Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 379
Offentligt
2342818_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 26. februar 2021
Sagsnummer: 2021-606
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om Kommissionens forslag til ændring af forordning
(EF) nr. 1881/2006 for så vidt angår maksimalgrænseværdier for cadmium i visse grøntsager og oliefrø (ko-
mitésag).
Forslaget forventes sat til afstemning via skriftlig procedure i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødeva-
rer og Foder (SCoPAFF) i slutningen af februar 2021 med forventet frist den 8. marts 2021.
Forslaget vurderes at styrke beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.
Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Rasmus Prehn
/
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN
5798000862005 • [email protected]
www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 379: Grundnotat om maksimalgrænseværdier for cadmium i visse grøntsager og oliefrø, komitésag
2342818_0002.png
Den 26. februar 2021
FVM 023
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om Kommissionens forslag til ændring af forordning (EF) nr. 1881/2006 for så
vidt angår maksimalgrænseværdier for cadmium i visse grøntsager og oliefrø
(komitesag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om ændring til forordning (EF) nr. 1881/2006 af 19. december
2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer (komitésag).
Forslaget vedrører reduktion af grænseværdierne for cadmium i visse grøntsager og nye grænse-
værdier for oliefrø. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet cadmium i
2009 og fundet, at indtaget i den europæiske befolkning er tæt på eller lidt højere end det tolerable
indtag, samt at indtaget hos vegetarer, børn og rygere kan være dobbelt så højt som det tolerable
indtag. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at det er ønskeligt med lave grænseværdier samt at jord-
behandling (kalkning) og valg af plantesorter kan reducere indholdet i afgrøder. Der er allerede EU
grænseværdier for cadmium i de vigtigste basisfødevarer. Cadmium i fødevarer kan ikke undgås,
hvorfor medlemsstaterne i de seneste år har arbejdet på at finde for eksempel afgrødesorter, som
har mindre akkumulering af cadmium. Forslaget vurderes at styrke beskyttelsesniveauet i Danmark
og EU. Forslaget forventes sat til afstemning via skriftlig procedure i Den Stående Komité for Plan-
ter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) i slutningen af februar 2021 med forventet frist den 8.
marts 2021. Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til ændrede maksimalgrænseværdier for cadmium i visse grøntsa-
ger og oliefrø som en ændring til forordning (EF) nr. 1881/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse
af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. februar 1993 om fælles-
skabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler, særligt artikel 2, stk. 3.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Føde-
varer og Foder (SCoPAFF). Såfremt der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen
forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret eller absolut
flertal inden for tre måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i
Den Stående Komité for planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen
for Rådet, der udtaler sig med kvalificeret flertal inden for to måneder. Kommissionen underretter
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 379: Grundnotat om maksimalgrænseværdier for cadmium i visse grøntsager og oliefrø, komitésag
samtidig Europa-Parlamentet. Hvis Rådet vedtager forslaget eller ikke udtaler sig inden for fristen,
skal forslaget sendes til Europa-Parlamentet til Legalitetskontrol. Kommissionen vedtager forslaget,
såfremt Europa-Parlamentet ikke inden for en frist på fire måneder har gjort indsigelse mod forslaget.
Forslaget forventes sat til afstemning via skriftlig procedure i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fø-
devarer og Foder (SCoPAFF) i slutningen af februar 2021 med forventet frist den 8. marts 2021.
Formål og indhold
Cadmium er en kemisk forurening, som findes i miljøet, og som ikke kan undgås. Afgrøderne akkumu-
lerer cadmium fra den jord de dyrkes i. Cadmium ophobes i nyrerne og kan give nyreskader. De vigtig-
ste kilder til vores indtag af cadmium er kornprodukter og grøntsager samt kartofler. Den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet, at især børn og vegetarer har et højt indtag af cad-
mium fra fødevarer. Indtaget kan være op til dobbelt så højt som det tolerable indtag for cadmium.
EFSA konkluderede dermed, at indtaget af cadmium bør reduceres.
Kommissionens forslag er fremsat som en opfølgning på EU henstilling 2014/193 om reduktion af cad-
mium i fødevarer. Jf. denne henstilling har medlemsstaterne i de seneste år arbejdet på for eksempel
at finde kornsorter og kartoffelsorter, som akkumulerer mindre cadmium.
De væsentligste ændringer i forhold til de nuværende regler omfatter følgende:
Reduktion af nuværende maksimalgrænseværdier for citrusfrugter, kernefrugter, oliven, kiwi, ba-
naner, mango, papaya, ananas, bær og små frugter, radisser, rødbeder, selleri, løg, kål, bladkål, en
række bladgrøntsager, frugtgrøntsager, bælgfrugter, stængelgrøntsager, svampe, visse kornsorter
(rug, byg, ris, quinoa).
Der fastsættes som noget ny maksimalgrænseværdier for trænødder og pinjekerner, oliefrø, til-
skudsdrikke til småbørn og salt.
Forslaget er omfattende med mange ændringer. Generelt bliver grænseværdierne for cadmium nu op-
delt på mange underkategorier. Dette skyldes, at Kommissionen har tilstræbt at reducere grænsevær-
dierne så meget som muligt
men da en enkelt kategori som for eksempel rodfrugter omfatter meget
forskellige typer af rodfrugter med forskelligt indhold af cadmium, så har man ønsket at presse græn-
seværdierne ned ad, selv om det så har betydet, at gruppen skulle underopdeles på flere meget speci-
fikke underkategorier for at undgå, at en bestemt type rodfrugter (for eksempel pastinak eller skorzo-
nerrødder) ikke vil kunne overholde grænseværdierne.
De foreslåede grænseværdier er fastsat ud fra nyere data fra EFSA over indhold i de europæiske føde-
varer. Grænseværdierne er typisk fastsat på et niveau som betyder, at ca. 90-95 % af fødevarerne vil
kunne overholde grænseværdierne, men at ca. 5-10 % af fødevarerne vil have for højt indhold.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på
legalitetskontrol.
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regerin-
gens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
2
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 379: Grundnotat om maksimalgrænseværdier for cadmium i visse grøntsager og oliefrø, komitésag
2342818_0004.png
Gældende dansk ret
Ændringen vil være direkte gældende i Danmark og forventes ikke at medføre andre ændringer af lov-
givning.
Konsekvenser
Forslaget har ingen væsentlige lovgivningsmæssige, statsfinansielle eller administrative konsekvenser
for det offentlige eller konsekvenser for EU’s budget. Forslaget skønnes ikke at have væsentlige sam-
fundsøkonomiske konsekvenser, ligesom det ikke vurderes at medføre nævneværdige erhvervsøkono-
miske konsekvenser.
Danmark har igennem mange år haft grænseværdier for cadmium i kunstgødning og indhold af cad-
mium i danske afgrøder ligger måske blandt andet af denne årsag i den lavere ende.
Forslaget medvirker til at reducere indtaget af cadmium under hensyntagen til, hvad der er realistisk
opnåeligt i praksis.
DTU Fødevareinstituttet har udtalt, at det er positivt, at Kommissionen anerkender, at der brug for at
sænke eksponeringen. Det vil være ønskeligt fra et sundhedsmæssigt synspunkt, at der blev sat så lave
grænser for indholdet af cadmium i en række fødevarer, at det vil have en reel effekt på eksponeringen.
Det er positivt, at grænserne sænkes i en del fødevarer, og at der sættes grænser for indholdet i fødeva-
rer, hvor der tidligere ikke var fastsat grænser. Det bør dog undersøges, om disse grænser vil sænke
befolkningens eksponering for cadmium signifikant.
Selvom der nogle steder findes høje naturlige koncentrationer af cadmium, kan der stadig gøres en del
for at holde indholdet i fødevarer nede. Både jordbehandling (kalkning med deraf forøgelse af pH) og
valg af plantesorter, der har så lav absorption af cadmium som muligt er oplagte muligheder.
Forslaget skønnes at have en positiv virkning for beskyttelsesniveauet i Danmark og EU, idet grænse-
værdierne reduceres.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen.
Dansk Industri kommenterer, at reduktion af grænseværdien for cadmium i korn og især i hvedeklid er
problematisk. De støtter henvenddelsen fra European Flour Millers til Kommissionen om, at de nuvæ-
rende grænseværdi på 0,20 mg/kg bør bibeholdes. Dansk Industris bekymring skyldes, at en af mølle-
virksomhederne i Danmark har fire analyseresultater, hvoraf det ene er på 0,16 mg/kg. Forslaget læg-
ger op til en ny grænseværdi på 0,15 mg/kg, hvorfor Dansk Industri er bekymrede for, at de nye græn-
seværdier i nogle tilfælde vil overskride nuværende niveauer.
Fødevarestyrelsen bemærker til dette, at en prøve kun overskrider grænseværdien, såfremt der er en
signifikant overskridelse, hvor der tages hensyn til analyseusikkerheden. Da overskridelsen kun er
marginal, bør Dansk Industri ikke være bekymrede for, at nye grænseværdier vil overskride nuvæ-
rende niveauer. Analyseusikkerheden ligger typisk omkring 10 % - i nogle tilfælde op til 20 %, så den
pågældende prøve ville ikke være en reel overskridelse. Grænseværdierne baserer sig på data på euro-
pæisk niveau. Det har været hensigten med forslaget at reducere de europæiske forbrugeres ekspone-
ring for cadmium, da EFSA har vurderet, at den gennemsnitlige forbruger har et indtag af cadmium
lige omkring det tolerable. Det betyder, at ca. halvdelen af forbrugerne indtager for meget cadmium.
Især vegetarer og børn har et højt indtag.
3
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 379: Grundnotat om maksimalgrænseværdier for cadmium i visse grøntsager og oliefrø, komitésag
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemssta-
ter.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Forslaget vurderes at reducere de europæiske forbrugeres eksponering for cadmium. Regeringen agter
på den baggrund at støtte forslaget.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
4