Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 691
Offentligt
2425215_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021 - 8024
Den 25. juni 2021
Notat til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg vedr. berigtigelse af oplysninger i
tidligere oversendt notat om mængder af madspild
Efter ønske fra Miljø- og Fødevareudvalget har Miljø- og Fødevareministeriet den 23. oktober 2019
oversendt notatet ’Mængder af madspild’
(MOF Alm. del
bilag 57). Miljøministeriet er blevet
opmærksom på, at notatet indeholder faktuelle fejl i de oplyste mængder madspild, der berigtiges med
indeværende notat.
I notatet fra 2019 fremgår det, at mængden af madspild i detail og engros ifølge Miljøstyrelsens
kortlægning i 2014 er 163.000 tons. Det korrekte tal er dog 167.000 tons. Samtidig henviser notatet til
den mængde af madspild fra primærproduktion og fødevareindustri, der fremgår af den daværende
regerings Strategi for affaldsforebyggelse fra 2015. Men da disse tal for madspild i primærproduktion
og fødevareindustrien ikke er retvisende, burde de ikke have været fremgået af notatet.
Madspild er den del af madaffaldet, der kunne være spist. Miljøstyrelsen har i 2021 afsluttet en
kortlægning af mængden af madaffald og madspild i fire forskellige led i fødevareforsyningskæden
hhv. primærproduktion, fødevareindustri, detailhandlen og restaurationsbranchen i perioden 2018-19.
Når disse kortlægninger sammenholdes med kortlægning af madaffald og madspild i husholdningerne
i 2017, er det første gang, der er lavet udspecificerede tal for madspild og madaffald i hele
fødevareforsyningskæden. Undersøgelserne er gennemført med det primære formål at leve op til
Danmarks indrapporteringsforpligtigelse til EU jf. affaldsdirektivets artikel 9, der pålægger
medlemsstaterne at måle mængden af produceret madaffald i de førnævnte led i
fødevareforsyningskæden. De opgjorte mængder fra de nye undersøgelser kan ikke sammenlignes med
tal fra tidligere opgørelser.
Tabel 1 Opgørelse af den årlige mængde af madspild
Mængden af madspild (tons)
Værdikædeled
Primærproduktion
Fødevareindustri
Detail og engros
Restaurationsbranchen
Husholdninger
I alt
2017
-
-
-
-
247.000
2018
44.000
385.000
-
42.000
-
2019
-
-
96.000
-
-
814.000
Miljøministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mim.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 691: Berigtigelse af oplysninger om mængder af madspild
2425215_0002.png
Tabel 2 Opgørelse af den årlige mængde af madaffald (inkl. madspild)
Mængden af madaffald (tons)
Værdikædeled
2017
2018
2019
59.000
Primærproduktion
-
-
529.000
Fødevareindustri
-
-
99.000
Detail og engros
-
-
71.000
Restaurationsbranchen
-
-
456.000
Husholdninger
-
-
I alt
1.214.000
Da ovenstående opgørelser er behæftet med usikkerhed og opgjort i tre forskellige år (2017-19), kan
det overordnet siges, at Danmarks årlige mængde madaffald er ca. 1.200.000 tons, mens den årlige
mængde af madspild er ca. 800.000 tons.
Lea Wermelin
/
Kristian Hovgaard Juul Larsen
2