Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 208
Offentligt
2304374_0001.png
NOTAT
Krisestaben
J.nr. 2020-14-81-05589
Ref. MAGLA
Dato: 09-12-2020
Notat om Vurdering af risiko for COVID-19 (SARS-CoV-2) i svin
Problemstilling
Dansk Veterinær Konsortium har på baggrund af den tilgængelige viden om COVID-
19 vurderet, at det er meget usandsynligt, at SARS-COV-2 (COVID-19) giver infek-
tion i svin.
Baggrund
Der er set udbrud af COVID-19 blandt medarbejdere på danske svineslagterier.
Dansk Veterinær Konsortium har efter anmodning fra Fødevarestyrelsen lavet en
vurdering af, om udbruddene kan skyldes smitte fra svin til medarbejderne, samt om
der er behov for en screening i den danske svinepopulation for forekomst af COVID-
19.
Resultater
Dansk Veterinær Konsortium oplyser, at der globalt set ikke har været rapporteret
om tilfælde med COVID-19 infektioner i svin trods udbredt kontakt mellem menne-
sker og svin.
Dansk Veterinær Konsortium har ved gennemgang af fire studier (udført i 2020) med
eksperimentel podning af svin med COVID-19 fundet, at der i ingen af studierne er
indikation for replikation (formering) af virus eller for immunreaktion i svinene. Der
er heller ikke konstateret smitte fra podede svin til kontaktsvin.
Konklusion
.
Dansk Veterinær Konsortium vurderer på ovenstående grundlag, at det er meget
usandsynligt (0,1-1%), at COVID-19 giver infektion i svin.
Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31-33
DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00
Fax +45 72 27 65 01
• CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk