Til
Sundhedsminister Magnus Heunicke og
Folketingets Sundhedsudvalg
14.6.2021
Forslag til ændring af lovgivningen på ernæringsområdet for syge og ældre
Vi sender hermed et forslag til en ændring af lovgivningen, således at det i lovgivningen præciseres og tyde-
liggøres, at ernæring
skal
indgå i behandlingen og plejen af syge, ældre og svage. Forslaget sikrer ligeledes,
at der er sammenhæng og kontinuitet mellem den ernæringsmæssige pleje og behandling som patien-
ten/borgeren gives på henholdsvis sygehus og i ældreplejen. Det konkrete forslag til ændring af lovgivningen
ses på side 3.
Baggrunden for at foreslå denne ændring af lovgivningen er det faktum, at halvdelen af ældre, der indlægges
på medicinske afdelinger, er underernærede. Denne patientgruppe udgør ca. halvdelen af alle indlæggelser
i Danmark. Mange patienter udskrives fra sygehuset til plejebolig eller hjemmepleje evt. med kommunal
madordning, med fortsat manglende fokus på deres ernæringsmæssige behov og udfordringer som småtspi-
sende. Mere end hver femte ældre i plejebolig er underernæret, og over halvdelen er i risiko for at blive
underernærede. Hver fjerde hjemmeboende ældre er desuden småtspisende.
Underernæring af ældre medborgere, der er afhængige af offentlig forplejning, er derfor ikke et isoleret pro-
blem i forbindelse med en sygehusindlæggelse, men snarere en langvarig problemstilling, der ofte eksisterer
hos den ældre både før, under og efter en sygehusindlæggelse. Dette er en skjult sundhedsmæssig udfor-
dring, som medfører længere sygdomsforløb, øget risiko for dødsfald, længere genoptræningsperiode, øget
træthed, øget risiko for depression, øget risiko for infektioner og yderligere sygdom, nedsat livslyst m.v.
Underernæring er derfor også en samfundsmæssig udfordring som medfører forøgede offentlige omkostnin-
ger til indlæggelser, behandling, genoptræning, hjemmehjælp o.l. De samfundsøkonomiske konsekvenser af
underernæring vurderes at udgøre ca. 5 % af de totale udgifter til sygehus, plejebolig og hjemmepleje. For
danske forhold svarer det til en merudgift i sundheds- og ældresektoren på knap 6 mia. kroner årligt
1
.
Forskning og udviklingsprojekter har i de seneste mange år tilvejebragt en stor viden om, hvordan ernæring
til syge, svækkede og ældre kan optimeres, således at underernæring og uplanlagt vægttab forhindres. I dag
er denne viden dog kun i ringe grad implementeret i den offentlige forplejning på sygehuse, plejehjem og
madservice til hjemmeboende ældre. Den tilgængelige viden formidles i dag fra centralt hold gennem anbe-
falinger, vejledninger o.l. I praksis betyder det, at ernæringsområdet i sundheds- og ældresektoren er en
opgave, som ledere og personale
kan
tage sig af, hvis de finder tid og interesse herfor, men ikke en opgave,
som ledere og personale
skal
tage sig af. Eksempelvis kan det nævnes, at genoptræning og fysioterapi er
opgaver, som sundheds- og ældresektoren skal tage sig af jf. Sundhedslovens kap. 39 og 39a samt Servicelo-
vens § 86. Paradoksalt nok er kvaliteten af
–
og fremskridt i
–
genoptræningen afhængig af optimal ernæring.
1
Kilde:
”
Vidensgrundlag: Ernæringsindsatser for den ældre medicinske patient”. Sundhedsstyrelsen, 2017.
1