NOTAT
Kemi og Fødevarekvalitet
J.nr. 2021-29-161-00110
Ref. METH, DLI, MAKIR og MECH
Dato: 21-01-2021
Årlig screening af forskningsaktiviteter under Kemiindsatsen 2020
Problemstilling
I Kemiindsatsen 2018-21 er der fokus på forskning og vidensopbygning. I den forbin-
delse er indsatserne på tre forskningsområder beskrevet. På fødevareområdet drejer
det sig om:
Forskningsprojekterne på DTU Fødevareinstituttet under rammeaftalen med Fø-
devarestyrelsen.
Screeningen på baggrund af de øvrige to forskningsindsatser; Center for Hormonfor-
styrrende Stoffer (CeHoS) og Videncenter for Allergi, foretages af Miljøministeriet.
Af
Kemiindsatsen fremgår følgende: ”Der
vil i forlængelse af den almindelige forsk-
ningsindsats blive foretaget en årlig screening om ny viden om stoffers farlighed, der
gør, at der skal tages nye initiativer.”
Desuden anføres, at
”For at understøtte arbej-
det med EU regulering af de særligt problematiske stoffer vil Miljøstyrelsen i 2018
udarbejde et oplæg til en strategi for, hvilke stoffer der skal sættes ind over for, som
der følges op på i forbindelse med den årlige screening af forskningsindsatsen.”
Screening
På baggrund af screeningen fra DTU, Fødevarestyrelsens kontrolresultater, virksom-
heders egenkontrol, andre medlemsstaters indberetninger i EU's varslingssystem
RASFF og vurderinger fra EFSA finder Fødevarestyrelsen det fortsat relevant at prio-
ritere arbejdet med fluorerede stoffer i fødevarer og fødevareemballage, samt at
skærpe reguleringen af bly og cadmium i keramik til kontakt med fødevarer.
DTU peger fortsat på behovet for studier som grundlag for risikovurdering af N-nitro-
saminer fra forarbejdet kød, undersøgelse af sammenhængen mellem kemiske stoffer
og bakteriesamfund i tarmen, helhedsvurderinger, beregning af sygdomsbyrde og vur-
dering af indtaget af kemiske stoffer ved en bæredygtig kost.
Fødevarestyrelsen finder det ligeledes relevant, at der på baggrund af skærpede vur-
deringer fra EFSA fastsættes reviderede grænseværdier og nye grænseværdier for tid-
ligere ikke-regulerede produkter/stoffer på en række områder fx
Dioxin, dioxinlignende PCB og ikke-dioxinlignende PCB, fluorerede stoffer og
mineralolier som forurening i fødevarer.
Fødevarestyrelsen
•
Stationsparken 31-33
•
DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00
•
Fax +45 72 27 65 01
• CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk