Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 42
Offentligt
2263926_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 19. oktober 2020
Sagsnummer: 2020-646
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af
spørgsmål nr. 320 (EUU alm. del) stillet den 30. september 2020 efter ønske fra Søren Søndergaard (EL)
vedrørende EU-retten.
Med venlig hilsen
Mogens Jensen
/
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 42: Kopi af ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings svar på EUU alm. del - spm. 320 om EU-retten
2263926_0002.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 18. oktober 2020
MFVM 149
Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestillings besvarelse af spørgsmål nr. 320 (EUU alm. del) stillet
30. september 2020 efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 320
”Ministeren
bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan beslutte at ophæve
reglen om, at æg kun må sælges indtil 7 dage inden holdbarhedstidens udløb, så danske dagligvarebu-
tikker ikke tvinges til at kassere mad, som ikke fejler noget, idet spørgeren bemærker, at Danmark
modsat flere EU-lande opbevarer æg på køl, hvorved holdbarheden for æggene forlænges.”
Svar
Spørgsmålet er forelagt Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
”Fødevarestyrelsen
oplyser, at EU-lovgivningen ikke giver mulighed for, at Danmark kan ændre reglen
om, at æg kun må sælges til forbrugere op til 7 dage inden udløbet af holdbarhedstiden, som i EU-lov-
givningen er sat til 28 dage efter lægningen.
I EU’s retningslinjer for donation er det angivet,
at æggene efter 21 dage efter lægningen kan leveres til
fødevarevirksomheder, som anvender æggene i forarbejdede fødevarer. Det vil sige, at dagligvarebutik-
ker kan levere æggene mod betaling eller som donation til engrosvirksomheder eller restauranter, væ-
resteder og lignende, som varmebehandler æggene, før de serveres for forbrugere. På denne måde kan
madspild undgås.”
Mogens Jensen
/
Jesper Wulff Pedersen
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk