c). Aspiring for environmentally conscious aquafeed:
comparative LCA of aquafeed manufacturing using different protein sources.
Journal of Cleaner Production,
52: 225-233.
SENSE (2015). Harmonised environmental sustainability in the European food & drink chain. European
research project supported by the 7th Framework Programme of the European Commission.
https://cordis.europa.eu/project/id/288974
Silva, C.B., Valente, L.M.P., Matos, E., Brandão, M. & Neto, B. (2018). Life cycle assessment of aquafeed
ingredients.
International Journal of Life Cycle Assessment,
23: 995-1017.
Song, X., Liu, Y., Pettersen, J.B., Brandão, M., Ma, X., Røberg, S. & Frostell, B. (2019). Life cycle assessment
of recirculating aquaculture systems: A case of Atlantic salmon farming in China.
Journal of Industrial
Ecology,
23 (5): 1077-1086.
Winther, U., Ziegler, F., Hognes, E.S., Emanuelsson, A., Sund, V. & Ellingsen, H. (2009). Carbon footprint and
energy use of Norwegian seafood products. SINTEF Fisheries and Aquaculture. Report SFH80 A096068.
Winther, U., Hognes, E.S., Jafarzadeh, S. & Ziegler, F. (2020). Greenhouse gas emissions of Norwegian
seafood products in 2017. SINTEF Ocean AS, Seafood Technology. Report.
24