Erhvervsudvalget 2020-21
ERU Alm.del
Offentligt
2413617_0001.png
SAMRÅDSTALE
[KUN DET TALTE ORD GÆLDER]
31. maj 2021
2021 - 7634
nicbra
Samrådstale til åbent samråd i ERU den 8. juni 2021 kl.
13.15-14.15. Samrådsspørgsmål AH og AI af 6. maj 2021 stil-
let efter ønske fra Mona Juul (KF).
Tak til Mona og det Konservative Folkeparti for at ind-
kalde til det her samråd.
Det mener jeg faktisk. For med den udlægning som er i
præsentationen og også med den mediemæssige udlæg-
ning, så mener jeg, at det kunne være godt og på sin plads
at gå spadestikket dybere i forhold til, hvad det egentlig
var der skete, og hvorfor tingene endte, som de gjorde.
Det er nemlig ikke helt så unuanceret end som så.
Jeg vil gerne lægge ud med at sige, at vi fortsat er i en
situation, hvor det er enormt vigtigt, at vi formår at balan-
cere hensynet til, at vi alle gerne vil genåbne vores sam-
fund og på samme tid opretholde kontrol med smittetryk-
ket.
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
2/13
Det bliver heldigvis en nemmere opgave efterhånden som
flere og flere bliver vaccineret, men den løbende håndte-
ring viser, at vi fortsat skal være meget opmærksomme på
udviklinger.
Genåbningen skal derfor ske gradvist, og det glæder mig,
at så stort et flertal af folketingets partier er med til at
bringe deres inputs til forhandlingsbordet og dermed også
bidrage til at løfte opgaven med gradvist at udfase restrik-
tionerne i samfundet.
Herunder også kravet om 30 minutters forudgående bord-
reservation, som vi skal snakke om i dag, og som skulle
bidrage til en forsigtig genåbning af serveringsstederne i
de to uger frem mod, at genåbningen egentlig var plan-
lagt. Herefter blev kravet afskaffet som planlagt og det
gælder heller ikke længere i dag.
Som erhvervsminister glæder det mig naturligvis, at dan-
skerne her frem mod sommeren kan sidde ude i solen og
nyde deres mad fra restaurant eller øl på en fortovscafé.
Det har været længe ventet både for danskerne og for de
mange erhvervsdrivende, som lever af at servere den
slags.
Besvarelse af Samrådsspørgsmål AH
Ad spørgsmål AH:
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
3/13
Ministeren bedes redegøre for, hvorfor der blev iværksat en 30-minutters-
regel for booking af borde på restauranter, cafeer m.v., når ministeriets
egne analyser viser, at kravet ikke giver færre restaurantgæster, som det er
beskrevet i artiklen: ”Notat sår alvorlig tvivl om effekten af forhadt bord-
bestillingskrav”, dr.dk., den 5. maj 2021.
Jeg vil lægge ud med at svare på det første spørgsmål, AH,
som handler om, hvorfor der blev iværksat en regel om, at
kunder skulle bestille bord på serveringssteder 30 minut-
ter før de ankom.
I den forbindelse vil jeg også forholde mig til indholdet af
DRs artikel, som der henvises til i spørgsmålet.
[Hvorfor er der blevet iværksat en regel om 30 minutters forud-
gående bordbestilling?]
I den politiske rammeaftale fra d. 22. marts om plan for
genåbning af Danmark fremgår det, at serveringssteder
som restauranter, caféer mv. efter planen kunne genåbne
fra den 6. maj.
Smittetallene så dog heldigvis lidt bedre ud end forventet
den efterfølgende måned frem mod genåbningen d. 21.
april.
Derfor fulgte det af de politiske forhandlinger og genåb-
ningsaftalen d. 16. april, at planen for genåbningen af ser-
veringssteder kunne fremrykkes.
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
4/13
Det var naturligvis glædeligt, men med en fremrykket
genåbning på dette tidspunkt fulgte også en høj risikovur-
dering fra vores sundhedsmyndigheder i forhold til udbre-
delsen af smitten i samfundet.
På den baggrund indgik det i den fælles politiske aftale vi
lavede med hinanden fra d. 21. april, at genåbningen af
serveringsstederne skulle ske med et krav om
”forudgå-
ende bordbestilling”.
