Kære medlemmer af MOF
Økologisk Landsforening har sammen med Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri-PO og Foreningen Netværk
for Økologisk Akvakultur henvendt sig til Fødevareministeriet med en opfordring til at tilpasse reglerne for
det økologiske spisemærke.
Siden reglerne for det økologiske spisemærke blev udformet er der udviklet et statsligt mærke
”NaturSkå so ”
for naturskånsomt fiskeri. I kender selv behovet for dette mærke og tiltag.
I dag er alt vildt fanget fisk holdt ude af opgørelsen over økologiprocenten, som ligger til grund for det
økologiske spisemærke. Vi har tidligere problematiseret dette overfor ministeriet, idet vildt fanget fisk ikke
altid er bæredygtigt, hvilket det nye statslige mærke jo netop er et udtryk for. Samtidigt har friholdelsen af
alt vildtfanget fisk udgjort unfair konkurrence overfor de økologiske dambrugsfisk.
Som reaktion på, at vi nu har fået et statsligt mærke for naturskånsomt fiskeri, så tager vi igen fat i de
problemer, som vi mener de nuværende regler indeholder og foreslår, at reglerne ændres, så det kun er
fisk under mærket NaturSkånsom, der holdes ude af opgørelsen på økologiprocenten.
Vi håber, at I kan bakke op om dette. Vores mål er, at der skal spises mere fisk både økologiske
dambrugsfisk og vildt fangede fisk. Men alt fisk skal være bæredygtigt. Derfor er det vigtigt, at reglerne ikke
svækker efterspørgslen på økologisk dambrugsfisk, og at reglerne stiller fisk, der er fra naturskånsomt
fiskeri bedre, end det nuværende regelsæt gør.
Vi vil samtidigt erindre om på hvilke områder, det er en fordel at vælge økologiske dambrugsfisk.
Miljøet og
naturen
Ekste sive s å og i dre ” atur-a læg” (typisk a læg u der
200
tons/år). Skånsomhed for skadevoldende vildt, opfyldelse af
miljøkrav til anlægsdriften, begrænset adgang til diverse
rengøringsmidler og medicin og dermed mindre risiko for negativ
påvirkning f omgivelserne.
Krav om anvendelse af energi fra vedvarende energikilder
a ifesteret i krav o
i i u ”vi d-strø ” til dæk i g af el-
forbruget i økologiske anlæg.
Loft over mængden af fisk pr. kubikmeter vand, skånsom
udsætning og slagtning, gode iltforhold i produktions- og
afløbsvand, krav om sundhedsrådgivning af fiskedyrlæge m.v.
Sikre forbrugerne adgang til flere økologiske seafood-produkter
med høj spisekvalitet og øget sundhed via vigtige fedtsyrer,
mineraler m.v. Ingen GMO, minimale rester af medicin,
tungmetaller eller anden uønsket kemi etc.
Klima
Dyrevelfærden
Forbrugerne