Epidemiudvalget 2020-21
EPI Alm.del
Offentligt
2405924_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Epidemiudvalg
Dato: 31-05-2021
Enhed: SOA
Sagsbeh.: DEPAHB
Sagsnr.: 2106968
Dok. nr.: 1756740
Folketingets Epidemiudvalg har den 9.april 2021 stillet følgende spørgsmål nr. 110
(Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Spørgsmål nr. 110:
”Ved
forrige genåbning var kravet til spiserestauranter 2 kvm pr. siddende gæst og 4
kvm pr. stående gæst - og en meters afstand ryglæn til ryglæn. Og ingen coronapas.
Kan ministeren på den baggrund oplyse,
a) hvordan så smittetal og smittespredning på spiserestauranter ud dengang?
Konkrete tal og grafer udbedes?
b) hvad er evidensen for, at der var smitte mellem spisende restaurantgæster til an-
satte eller omvendt under sidste åbning?
c) hvad er evidensen for, at smitten spredte sig på spiserestauranter under sidste åb-
ning?
d) hvad er de konkrete tal for andelen af smittede på spiserestauranter under sidste
åbning?
e) hvordan fordelte eventuel smitte på spiserestauranter sig over en dag? Her ønskes
konkrete tal på tidspunkter koblet sammen med smittetilfælde på restauranter?
f) hvad er den sundhedsfaglige begrundelse for, at spisende gæster på en spisere-
staurant skal forlade restauranten klokken 22.00 stedet for klokken 24.00?
Der udbedes konkrete faglige begrundelser og de beregningsmodeller, der anvendes
til at udregne den øgede smittespredning mellem 22.00 og 24.00?”
Svar:
Til brug for besvarelsen er der indhentet bidrag fra Statens Serum Institut. Jeg kan
henholde mig til Statens Serum Instituts bidrag:
”Der er ø sket e række data for s itte på restaura ter side første ge åb i g i
2020. De foreliggende data muliggør ikke særskilt overvågning af covid-19 med fokus
på mulig smitte på spiserestauranter.
Overvågning af covid-19 baserer sig på påvisning af SARS-CoV-2 blandt testede perso-
ner. Omfanget af test er løbende blevet udviklet siden pandemiens start i foråret
2020. Omfanget af antal test, herunder tiltagende anvendelse af flere testmetoder,
påvirker sammenligning af antal positive tilfælde i perioden fra genåbningen i 2020
startende i slutningen af 2. kvartal med antal positive tilfælde fra nuværende genåb-
ning
perioden siden 6. april 2021. Samtidig er der løbende iværksat flere initiativer
for at understøtte og udbygge smitteopsporing. Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS)
varetager udredning for smittespredning baseret på kontakt med de nyfundne til-
fælde. Det skal bemærkes, at formodet smittested igennem det meste af epidemien
har været ukendt for ca. 1/3 af alle tilfældene (https://stps.dk/da/nyheder/2021/co-
EPI, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 110: Spm. om afstandskrav på spiserestauranter ift. coronapas, til sundhedsministeren
2405924_0002.png
vid-19-noegletal-for-smitteopsporingen-for-marts-2021/~/me-
dia/A95F820B9A274C788B1A44F55046D25C.pdf). SSI har ikke kendskab til, i hvilket
omfang STPS har mistænkt smittespredning i tilknytning til besøg på serveringssteder.
Der er internationalt beskrevet flere udbrud i relation til restaurantbesøg, og en ame-
rikansk case-control-undersøgelse har også fundet en øget risiko i forbindelse med
restaurantbesøg. Forekomst af covid-19 i relation til spiserestauranter i Danmark kan
delvis belyses ved at inddrage data vedrørende antal smittede i relation til branche-
og arbejdsmarkedstilknytning.
Der indsamles og publiceres løbende data for antal smittede i Danmark opgjort for
den smittedes branche- og arbejdsmarkedstilknytning (jf. https://covid19.ssi.dk/over-
vagningsdata/branchefordelte-opgoerelser). De publicerede data angiver antallet af
personer tilknyttet de forskellige branchegrupper, antal testede samt antal positive
tilknyttet branchegrupper. Data opgøres ud fra det kumulerede antal smittede på det
pågældende tidspunkt. Et udsnit af disse data med fokus på ansatte på restaurant er
angivet i tabellen nedenfor. Som det fremgår af tabellen, stiger andelen af ansatte på
restauranter, som er covid-19-positive siden første genåbning, og i løbet af efteråret
2020 er andelen af smittede ansatte blandt restaurationspersonale vedvarende hø-
jere end gennemsnittet for ansatte med arbejdsmarkedstilknytning generelt. Tallene
angiver alene den smittedes arbejdsmæssige tilknytning og siger ikke noget om, hvor
smitten er sket. En case-control-undersøgelse fra SSI foretaget i november 2020 (udg.
4. februar 2021
1
) kunne således ikke finde tegn på, at restaurantbesøg udgjorde en
risiko for smitte med covid-19. Det bemærkes dog, at resultatet af denne undersø-
gelse kun afspejler den eksisterende/tilbageværende risiko for kontaktsmitte og sam-
fundssmitte, der var under de restriktioner, der var gældende, da undersøgelsen blev
udført sidst i november 2020, og den giver således ikke et udtryk for den generelle ri-
siko for smitte på restaurant.
Tabel: Kumuleret antal smittede og andel blandt ansatte på restauranter (kode
56.10.10), personer tilknyttet arbejdsmarkedet samt personer i alt på udvalgte datoer
siden første genåbning 2020 (ultimo 2. kvartal 2020)
29/09
22/12
dato
30/6 20
20
20 30/3 21
4/5 21 18/5 21
Antal ansatte på restau-
rant
47.194 49.135 53.178 37.543 34.604 34.604
Antal smittede indtil
59
334
2.357
2.948
3.162
3.492
opgørelsesdato
Andel smittede ansatte i
restauranter (pct.)
0,13
0,68
4,43
7,85
9,14
10,09
Andel smittede perso-
ner tilknyttet arbejds-
markedet
0,29
0,6
2,97
4,9
5,4
5,7
Andel smittede perso-
ner i Danmark totalt
0,22
0,47
2,38
3,9
4,3
4,6
En sundhedsfaglig begrundelse af, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at begrænse åb-
ningstiden for serveringssteder, beror på en vurdering af, at der ved indtagelse af al-
kohol er e øget risiko for ”tab af ko trol” og der ed ri gere ulighed for at ku e
efterleve de hygiejniske anbefalinger
2
. Ved at begrænse åbningstiden antages det, at
1
https://covid19.ssi.dk/-/media/cdn/files/covid19/cacov-rapporter/cacov_kort_rap-
port_04feb2021.pdf?la=da
2
Ekspertgruppen om afholdelse af større arrangementer og forsamlinger, 23. april 2021
Side 2
EPI, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 110: Spm. om afstandskrav på spiserestauranter ift. coronapas, til sundhedsministeren
der dermed er en øget sandsynlighed for, at kunder på serveringssteder fortsat kan
efterleve de hygiejniske anbefalinger.”
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
Annette Hammershøj Bentsen
Side 3