Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 51
Offentligt
2265446_0001.png
MILJØ- OG FØDEVAREUDVALGET
Ekspertmøde om zoonoser i Miljø- og Føde-
vareudvalget den 25. november
Ramme:
Miljø- og Fødevareudvalget har besluttet at ville afholde et lukket ekspertmøde
om zoonoser. Mødet planlægges afholdt onsdag den 25. november 2020 kl.
14.15
15.15 i forbindelse med ordinært udvalgsmøde.
Sundhedsudvalget inviteres til at deltage i mødet.
Formål:
Formålet med mødet er, at give udvalget viden om zoonoser bl.a. i forhold til,
hvordan zoonoser opstår, og hvordan man politisk kan mindske risikoen for, at
der opstår nye pandemier i fremtiden.
Program:
Der tages forbehold for ændringer.
5 min
Velkomst og indledning
ved formand for Miljø- og Fødeva-
reudvalget, René Christensen (DF) (fungerer også som ord-
styrer)
Ekspertoplæg 1: Om virale zoonoser ved Lars Erik Lar-
sen, professor i veterinær virologi ved Institut for Veteri-
nær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet
Problemstillinger:
- Hvad er virale zoonoser, og hvordan opstår de?
-
Hvilke miljø- og fødevarerelaterede risikofaktorer
skal man være opmærksomme på i forhold til virale
zoonoser?
Senest opdateret: 21.
oktober 2020
Ref.: Udvalgssekretariatet
Miljø- og
Fødevareudvalget
Christiansborg
1240 København K
3337 5500
[email protected]
www.ft.dk
12 min
Side 1 | 2
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 51: Program til zoonoseekspertmøde den 25/11-20
2265446_0002.png
-
Hvordan kan man henholdsvis nationalt, regionalt
(EU) og globalt mindske risikoen for, at der i fremti-
den opstår pandemier som følge af virale zoonoser?
Hvordan kan man prioritere en optimal indsats for at
forebygge fremtidige pandemier som følge af virale
zoonoser, og hvilke forebyggelsesinitiativer kan man
træffe allerede nu?
-
12 min
Ekspertoplæg 2: Om bakterielle zoonoser ved Hans
Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Kli-
nisk Institut på Syddansk Universitet
Problemstillinger:
- Hvad er bakterielle zoonoser, og hvordan opstår de?
-
Hvilke miljø- og fødevarerelaterede risikofaktorer
skal man være opmærksomme på i forhold til bakte-
rielle zoonoser?
Hvordan kan man set fra sundhedsvæsenets side
henholdsvis nationalt, regionalt (EU) og globalt mind-
ske risikoen for, at der i fremtiden opstår pandemier
som følge af zoonoser?
Hvordan kan man set fra sundhedsvæsenets side
prioritere en optimal indsats for at forebygge fremti-
dige pandemier som følge af zoonoser, og hvilke fo-
rebyggelsesinitiativer kan man træffe allerede nu?
-
-
26 min
Spørgsmål og debat
Mellem udvalgsmedlemmer og eksperterne om både bakteri-
elle og virale zoonoser
Afrunding
ved formand for Miljø- og Fødevareudvalget,
René Christensen (DF)
5 min
Side 2 | 2