Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 269
Offentligt
2319292_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 14. januar 2021
Sagsnummer: 2021-1077
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af
spørgsmål 55 ad EUU alm. del af 18. december 2020 om etablering af ernæringsprofiler og konsekvenser for
nøglehulsmærket.
Med venlig hilsen
Rasmus Prehn
/
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN
5798000862005 • [email protected]
www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 269: Kopi af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris svar på EUU alm. del - spm. 55 om ernæringsprofiler og konsekvenser for nøglehulsmærket
2319292_0002.png
Den 14. januar 2021
FVM 006
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 55 (EUU alm. del) stillet 18. de-
cember 2020 efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 55
”Kan
ministeren uddybe, hvad der ligger i EU-Kommissionens forslag om at fastsætte EU-regler for, hvornår
virksomheder på frivillig basis må gøre brug af ernæringsanprisninger? I forlængelse heraf bedes ministeren
oplyse, hvilke konsekvenser forslaget kan få for det nordiske "nøglehulsmærke".”
Svar
Spørgsmålet er forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Det
er fastsat i anprisningsforordningen 1924/2006, at Kommissionen skal udarbejde såkaldte ernærings-
profiler. Ernæringsprofiler vil skulle sikre, at fødevarer, der generelt set må vurderes som mindre sunde, ikke
kan markedsføres med ernærings- og sundhedsanprisninger. I ernæringsprofiler vil der for eksempel kunne
stilles krav om maksimalt indhold af fedt, sukker og salt i de fødevarer, som markedsføres med ernærings- og
sundhedsanprisninger.
I henhold til anprisningsforordningen skulle Kommissionen senest den 19. januar 2009 have fastsat sådanne
ernæringsprofiler. Kommissionen har dog aldrig fremlagt et endeligt forslag om ernæringsprofiler.
Kommissionen har i forbindelse med fremsættelsen af Jord-til-Bord strategien i maj 2020 oplyst, at den vil
genoptage arbejdet med fastsættelsen af ernæringsprofilerne.
Nøglehulsmærket er en frivillig ernæringsanprisning, som er omfattet af reglerne i anprisningsforordningen
om anvendelsen af ernærings- og sundhedsanprisninger. Anvendelse af nøglehulsmærket er blandt andet
baseret på kriterier om maksimalt indhold af fedt, sukker og salt, hvilket er de næringsstoffer, som der er vi-
denskabeligt belæg for at begrænse indtaget af i kosten.
Nøglehulsmærket er notificeret i EU som et nationalt frivilligt ernæringsmærke. Kommissionens accept af
denne notifikation er betinget af, at der ved etableringen af ernæringsprofiler i EU eventuelt vil skulle foreta-
ges tilpasninger i kriterierne for brugen af Nøglehulsmærket, hvis anvendelsen skulle vise sig at være i strid
med disse ernæringsprofiler.
Fødevarestyrelsen forventer dog ikke, at etablering af ernæringsprofilerne, såfremt det lykkes, vil medføre
behov for at tilpasse kriterierne for brugen af Nøglehulsmærket væsentligt.”
Rasmus Prehn
/
Annelise Fenger
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk