Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. april 2021
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 1154 (MOF alm. del) stillet 25.
marts 2021 efter ønske fra Lise Bech (DF).
Spørgsmål nr. 1154
”
Vil ministeren redegøre for aktiviteter, hvor Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger udskriver regninger
pr. påbegyndt time, uagtet om aktiviteten tager kortere tid? Og vil ministeren tage initiativ til at ændre
det til afregninger pr. påbegyndt kvarter?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Det
er Fødevarestyrelsens vurdering, at der for slagtehuse og gårdslagtning er en grundlæggende vel-
fungerende afregningsmodelmodel, og at der ikke er en oplagt fordel i at ændre afregningsprincip.
Der findes følgende to typer af aktiviteter, hvor Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger udskriver regninger
pr. påbegyndt time.
Opgaver vedrørende gårdslagtning:
Kontrol ved gårdslagtning varetages af Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger på slagtehusene. Embeds-
dyrlægen afregner tidsforbruget over for Fødevarestyrelsen pr. påbegyndt time og der afregnes for
mindst to timer dagligt. Afregningen beror på aftale for honorarlønnede dyrlæger på slagtehuse indgået
mellem Den Danske Dyrlægeforening og Fødevarestyrelsen i 2012.
Fødevarestyrelsen afregner efterfølgende med slagtehuset, hvilket tilsvarende sker pr. påbegyndt time.
Der afregnes for mindst 2 timer pr. kontrolbesøg. Gårdslagtning foretages i samarbejde med et slagte-
hus, og er omfattet af de minimis støtte, der betyder, at ca. ¾ af kontroludgifterne dækkes.
Kontrol på slagtehuse:
Afregningen beror på aftale for honorarlønnede dyrlæger på slagtehuse indgået mellem Den Danske
Dyrlægeforening og Fødevarestyrelsen i 2012.
Tidsforbruget for kontrol før slagtning (AM kontrol), og kontrol efter slagtning (PM kontrol) afregnes
pr. påbegyndt time og med minimum 2 timers afregning pr. slagtedag. Det er sjældent, at en slagtning
ikke tager over 2 timer.
Der er ingen permanent bemanding på slagtehusene. Kontrollen foretages af honorarlønnede dyrlæger.
Aflønningen tager højde for, at der går tid med såvel kontrolaktiviteten samt transport til og fra slagte-
husene, der er geografisk spredt over hele landet. Det er Fødevarestyrelsens opfattelse, at denne model
som udgangspunkt er den mest omkostningseffektive model til sikring af kontrolopgaven.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk