Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Christiansborg
1240 København K
Ministeren
Dato
30. november 2020
J nr.
2020 - 1377
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget har i brev af 2. november 2020 stillet mig
følgende spørgsmål 39 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stil-
let efter ønske fra Peter Seier Christensen (NB).
Spørgsmål 39
Vil ministeren på baggrund af regeringens forslag om at ville indføre to kødfrie dage
om ugen på statslige arbejdspladser redegøre for den forventede påvirkning på
Danmarks CO2-udledninger, hvis forslaget implementeres?
Svar
Regeringen har efter god dialog med en række lønmodtagerorganisationer beslut-
tet, at det skal være op til den enkelte statslige arbejdsplads at bestemme sam-
mensætningen af menuen i kantinen, herunder hvorvidt der ønskes vegetardage
eller andre konkrete forhold. Regeringen mener, at det er en god idé at servere
mere bæredygtig mad i statens kantiner, men har lyttet til medarbejdernes ønske
om, at det ikke skal besluttes fra centralt hold.
Regeringen har for første gang fået opgjort klimaftrykket af indkøbet i staten, kom-
munerne og regionerne i 2019. Klimaaftrykket af den samlede kategori
fødevarer
og kantinedrift
udgør ca. 0,5 mio. ton CO2-ækvivalenter. Det er et stort og kom-
plekst arbejde at analysere klimaaftrykket for de offentlige indkøb. Klimaaftrykket er
for nuværende opgjort på et overordnet niveau, men udviklingen af modellen er
endnu ikke afsluttet. Det er således endnu ikke muligt at beregne effekten af kon-
krete initiativer, som fx effekten af ændret forbrug af kød i de statslige kantiner. Der
vurderes dog at være et stort drivhusgasreduktionspotentiale ved at gøre indkøbet
af kantiner og fødevarer grønnere. Det er værd at påpege, at drivhusgasudlednin-
gen fra fødevarer både er national og global, hvormed et sådan tiltag både vil have
nationale og globale reduktionseffekter.
Med venlig hilsen
Dan Jørgensen
Klima-, Energi- og
Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
T: +45 3392 2800
www.kefm.dk
Side 1/1