BILAG
Dyrevelfærd &
Veterinærmedicin
2021-15-161-00130
Ref. SKL/CHMNY
Den 3. september 2021
Bilag 2 - Fakta om opgørelse af trædepudesvidninger hos danske slagtekyllinger
I 2020 blev der slagtet ca. 104 millioner slagtekyllinger i Danmark. Hertil kommer et antal kyllinger, der
eksporteres til slagtning i udlandet, som i 2019 udgjorde ca. 19 millioner slagtekyllinger (tallet for 2020
kendes ikke).
1
Slagtekyllinger opdrættes i huse, der hver især rummer flere tusinde dyr, typisk 20.000–40.000 eller
flere. Når opdrætsperioden er afsluttet, efter omkring 33-42 dage, sendes dyrene fra huset til slagtning.
Kyllingerne fra ét hus betegnes som et hold. Der sendes årligt omkring 3.000–3.500 hold slagtekyllinger
til slagtning i Danmark.
Fra hvert hold slagtekyllinger, der indleveres til slagtning i Danmark, udtager veterinærkontrollen på
slagteriet en stikprøve på 100 fødder til undersøgelse for forekomsten af sår (”svidninger”), og hvert hold
får på baggrund af undersøgelsen tildelt points, en såkaldt trædepudescore. Konsekvenserne af den
tildelte trædepudescore for holdet er:
Højst 40 points:
Embedsdyrlægen på slagteriet foretager sig ikke yderligere.
41–80 points:
Embedsdyrlægen på slagteriet vejleder producenten om, at denne skal rette op
på utilstrækkelige forhold i besætningen.
81–200 points eller 41–80 points for anden gang i træk:
Embedsdyrlægen på slagteriet
indberetter til Fødevarestyrelsens veterinærenhed, at der er grundlag for at følge op på
forholdene i besætningen med henblik på korrektion af mangelfulde forhold. Veterinærenheden
vurderer, om der er behov for et kontrolbesøg på bedriften, eller om forholdene kan søges
udbedret ved en skriftlig henvendelse til producenten.
Kravet om tildeling af trædepudescore er et dansk lovkrav, der har været gældende siden 2002.
Resultaterne for trædepudeundersøgelserne af konventionelle og økologiske slagtekyllinger, der slagtes
i Danmark, samles i oversigtsform i databaser, som er udviklet af erhvervet. Der foreligger ikke
tilsvarende data om trædepudescore for kyllinger, der eksporteres til slagtning i udlandet (Tyskland eller
Nederlandene), idet der er tale om danske regler. Opgørelsen omfatter således konventionelle og
økologiske danske slagtekyllinger, der er slagtet på danske slagterier.
1
Kilde: Landbrug & Fødevarer, Årsrapport for den danske fjerkræproduktion (2021) og Fjerkræbranchens årsstatistik 2020. Til
angivelse af produktionen i 2020 er tallene for fjerde kvartal estimeret på baggrund af faktuelle tal for fjerde kvartal 2019
multipliceret med den procentvise ændring, der er sket i de første tre kvartaler af 2020 i forhold til de første tre kvartaler af 2019.
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600 Glostrup
Tlf. 72 27 69 00
• CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk