Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 492
Offentligt
2375575_0001.png
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
2375575_0002.png
Baggrunden for Det Etiske Råds arbejde med emnet
Ifølge ”Lov om Etisk Råd” har rådet til opgave at:
- følge udviklingen om de etiske spørgsmål, som er knyttet til
forskning i, og anvendelse af, bio- og genteknologier på
mennesker, natur, miljø og fødevarer
- afgive udtalelser eller redegørelser
- skabe debat om etiske dilemmaer
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
Baggrunden for Det Etiske Råds arbejde med emnet
Indenfor fødevareproduktion udgør CRISPR en ny teknologisk mulighed for at
foretage mere præcise ændringer i bl.a. planters arvemateriale
20 års forskning har ikke påvist, at genmodifikation i sig selv udgør risiko for
mennesker eller natur
EU-dommen fra 2018 aktualiserer adressering af godkendelsessystemet
Fødevaresituationen, klimaforandringerne og miljøudfordringerne nu er så alvorlige,
at alle redskaber bør tages i brug, hvis der ikke er gode argumenter for ikke at gøre
det
Rådet ønskede at undersøge de etiske argumenter for og imod anvendelsen af den
nye teknologi til planteforbedring
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
2375575_0004.png
CRISPR teknologiens muligheder for at skabe
klimavenlige afgrøder
Det Etiske Råd undersøgte bl.a. eksemplet redomesticering af vild tomat
Deaktivering af få gener i oprindelig tomat tilførte:
Synkroniseret frugtmodning
Flere, større og mere robuste frugter
Bevaring af træk fra oprindelig tomat ved redomesticering:
Robusthed over for tørke
Robusthed over for skadedyr
Højt lycopen indhold
Andre attraktive træk bevaret ved redomesticering:
Bedre til at indfange næringsstoffer
Bedre til at binde kulstof i jorden
Mindre behov for gødning, sprøjtning, pløjning, harvning
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
Den etiske diskussion
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
2375575_0006.png
Modstanden mod anvendelsen af ny
teknologi som CRISPR til planteforædling
1. Genmodificerede fødevarer er unaturlige
2. Genteknologi ses som exceptionel og særlig
risikabel – ændringerne menes at have en helt
anden karakter end andre ændringer, og skal
derfor bedømmes efter en helt anden skala
3. Genteknologi er så indgribende, at mennesker
ikke kan overskue konsekvenserne
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
2375575_0007.png
GMO og naturlighed
Der er grænser for, hvad mennesker bør blande sig i – men hvor går grænsen?
Er genteknologi grænsen – er det mere indgribende/unaturligt end traditionel forædling?
Går grænsen ved indgreb, som ikke har modstykke i naturen?
Vi foretager hele tiden indgreb mod naturligt forekommende katastofer (sygdomme,
naturkatastrofer mm)
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
Generaliserende argumenter imod GMO og hvordan
disse kan afvises
En række argumenter angår bestemte GMO’er, men anvendes mod alle GMO’er:
GMO’er fremmer brug af sprøjtemidler
-
Ikke alle GMO’er kombineres med sprøjtemidler
GMO’er gavner de multinationale selskaber
- Ikke alle GMO’er er udviklet af de multinationale selskaber
GMO’er fremmer patentering
-
Ikke alle GMO’er er patenterede
GMO’er kan kun anvendes til at fremme kemibaseret landbrug
- nu også til at fremme bæredygtig produktion
Traditionel planteforædling er mindre indgribende end GMO og derfor ikke risikabel
- Traditionel planteforædling kan være mere indgribende
Konklusion: GMO’er har forskellige egenskaber, og derfor bør de bedømmes forskelligt
8
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
Risikovurdering med fokus på produkt fremfor
proces!
Risikovurderingerne har ikke vist, at de hidtil kendte GMO’er er særligt
risikable
De viser dog ikke, at ingen fremtidig GMO’er vil være risikable, hvis andre
egenskaber tilføres
Fremtidige traditionelt forædlede GMO’er kan potentielt også være
risikable
Derfor bør alle sorter med nye egenskaber screenes og potentielt
risikovurderes uanset om de er forædlet vha. traditionelle eller nye
planteforædlingsteknikker
9
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
2375575_0010.png
I kraft af de nyttige egenskaber som nye
planteforædlingsteknikker kan tilføre, aktualiseres
flere etiske spørgsmål fx:
Er det i nogle tilfælde etisk problematisk
at undlade at anvende GMO?
Er det tid at forny
godkendelsessystemet for GMO?
10
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
Etisk råds anbefalinger
15 medlemmer mente,
det er etisk problematisk at afvise GMO-sorter,
hvis de kan bidrage til at afbøde eller løse væsentlige problemer, og
der ikke er gode argumenter for at afvise dem
13 af de 15 medlemmer
mente, en GMO bør godkendes, hvis der ikke er særlige
risici
2 af de 15 medlemmer
mente, at udover fravær af særlige risici bør en GMO
kunne bidrage til en bæredygtig udvikling for at godkendes
Et medlem
fandt, det generelt er etisk problematisk at anvende genteknologi til
at ændre ved planter
11
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
2375575_0012.png
Etisk råds anbefalinger
Alle 15 rådsmedlemmer mente:
Lige ting bør behandles lige:
teknologien som er anvendt er
ikke afgørende
Produkt fremfor proces:
Typen af egenskab,
en ny sort er tilført, er afgørende for
risikoen
12
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 492: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris tale og oplægsholdernes slides fra høring om nye planteforædlingsteknikker den 8/4-21
2375575_0013.png
Tak for jeres
opmærksomhed!