Januar 2021, Aarhus
Strategi for dansk akvakultur
2021
–
2027
Indledning
Danske fiske- og skaldyrsopdrættere har været pionerer indenfor udvikling af akvakultur på land og på åbent hav,
hvor innovative teknologier og foderløsninger bidrager til, at Danmark har nogle af de mest miljøeffektive
opdrætsanlæg i verden. Akvakultursektoren arbejder på et konkurrencepræget internationalt marked og indenfor
nationale og internationale miljø- og bæredygtighedsstandarder, herunder økologi og ASC, som er en
international standard for ansvarligt opdræt af fisk. Danmark er det land i verden med flest ASC-certificerede
ørredopdræt.
Danmark er førende indenfor udvikling og brug af recirkuleringsteknologier (RAS) til landbaseret fiskeopdræt og
tegner sig for
æste hal dele af EU’s sa lede produktio af fisk i RAS-anlæg.
Akvakultur er den hurtigst voksende animalske fødevareproduktion globalt, og i årtier har hele værdikæden fra
avlsanlæg, opdræt på land og på havet, foderindustrien og udstyrsleverandører samarbejdet og investeret i at
producere fødevarer i respekt for omverdenen, natur og miljø. Der er fortsat et stort potentiale i at udvikle dansk
akvakultur og dermed fremme eksport, økonomisk vækst og beskæftigelse i landdistrikterne samt styrke
forsyningskæden af miljø- og klimavenlige sunde fødevarer.
Akvakultursektoren vil bidrage til den grønne omstilling
Med denne strategi for 2021-2027 foreslår Dansk Akvakultur en fremtidig udvikling, hvor klima, miljø,
dyrevelfærd og biodiversitet får en central rolle. Vi ønsker at bidrage til en grøn omstilling af den danske
fødevareproduktion og medvirke til at indfri målsætningen for de danske vandområdeplaner samt klimamålet om
en reduktion af udledningen af drivhusgasser på 70% inden 2030.
Verdens befolkning øges og vil i 2050 være tæt på 10 milliarder mennesker. Det medfører en øget efterspørgsel
efter fødevarer og et større pres på jordens ressourcer. Det kalder på bæredygtige løsninger for
fødevareproduktionen.
Vækst i marin akvakultur kan aflaste presset på land- og ferskvandsressourcer til gavn for biodiversiteten, og den
samlede akvakultursektor kan øge forsyningen af sunde fisk og skaldyr som et supplement til fiskeri på de vilde
fiskebestande.
Dansk Akvakultur har i mange år arbejdet med ressourceoptimering, recirkulering og genanvendelse, og vi kan
fortsat bidrage til en cirkulær bioøkonomi, herunder gennem en optimeret anvendelse af fiskegødning samt
øvrige biprodukter fra akvakulturen.
Vi har alle et ansvar
for en grøn og bæredygtig omstilling, og der er behov for et bredt samarbejde, som
involverer virksomheder, politikere, myndigheder, organisationer, forskere og forbrugere for at skabe de rigtige
rammer og løsninger.
Hermed præsenteres Dansk Akvakulturs strategi for en stærk og mangfoldig
sektor, der u derstøtter EU’s og
Danmarks ambitioner for vækst og innovation i akvakultur.
Dansk Akvakultur repræsenterer det samlede opdrætserhverv for fisk, skaldyr og tang. Med en eksport på ca. 1,5 mia. kr. bidrager vores
medlemmer positivt til dansk økonomi og beskæftigelse
–
primært i landdistrikterne. Vores målsætning er at fremme bæredygtig vækst og pro-
duktion af gode og sunde akvakulturprodukter. Det gør vi ved at sikre bedre rammevilkår og synliggøre akvakulturerhvervets værdi for samfundet.
Da sk Ak akultur ∙ Agro Food Park
∙ DK-
Aarhus N. ∙ Tlf.:
∙ da skak akultur@da skak akultur.dk ∙
.da skak akultur.dk