Til MOF
17. juni 2021
Emne: Forslag om tilpasning af reglerne for det økologiske spisemærke
Kære medlemmer af MOF
Økologisk Landsforening har sammen med Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri-PO og Foreningen Netværk
for Økologisk Akvakultur henvendt sig til Fødevareministeriet med en opfordring til at tilpasse reglerne for
det økologiske spisemærke, se vedlagt brev til orientering.
Siden reglerne for det økologiske spisemærke blev udformet er der udviklet et statsligt mærke
”NaturSkå so ” for aturskå so t fiskeri. I ke der selv behovet for dette ærke og tiltag.
I dag er alt vildt fanget fisk holdt ude af opgørelsen over økologiprocenten, som ligger til grund for det
økologiske spisemærke. Vi har tidligere problematiseret dette overfor ministeriet, idet vildt fanget fisk ikke
altid er bæredygtigt, hvilket det nye statslige mærke jo netop er et udtryk for. MsC mærket tillader bund-
og bomtrawl, som betegnes som skadeligt for den danske natur. Samtidigt har friholdelsen af alt
vildtfanget fisk udgjort unfair konkurrence overfor de økologiske dambrugsfisk.
Som reaktion på, at vi nu har fået et statsligt mærke for naturskånsomt fiskeri, så tager vi igen fat i de
problemer, som vi mener de nuværende regler indeholder, og foreslår, at reglerne ændres, så det kun er
fisk under mærket NaturSkånsom, der holdes ude af opgørelsen på økologiprocenten.
Vi håber, at I kan bakke op om dette. Vores mål er, at der skal spises mere fisk både økologiske
dambrugsfisk og vildt fangede fisk. Men alt fisk skal være bæredygtigt. Derfor er det vigtigt, at reglerne
ikke svækker efterspørgslen på økologisk dambrugsfisk, og at reglerne stiller fisk, der er fra naturskånsomt
fiskeri bedre, end det nuværende regelsæt gør.
Vi vil samtidigt erindre om på hvilke områder, det er en fordel at vælge økologiske dambrugsfisk.
Miljøet og
naturen
Ekste sive s å og i dre ” atur-a læg” (typisk a læg u der 200
tons/år). Skånsomhed for skadevoldende vildt, opfyldelse af
miljøkrav til anlægsdriften, begrænset adgang til diverse
rengøringsmidler og medicin og dermed mindre risiko for negativ
påvirkning af omgivelserne.