Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2364710_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-1121
Den 29. marts 2022
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 1002 (MOF alm. del) stillet
d. 4. marts 2021 efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V)
Spørgsmål nr. 1002
”Vil
ministeren med henblik på et eventuelt kommende samråd redegøre for, hvilke barrierer
der er for, at små virksomheder kan starte bæredygtig produktion af plantebaseret
kost? Er det f.eks. en barriere, at man skal stille depositum, at tilladelser kun gives for 5
år, eller at myndighedernes sagsbehandlingstider kan være op til 1 år?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen.
Fødevarestyrelsen oplyser, at der på deres ressort ikke er identificeret særlige barrierer for opstart af
bæredygtig produktion af plantebaseret kost. Der kræves alene en registrering som fødevarevirksomhed
både i forhold til det at være primærproducent og i forhold til de produkter, man eventuelt skal
producere.
Landbrugsstyrelsen oplyser, at der på deres ressort ikke er identificeret særlige barrierer for så vidt
angår opstart af bæredygtig produktion af plantebaseret kost, men at der eksisterer regulering i
forbindelse med senere salg og eksport af plantebaserede fødevarer, herunder krav om overholdelse af
handelsnormer mv.
Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen står i øvrigt altid til rådighed for vejledning af virksomheder
i gældende regler på styrelsernes områder.
Rasmus Prehn
/
Annelise Fenger
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.fvm.dk