Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2380741_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 26. april 2021
Hermed følger besvarelse fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af spørgsmål nr. 1183 (MOF
alm. del) stillet 29. marts 2021 efter ønske fra Tommy Ahlers (V).
Spørgsmål nr. 1183
” I DR1-programmet ”Tæt på Sandheden” den 20. marts 2021 kritiserer CEO i Nordic Harvest Anders
Riemann, at produktionsformen ”vertical farming” bl.a. ikke kan modtage hektarstøtte eller kan blive
økologimærket (www.dr.dk/drtv/se/taet-paa-sandheden-medjonatan-spang_-dobbelt-saa-
logisk_238365). Vil ministeren oversende et overblik over, hvilke regler i henholdsvis den danske
fødevarelovgivning og i EU-fødevarelovgivning der ikke underbygger den måde, Nordic Harvest pro-
ducerer fødevarer på?”
Svar
Jeg har selv besøgt Nordic Harvest den 8. marts 2021 og drøftet muligheder og udfordringer for vertikalt
landbrug. Jeg er derfor meget opmærksom på de barrierer, der findes, og jeg ser frem til at drøfte
mulighederne for vertikalt landbrug i forbindelse med de kommende landbrugsforhandlinger. I forhold
til spørgsmålet om manglende mulighed for økologisk mærkning af produkter fra vertikalt landbrug ser
jeg også frem til drøftelserne på EU-niveau om et mere generelt bæredygtighedsmærke. Her vil der
forhåbentlig også kunne tages højde for nogle af de begrænsninger, som er ved de nuværende regler om
mærkning.
For at give et overblik over eksisterende regler har jeg forelagt spørgsmålet for Landbrugsstyrelsen og
Fødevarestyrelsen.
Landbrugsstyrelsen oplyser, at:
”For at modtage EU’s direkte arealstøtte, den såkaldte grundbetaling og grønne støtte, er det et krav, at
der dyrkes direkte i bundjorden. For at modtage økologisk arealtilskud skal arealet opfylde samme krav
som under den direkte arealstøtte, herunder kravet om dyrkning i bundjorden. Bedriften skal desuden
være autoriseret til økologisk jordbrugsproduktion i overensstemmelse med de gældende regler om
økologisk jordbrug. Vertikalt landbrug eller gartnerier og drivhuse, hvor der dyrkes i medie eller potter
uden bundjordskontakt, kan derfor ikke modtage direkte arealstøtte eller økologisk arealtilskud.
I EU's fremtidige landbrugsreform, som træder i kraft i 2023, forventes det, at det fortsat vil være et
krav for at få EU’s landbrugsstøtte, den såkaldte indkomststøtte og eco-schemes,
at
landbrugsproduktionen sker med direkte kontakt til bundjorden. Det samme krav forventes også at
gælde for, at producenten kan modtage økologisk arealtilskud.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 1183: MFU spm. om, hvilke regler i den danske og europæiske fødevarelovgivning der ikke underbygger den måde, Nordic Harvest producerer fødevarer på, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
I dag kan fødevarer fra vertikalt landbrug ikke certificeres som økologiske, fordi hydrokultur (dyrkning
i vand) ifølge EU-reglerne er forbudt i økologisk jordbrugsproduktion. Hovedreglen er, at økologisk
produktion skal foregå i bundjorden og ikke i afgrænsede bede. Der er kun ganske få undtagelser til
dyrkning uden jord, som især omfatter spirer og spirelignende produkter, der alene lever af den næring,
der er i frøet, samt produktion af urter og prydplanter, der sælges sammen med potten til den endelige
forbruger.
D. 1. januar 2022 træder en ny økologiforordning i kraft (2018/848). Med den videreføres forbuddet
mod hydrokultur, og samtidigt skærpes kravet om dyrkning i bundjord. Derfor bliver det heller ikke
muligt fremover at dyrke økologisk i vertikalt landbrug baseret på høst af planter fra hydrokultur eller i
jord eller voksemedie på bakker eller borde.”
Fødevarestyrelsen oplyser, at:
”Dyrkning af fødevarer i et vertikalt landbrug er primærproduktion på linje
med dyrkning af tilsvarende
afgrøder på friland og i traditionelt drivhus. Der er derfor krav om, at fødevarevirksomheden registres
til primærproduktion, jf. fødevarehygiejneforordningen (EU Forordning 852/2004).
Virksomheder skal følge reglerne for god hygiejnisk praksis og have sporbarhed i produktionen på
samme vis som øvrige primærproducenter af fødevarer. Der gælder således ikke andre
fødevarehygiejneregler for dyrkning vertikalt i en fabrikshal end for dyrkning i jord eller drivhus.”
Rasmus Prehn
/
Louise Piester
2