Sundhedsudvalget 2020-21
SUU Alm.del Bilag 479
Offentligt
2417371_0001.png
Til
Sundhedsminister Magnus Heunicke og
Folketingets Sundhedsudvalg
14.6.2021
Forslag til ændring af lovgivningen på ernæringsområdet for syge og ældre
Vi sender hermed et forslag til en ændring af lovgivningen, således at det i lovgivningen præciseres og tyde-
liggøres, at ernæring
skal
indgå i behandlingen og plejen af syge, ældre og svage. Forslaget sikrer ligeledes,
at der er sammenhæng og kontinuitet mellem den ernæringsmæssige pleje og behandling som patien-
ten/borgeren gives på henholdsvis sygehus og i ældreplejen. Det konkrete forslag til ændring af lovgivningen
ses på side 3.
Baggrunden for at foreslå denne ændring af lovgivningen er det faktum, at halvdelen af ældre, der indlægges
på medicinske afdelinger, er underernærede. Denne patientgruppe udgør ca. halvdelen af alle indlæggelser
i Danmark. Mange patienter udskrives fra sygehuset til plejebolig eller hjemmepleje evt. med kommunal
madordning, med fortsat manglende fokus på deres ernæringsmæssige behov og udfordringer som småtspi-
sende. Mere end hver femte ældre i plejebolig er underernæret, og over halvdelen er i risiko for at blive
underernærede. Hver fjerde hjemmeboende ældre er desuden småtspisende.
Underernæring af ældre medborgere, der er afhængige af offentlig forplejning, er derfor ikke et isoleret pro-
blem i forbindelse med en sygehusindlæggelse, men snarere en langvarig problemstilling, der ofte eksisterer
hos den ældre både før, under og efter en sygehusindlæggelse. Dette er en skjult sundhedsmæssig udfor-
dring, som medfører længere sygdomsforløb, øget risiko for dødsfald, længere genoptræningsperiode, øget
træthed, øget risiko for depression, øget risiko for infektioner og yderligere sygdom, nedsat livslyst m.v.
Underernæring er derfor også en samfundsmæssig udfordring som medfører forøgede offentlige omkostnin-
ger til indlæggelser, behandling, genoptræning, hjemmehjælp o.l. De samfundsøkonomiske konsekvenser af
underernæring vurderes at udgøre ca. 5 % af de totale udgifter til sygehus, plejebolig og hjemmepleje. For
danske forhold svarer det til en merudgift i sundheds- og ældresektoren på knap 6 mia. kroner årligt
1
.
Forskning og udviklingsprojekter har i de seneste mange år tilvejebragt en stor viden om, hvordan ernæring
til syge, svækkede og ældre kan optimeres, således at underernæring og uplanlagt vægttab forhindres. I dag
er denne viden dog kun i ringe grad implementeret i den offentlige forplejning på sygehuse, plejehjem og
madservice til hjemmeboende ældre. Den tilgængelige viden formidles i dag fra centralt hold gennem anbe-
falinger, vejledninger o.l. I praksis betyder det, at ernæringsområdet i sundheds- og ældresektoren er en
opgave, som ledere og personale
kan
tage sig af, hvis de finder tid og interesse herfor, men ikke en opgave,
som ledere og personale
skal
tage sig af. Eksempelvis kan det nævnes, at genoptræning og fysioterapi er
opgaver, som sundheds- og ældresektoren skal tage sig af jf. Sundhedslovens kap. 39 og 39a samt Servicelo-
vens § 86. Paradoksalt nok er kvaliteten af
og fremskridt i
genoptræningen afhængig af optimal ernæring.
1
Kilde:
Vidensgrundlag: Ernæringsindsatser for den ældre medicinske patient”. Sundhedsstyrelsen, 2017.
1
SUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 479: Henvendelse af 14/6-21 fra Karin Østergaard Lassen m.fl. om forslag til ændring af lovgivningen på ernæringsområdet for syge og ældre
2417371_0002.png
Resultatet af den i dag manglende lovgivning er, at mange patienter og ældre, der er afhængige af den of-
fentlige forplejning, forbliver underernærede med dårlig livskvalitet til følge. Hvis alle i sundheds- og ældre-
sektoren implicit arbejder for - og tænker - at ernæring, mad og måltider er lige så vigtige som medicin og
genoptræning, ville det ikke være nødvendigt eksplicit at lovgive om denne del af behandlingen og plejen af
syge, ældre og svage. Men de tørre tal viser desværre, at der er et behov for at præcisere dette i lovgivningen.
Lovgivning gør det ikke alene, men dette forslag vurderes at være en løftestang, der kan bidrage til at imple-
mentere den tilgængelige viden om, hvordan man på sygehuse og i den kommunale ældrepleje kan sikre
patienter og borgere en optimal ernæring. En sådan lovgivningsændring vurderes at være en win-win sag for
såvel syge og ældre som for samfundsøkonomien.
Vi håber, at Sundhedsministeren og Sundhedsudvalget vil tage denne henvendelse seriøst og dermed vil an-
erkende, hvor svært det er for syge og ældre selv at modarbejde underernæring. De er alle afhængige af den
offentlige forplejning og har ofte ikke mulighed for at få anden mad og drikke. I skrivende stund har denne
patient- og borgergruppe ingen lovbefæstede rettigheder, hvad angår den daglige forplejning, og deres
stemme bliver kun sjældent hørt.
Vi vil hermed opfordre til, at der igangsættes et politisk arbejde, der sigter mod at ernæringsområdet præci-
seres og tydeliggøres i lovgivningen. Vi finder, at denne opfordring kan indgå i arbejdet med den fra regerin-
gens side påtænkte sundhedsreform.
Med venlig hilsen
Karin Østergaard Lassen
Ernæringsforsker, cand.scient., PH.D., mail: [email protected]
Samt på vegne af
Pia Lundstrøm Rath, klinisk diætist og cand.scient., mail: [email protected]
Birgit Villadsen, oversygeplejerske, mail: [email protected]
Karen Frederiksen, uddannelsesdekan for Sundhedsuddannelserne, PH.D., [email protected]
Lisbeth Bisgaard Thomsen, uddannelsesleder for ernæring- og sundhedsuddannelsen, mail: [email protected]
Ruth Nyholm, pensioneret oversygeplejerske, mail: [email protected]
Lillian Jensen, klinisk diætist, mail: [email protected]
2
SUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 479: Henvendelse af 14/6-21 fra Karin Østergaard Lassen m.fl. om forslag til ændring af lovgivningen på ernæringsområdet for syge og ældre
2417371_0003.png
Forslag til lov om ændring af lovgivningen så ernæringsområdet præciseres
i behandlingen og plejen af syge og ældre
Forslaget består af fire ændringsforslag dels til Sundhedsloven og Serviceloven:
1.
Su dhedslove s § 5 æ dres, så ”er æri g” i dskrives so
og ældre:
e fast del af beha dli ge og
plejen af syge
»Behandling omfatter efter denne lov undersøgelse, diagnosticering, sygdomsbehandling, fødselshjælp,
genoptræning,
ernæring,
sundhedsfaglig pleje samt forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til den en-
kelte patient.«
2. I Sundhedslove
s kapitel 18, der o ha dler ”Særlige sygehusydelser” såso ge optræ i g, i dføres
en ny paragraf, der tydeliggør, hvilken ernæring patienten skal tilbydes under hospitalsindlæggelse:
§ X
»Sundheds- og Ældreministeren fastsætter nærmere regler om, at Regionsrådet tilbyder en ernærings-
plan til patienter, som af autoriseret sundhedspersonale vurderes at have behov herfor. Denne ernærings-
plan følges under indlæggelse og formidles til primærsektoren efter udskrivelse.«
3. I Sundhedslovens kapitel 44 indføres en ny paragraf, der tydeliggør, hvilken hjælp borgeren skal tilby-
des efter hospitalsindlæggelse:
§ XX »Kommunalbestyrelsen
tilbyder og viderefører en optimal ernæring til patienter, der efter udskrivning
fra sygehuset, ud fra en diætetisk vurdering, har behov herfor jf. § X.«
Kapitel 44 ændrer overskrift fra
”Tilskud til ernæringspræparater”
til ”Ernæring”.
4. I Serviceloven indføres en ny paragraf vedr. den ernæring, der skal ydes i kommunalt regi:
§ XXX
»Kommunalbestyrelsen skal tilbyde optimal ernæring til afhjælpning og behandling af dårlig ernæ-
ringstilstand og vægttab til personer, som pga. ernæringsmæssige risikofaktorer har behov herfor. Nævnte
risikofaktorer kan eksempelvis være kronisk sygdom, sår, tygge- og synkeproblemer, dårlig tandstatus, de-
pression, demens og social isolation.«
3