18. marts 2021
Vurdering af fund af PFAS i kalvekød og fisk fra Korsør Nor
Fund af PFAS i fisk og kalvekød fra Korsør Nor
PFOS (ng/g)
Kvarbber
3,1
Ålekvabber
6,0
Rejer
0,7
Hundestejler
9,0
Kalveinderlår
180
PFHxS (ng/g)
ikke analyseret
ikke analyseret
ikke analyseret
0,4
4
Beregnet grænseværdi for PFAS i oksekød
Det tolerable PFAS indtag jvnf. risikovurderingen fra EFSA, 2020:
Det gennemsnitlige indtag af oksekød for en voksen dansker:
560 ng/person/uge
28 g/person/dag
= 196 g/person/uge
Under antagelse af at al PFAS indtag kommer fra kalvekødet alene, må kødet maximalt indeholde:
560 ng PFAS/196g kød
=2,9
ng PFAS/g kød
Vurdering af det fundne indhold af PFAS i kalvekød
Kalvekødet er fundet at indeholde 180ng/g PFOS og 4 ng/g PFHxS. Disse tal skal holdes op imod det
tolerable ugentlige indtag som EFSA har fastsat i 2020 for summen af fire PFAS, nemlig PFOS, PFOA,
PFNA og PFHxS, som er 8 ng PFAS/kg kropsvægt/uge. Dette svarer til at en person på 70 kg
kropsvægt maksimalt bør indtage 560 ng PFAS/uge.
Dette tolerable indtag er fastsat på baggrund af den kritiske effekt af PFAS indtag, som er associeret
med en skadelig effekt på immunforsvaret. Derudover er de kritiske effekter en reduktion af
fødselsvægt og forhøjede kolesterolniveauer.
En voksen dansker spiser i gennemsnit 196 g oksekød om ugen og hvis vi tillader at al PFAS indtag
må komme fra oksekød alene, svarer det til at oksekødet maksimalt bør indeholde 2,9 ng PFAS/g
kød. Antagelse om at al PFAS kommer alene fra oksekød ved vi ikke er korrekt, da