Fødevareministeriet
Fødevareminister Rasmus Prehn
Kontorchef Paolo Drostby
10. juni 2021
Fjern dansk regel om at æg skal opbevares på køl
Økologisk Landsforening henvender sig med en opfordring til at fjerne den danske særregel, der kræver, at
æg skal holdes på køl.
Danmark er det eneste EU-land med krav om, at æg skal holdes på køl. Det på trods af, at EU
Kommissionen i betragtning (7) i forordning nr. 589/2008, som omhandler handelsnormer for æg angiver,
at æg ”bør or alt ikke køles, før de sælges til de e delige forbruger”.
1
De danske regler betyder, at alle danske æg skal holdes på køl. Dette gælder fra de afhentes på gården,
mens de transporteres, pakkes på ægpakkerierne, og mens de opbevares på grossistlagrene og i
supermarkederne. Også i restauranter og offentlige køkkener optager æg stor kølekapacitet.
Der er rigtig mange kølerum, køleskabe og kølevogne, som brænder en masse strøm og diesel af på at
holde danske æg på køl. Ovenikøbet i en tid, hvor vi er nødsaget til at se kritisk på, hvordan vi udnytter
vores knappe ressourcer.
Fødevarestyrelsen har tidligere henvist til problemet med salmonella og kondens. Kondens kan dog først
optræde, hvis ægget har været på køl. Så hvis kravet fjernes, så er det ikke en relevant betragtning.
Salmonella er efterhånden yderst sjældent forekommende i fjerkræhold i Danmark, og vi har et fintmasket
program til at detektere salmonella både hos producenter og på pakkerier, det vil sige, inden æggene når
ud til forbrugerne.
Der har også været fremført argumenter om, at holdbarheden forlænges, når ægget er på køl.
1
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008R0589&from=EN