Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 46
Offentligt
2264288_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 20. oktober 2020
Sagsnummer: 2020-646
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af
spørgsmål nr. 334 (EUU alm. del) stillet den 30. september 2020 efter ønske fra Søren Søndergaard (EL)
vedrørende tilsætningsstoffet Titandioxid (E171).
Med venlig hilsen
Mogens Jensen
/
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 46: Kopi af ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings svar på EUU alm. del - spm. 334 om tilsætningsstoffet Titandioxid (E171)
2264288_0002.png
Den 20. oktober 2020
MFVM 150
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. S 334 stillet den 30.
september 2020 af Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. S 334
”Ministeren
bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten på linje med Frankrig
kan indføre et totalforbud mod tilsætningsstoffet Titandioxid (E171) i madvarer, som sælges på
det danske marked (”France takes aim at shiny candy”,
www.politico.eu,
den 26. juni 2020)”
Svar
Spørgsmålet er forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Reguleringen af fødevaretilsætningsstoffer er totalharmoniseret, og derfor kan der som udgangs-
punkt ikke fastsættes en national regulering af området med mindre det er
’åbenbart’,
at fødeva-
rerne udgør en alvorlig sundhedsrisiko for medlemsstatens befolkning.
DTU Fødevareinstituttet har i en vurdering af risikoen ved titandioxid i fødevarer udtalt, at de
ikke på baggrund af eksisterende data kan konkludere, at titandioxid i fødevarer udgør en
sundhedsmæssig risiko.
Fødevarestyrelsen vurderer derfor ikke, at der er tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag for at be-
tragte anvendelse af stoffet som en alvorlig risiko for forbrugernes sundhed og dermed indføre et
nationalt forbud.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er i gang med at vurdere nye studier af
stoffet, og
EFSA’s
konklusioner forventes at foreligge ved udgangen af 2020. Kommissionen vil
på den baggrund evaluere, hvordan stoffet kan håndteres.”
Mogens Jensen
/
Jesper Wulff Pedersen
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk