d. 25.03.2021
Effekter på den globale fødevareproduktion ved
en drivhusgasafgift i Danmark
Beregningerne i rapporten
Miljø og Økonomi 2020
viser, at
fødevareproduktionen i Danmark reduceres, og at fødevare-
produktionen i udlandet forøges, hvis der indføres en generel
drivhusgasafgift i Danmark. Stigningen i produktionen i udlandet er
dog mindre end reduktionen i Danmark, dvs. den globale fødevare-
produktion mindskes. I notatet opsummeres grundlaget for dette
resultat.
Rapportens beregninger viser, at drivhusgasudledninger fra landbruget i Danmark
reduceres med knap 6 mio. ton CO
2
e i 2030, når der indføres en generel drivhus-
gasbeskatning på 1.200 kr. per ton CO
2
e. Cirka 1/3 af reduktionerne fremkommer som
følge af ændringer i produktionen, mens 2/3 fremkommer som følge af mindsket
produktion i dansk landbrug. Den lavere produktion skyldes forbrugernes reaktioner på
de prisstigninger på danskproducerede fødevarer, som afgiften medfører.
Når der indføres en drivhusgasafgift, må dansk landbrug og fødevareindustri hæve
priserne for at dække de ekstra udgifter til produktionstilpasning og afgiftsbetaling. Når
priserne på danske fødevareprodukter stiger, reagerer forbrugerne i Danmark og i
udlandet ved at købe færre danske fødevarer. Dette er illustreret i det øverste diagram i
figur 1. Efterspørgselskurven viser, hvor meget der efterspørges (på x-aksen) til
forskellige priser (på y-aksen). Den nedadhældende kurve betyder, at der efterspørges
færre danskproducerede fødevarer, når prisen stiger. Den vandrette udbudskurve
illustrerer, at landbrug og fødevareindustri producerer, hvad der efterspørges, så længe
omkostningerne dækkes. I udgangspunktet er markedet i ligevægt i punkt
A,
som
angiver prisen på markedet, og hvor meget, der efterspørges og produceres. Når
drivhusgasafgiften indføres, rykkes udbudskurven op, fordi omkostningerne stiger, og
landbruget derfor skal have en højere pris for at kunne producere. Når prisen stiger,
falder forbrugernes efterspørgsel, og derfor falder dansk landbrugsproduktion, når man
går fra ligevægt
A
til ligevægt
B.
Notat til Klimaudvalget om effekter på global fødevareproduktion.docx