Bio solutions kan skabe en landbrugs-
og fødevarerevolution
Verden er på vej mod +9 mia. mennesker, som efterspørger fødevarer, rent vand og et sundt miljø. Samtidig
skal vi reducere CO2-udslippet og erstatte de fem kubikkilometer olie, verden bruger hvert år.
Biodiversiteten er under pres verden over, og vi skal bl.a. finde nye, bæredygtige måder at skaffe det protein,
som er livsvigtigt for både dyr og mennesker. Vi skal reducere plastforureningen. Vi skal nedbringe
anvendelsen af kemiske pesticider. Listen er lang. Den
besværlige nød at knække bliver i særdeleshed
omstilling af landbrug
og fødevareproduktion. Bio solutions bliver en stor del af løsningen.
Regeringen har indkaldt til forhandlinger om
klimahandlingsplan i landbruget og søger inspiration. I
Alliance for Bio Solutions mener vi, at der er behov for
at se nye veje mod innovative løsninger for at komme i
mål med en grøn omstilling af landbruget.
Bio solutions er nøglen til fremtidens grønne vækst
Bioteknologiske klimaløsninger
–
eller som vi kalder
det, bio solutions
–
er en motor for vækst og den
grønne omstilling. Alliance for Bio Solutions er en ny
alliance mellem danske biotekvirksomheder, der
arbejder for at udbrede bio solutions, der har
potentiale til at omstille de sektorer der er sværest at
omstille
–
bl.a. landbrug, fødevarefremstilling og
produktion af bæredygtige materialer.
Fremtidens landbrug skal optage CO2. I dag står
sektoren for knap en femtedel af CO2-udledninger
globalt og lidt mere i Danmark. Fremtidens landbrug
skal fylde langt mindre, brødføde langt flere, forurene
mindre og samtidig optage CO2 i jorden. Det er
nærmest en gordisk knude.
Det kræver først og fremmest, at landbruget bliver
langt mere effektivt og at sidestrømme udnyttes til
højværdiprodukter. Og så skal der ske en
radikal
forståelsesændring i, hvad mad er og hvordan det
produceres.
Det er dér, hvor bio solutions kommer i
spil.
Danske biotekvirksomheder har en række løsninger på
markedet med endnu flere på vej og under udvikling.
Der foregår spændende ting i laboratorierne hos de
danske start-ups og større virksomheder, og nye
løsninger testes i fermenteringstankene. Meget af den
innovation skal være med til at sikre en revolution i
landbruget. Fra jord til bord har biotek en række
løsninger.
På jorden kan CO2-udledning fra landbruget
sænkes ved hjælp af
biopesticider og
biogødning
som fortrænger kemiske udgaver, og
samtidig beskytter mod udvaskning af
næringsstoffer, samt sikrer større binding af CO2 i
jorden.
På marken og i staldene kan
enzymer og
mikroorganismer tilsat foder
sikre bedre
udnyttelse af foder og sundere dyr, mens der
udvikles på
bakterier der hæmmer
metanudledning fra kvæg
markant.
Hos foder- og fødevareproducenterne skal
syntetisk protein
og forbedrede
planteproteiner
erstatte animalsk kød.
Syntetiske proteiner som er f.eks. fermenteret fra
gærceller
–
helt som biotekvirksomhederne har
dyrket enzymer og bryggerierne har brygget øl i
årevis
–
eller mikroalger, der dyrkes på land i
tanke eller rør.
Restprodukter og sidestrømme fra landbruget og
fødevareproduktionen skal i langt højere grad
udnyttes. Som
input til algeproduktion
eller i
kombination med bioresin til at producere til
bæredygtig og
nedbrydelig bioplastik eller -
materialer.
Barrierer står i vejen for, at vi kan høste de fulde
potentialer
De innovative løsninger skal i spil, og der findes ikke et
mere oplagt tidspunkt end nu. Hele verden står over for
en omlægning af landbruget og fødevareproduktionen.
Hvis Danmark skal være foregangsland, skal vi være
udstillingsvindue for fremtidens landbrug.
EU’s Green
Deal og Farm-to-Fork strategi kalder på innovative og
bæredygtige løsninger.