For regeringen var det
og er det fortsat
vigtigt at følge
myndighedernes råd om, at genåbningen sker gradvist og
i et tempo, hvor vi ikke risikerer at sætte den positive ud-
vikling vi er på vej igennem over styr.
Med kravet om
”forudgående bordbestilling” var målet
at
sikre, at vi fortsat kunne have kontrol med smitten, og det
var derfor nødvendigt med et midlertidigt
”fartbump”,
som begrænsede antallet af uanmeldte gæster på serve-
ringsstederne.
Det var med andre ord vigtigt, at der ikke skete sammen-
stimling foran blandt andet barer og værtshuse og at det
blev sikret, at der kun blev lukket så mange mennesker
ind, som der er pladser til.
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
2413617_0005.png
5/13
Herudover
og det mener jeg er vigtigt - var det vurde-
ringen, at reglen i væsentlig grad ville forhindre en impul-
siv adfærd, hvor gæster gik fra sted til sted og dermed
mindske risikoen for at starte flere smittekæder.
Af vores fælles politiske aftale fremgår altså at der skulle
være krav om bordbestilling og at denne skulle være for-
udgående. Hvis denne ordlyd skulle respekteres, og ord-
ningen skulle have en reel effekt, så var det altså klart, at
der skulle være en tidsmæssig adskillelse mellem bordbe-
stillingen og kundens ankomst.
I forbindelse med udmøntningen af aftalen skulle denne
politiske aftaltes
intention om ”forudgående bordbestil-
ling” operationaliseres
- som vi altid gør - så det var klart
for både serveringssteder og kunder hvad man skulle rette
sig efter i den her periode.
Det kunne have været et døgn eller flere timer, men det
endte i den forbindelse med at blive fastlagt til 30 minut-
ter, som man vurderede var den mindst mulige tidsadskil-
lelse, hvis det skulle være reelt at tidsbestillingen også
skulle være reelt forudgående.
Jeg er selvfølgelig opmærksom på, at nogle partier gerne
havde set en hurtigere genåbning af serveringstederne end
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
6/13
det der blev aftalt med aftalen af 21. april, men den ind-
gåede aftale var nu engang udtryk for det kompromis, der
kunne findes på det daværende tidspunkt.
Og jeg synes det er vigtigt at være opmærksom på, at dette
krav om ”forudgående bordbestilling” hang sammen
med,
at serveringsstederne fik lov til at åbne 2 uger før det ellers
var planlagt.
Det er i denne sammenhæng også vigtigt at understrege,
at kravet var en midlertidig løsning som løb i ca. 2 uger,
og at kravet om forudgående bordbestilling allerede blev
afskaffet igen den 6. maj.
[DRs
artikel om at EM vurderer, at 30-minutters reglen ikke har
en effekt på restauranter]
Jeg vil nu gå videre til den del af spørgsmålet, der om-
handler de forhold vedr. effekten af reglen, som bliver
fremført i DRs artikel af 5. maj, og om hvorvidt Erhvervs-
ministeriets vurdering har været, at kravet ikke ville give
færre restaurantgæster.
Jeg vil i den forbindelse gerne starte med at sige noget om,
hvordan myndighederne samarbejder om de sundhedsfag-
lige vurderinger af restriktionerne, som laves i forbindelse
med de enkelte genåbningsfaser.
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
7/13
Statens Serum Institut foretager således i mange tilfælde
den sundhedsfaglige risikovurdering af de konkrete re-
striktioner på baggrund af oplysninger og vurderinger,
som de indhenter fra ressortministerierne.
I dette tilfælde er Statens Serums Instituts vurdering såle-
des også bl.a. baseret på vurderinger i Erhvervsministeriet
omkring restriktionernes kvantitative aktivitetsvirkning.
Det siger sig selv, at der er tale om nogle vurderinger, som
er behæftet med betydelig usikkerhed.
I DR artiklen henvises til Statens Serum Instituts notat af
30. april om ”Sundhedsfaglig
vurdering af individuelle
lempelser i forbindelse med genåbningsplan for 6. maj”.
Altså et notat, der udarbejdes i forbindelse med de for-
handlinger, hvor reglen om forudgående bordbestilling af-
skaffes.
Af side 17 i dette notat fremgår SSIs vurdering af konse-
kvenserne af en afskaffelse af kravet om forudgående
bordbestilling, herunder hvilke vurderinger og skøn fra
Erhvervsministeriet de lægger til grund.
Erhvervsministeriet har i den forbindelse anlagt den fag-
lige vurdering, at kravet om bordbestilling havde en stor
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
8/13
betydning for aktivitetsniveauet på bl.a. barer og værts-
huse, og andre tilsvarende serveringssteder, hvor bordbe-
stilling ikke er almindeligt. Omvendt var det vurderingen,
at betydningen for restauranterne, som i højere grad er
vandt til at arbejde med bordbestilling, var mindre.
Denne forskel ift. de to grupper af serveringsteder er bl.a.
baseret på tilkendegivelserne fra sektoren
og en meget
logisk forskel.
Det har på den baggrund altså også været ministeriets
samlede vurdering, at reglen har en væsentlig betydning
for aktiviteten i den samlede population af serveringsste-
der, hvilket også er baggrunden for, at det fremgå i nota-
tet, at (citat):
”Erhvervsministeriet har skønnet, at lempel-
sen af tidsbestilling på serveringssteder vil forøge antallet
af daglige gæster med ca. 45.000 (i forhold til det tidligere
skønnede antal daglige gæster) til samlet 135.000 (med-
delt per 14. april 2021).”
Denne del notatet fra Statens Serum Institut, havde DR
desværre ikke medtaget i deres artikel. Det ændrer dog
ikke på, at det var ministeriets vurdering at reglen havde
en reel betydning for aktiviteten på serveringsstederne.
[Besvarelse af samrådsspørgsmål AI]
Ad spørgsmål AI:
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
9/13
Ministeren bedes redegøre for, hvornår ministeren blev bekendt med, at
bordbestillingen skulle udformes som en 30-minuttersregel? Herunder be-
des ministeren også redegøre for, hvorfor man på få dage kunne iværk-
sætte en 30-minuttersregel, som ingen partier har vedtaget, men derimod
måtte der gå 12 dage, fra da reglen blev indført, til Statens Serum Institut
kom med deres analyse om, at reglen ikke har betydning for aktiviteten
for restauranter m.v.
Jeg vil nu besvare spørgsmål AI.
Tak for dette spørgsmål også.
[Ministeren bedes redegøre for, hvornår ministeren blev bekendt med, at
bordbestillingen skulle udformes som en 30-minuttersregel?]
Det var del af den politiske aftale af fredag den 16. april,
mellem regeringen og alle Folketingets partier med und-
tagelse af Nye Borgerlige, at genåbningen af serverings-
steder skulle ske med ”forudgående bordbestilling”.
Straks herefter (aftalen blev indgået om natten og så om
dagen) blev der igangsat arbejde i ministeriet med at ud-
mønte den politiske aftale.
Det blev i den forbindelse vurderet af de involverede
myndigheder, at 30 minutter var det mindst mulige tids-
adskillelse mellem reservation og en kundes ankomst,
hvis man skulle være tro mod hensigten bag den politiske
beslutning om ”forudgående bordbestilling –
altså mid-
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
10/13
lertidigt at begrænse aktiviteten, sammenstimling og gæ-
sternes spontane beslutninger om at besøge én eller flere
beværtninger.
Udmøntningen af den politiske aftale
herunder kravet
om forudgående bordbestilling på 30 minutter– fremgik
af de retningslinjer for serveringssteder som blev offent-
liggjort to dage senere d. 18. april.
Branchen var indkaldt til møde i sektorpartnerskabet for
restauranter, caféer, hoteller mv. allerede om eftermidda-
gen fredag d. 16. april, hvor de blev orienteret om de nye
krav, og modtog om lørdagen (d. 17. april) et udkast til
nye retningslinjer.
Den endelige udstedelse af bekendtgørelsen skete mandag
d. 19. april.
[Herunder bedes ministeren også redegøre for, hvorfor man på få dage
kunne iværksætte en 30-minuttersregel, som ingen partier har vedtaget,
men derimod måtte der gå 12 dage, fra da reglen blev indført, til Statens
Serum Institut kom med deres analyse om, at reglen ikke har betydning for
aktiviteten for restauranter m.v.]
Endeligt spørges i sidste del af spørgsmål AI til timingen
for den analyse fra SSI, som DR henviser til.
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
11/13
Analysen fra SSI, som der henvises til i spørgsmålet, ud-
kom d. 4. maj, og omhandler den efterfølgende genåb-
ningsfase d. 6. maj, og dermed betydningen for aktivitets-
tallene, hvis bordbestillingskravet afskaffes igen.
Det er helt normal praksis, at sundhedsmyndighederne la-
ver en sundhedsmæssig vurdering af, hvad genåbningstil-
tagene betyder for smitterisikoen i Danmark forud for
forhandlingerne om de enkelte genåbningsfaser.
Disse analyser sker på baggrund af inputs fra de relevante
ressortministerier, hvilket også har været tilfældet for af-
skaffelsen af det midlertidige krav om bordbestilling
frem mod d. 6. maj.
[Opsamling]
Så for at samle op på processen kan jeg sige, at:
o
Den politiske aftale om en fremrykning af genåb-
ningen af serveringstederne med krav om forudgå-
ende bordbestilling bliver indgået natten til d. 16.
april.
o
Sektorpartnerskabet for restauranter og caféer mv.
er indkaldt til møde om eftermiddagen d. 16. april
og modtager et udkast til retningslinjer d. 17. april.
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
2413617_0012.png
12/13
o
Mandag d. 19. april udstedes bekendtgørelsen med
ikrafttrædelse d. 21. april.
o
Onsdag d. 21. april om eftermiddagen er sektorpart-
nerskabet indkaldt til drøftelse af branchens alter-
native model.
o
Torsdag d.22. april fremsender Erhvervsministeriet
en beskrivelse af modellen til Sundhedsministeriet
med henblik på en sundhedsfaglig vurdering i Sta-
tens Serum Institut. Ministeriet svarer også opføl-
gende på spørgsmål fra SSI over weekenden.
o
Om aftenen mandag d. 26. april modtager Er-
hvervsministeriet vurderingen fra SSI, som frem-
sendes til erhvervsordførerne tirsdag d. 27. april. I
den forbindelse opfordres til, at yderligere drøftel-
ser af kravet må ske i forbindelse med genåbnings-
forhandlingerne.
o
Disse genåbningsforhandlinger foregår mandag d.
3. maj. og natten til tirsdag d. 4. maj bliver aftale-
partierne enige om at afskaffe kravet som planlagt
i forbindelse med genåbningen torsdag d. 6. maj.
o
Ligeledes den 4. maj offentliggør SSI deres vurde-
ringer, som er lavet i forbindelse med genåbningen
d. 6 maj og den som DR delvist henviser til i deres
artikel .
[Afsluttende
bemærkninger om genåbningen]
ERU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 595: Spm., om talepapir fra samrådet den 8/6-21 om 30-minutters-reglen, til erhvervsministeren
13/13
Helt grundlæggende ligger min største sympati og medfø-
lelse hos de mange restaurantejere, barejere og for den
sags skyld alle de virksomhedsejere, hvor coronakrisen
har gjort det svært at drive en fornuftig forretning.
Det tyder dog på, at vi er på vej til at komme godt ud på
den anden side, og vi ser ikke ind i nye nedlukninger, som
man gør i andre samfund.
De seneste forbrugstal indikerer heldigvis, at aktiviteten
på serveringsstederne er ved at være op i gear igen. Og nu
ser vi ind i en sommer, hvor den positive udvikling forhå-
bentlig fortsætter, så vi gradvist kan vende tilbage til en
helt normal hverdag igen, som vi kender den fra før co-
ronaen kom til Danmark.
Det er jo også på den baggrund, at vi sammen med et bredt
flertal i Folketinget netop er blevet enige om en sommer-
og erhvervspakke, som netop skal være med til at stimu-
lere og øge aktiviteten ikke mindst på vores serveringste-
der, så de kan få indhentet noget af det tabte.
Tak for ordet.