Hvem er vigtigst at beskytte i kampen mod en pandemi? Borgerne eller svineindustriens
lobbyister?
Er det troværdigt, at farlige bakterier og vira ikke udledes fra svinefabrikkerne?
Tusindvis af mink er blevet beordret aflivet, fordi en muteret virus truede vores folkesundhed. Vi
ved, at epidemier og pandemier ofte stammer fra dyrehold, hvor dyrene holdes tæt og under
kummerlige forhold.
I Danmark lever over 5 gange flere svin end mennesker. De lever tæt og kummerligt. Alligevel
udvider svineindustrien støt og landmændene får milliontilskud til deres produktion og nye
svinestalde.
Som indbygger i et så svinetæt land forventer man, at der holdes skarpt øje med svineindustrien af
hensyn til din og min sundhed. Men man har hørt meget lidt slåen på tromme for, at vi ikke skal
være bekymrede. Ingen beroligende ytringer, ingen screeninger, ingen forsikringer om, at man
forsøger at forhindre vira og bakterier at sprede sig i- og fra svinefabrikkerne.
Der har været store Covid-19 udbrud på danske og tyske slagterier. Man må derfor forestille sig, at
man har testet alle medarbejdere i staldene samt de svin, der sendes til slagtning? Men det har
man ikke.
Talrige besætninger er allerede smittede med den penicillinresistente bakterie, MRSA 0). Det vil
være en katastrofe af ufattelige dimensioner, hvis antibiotikaresistens breder sig. Alligevel støtter
man svineproducenterne i at udvide deres fabrikker. De kan udvide nærmest uden begrænsninger,
og de får økonomisk støtte både fra den danske stat og fra EU, hvilket i sidste ende er fra os
skatteydere.
Covid-19 forekommer blandt svin, viser en nordamerikansk undersøgelse 1) og vi, der er
verdensmestre i svin, har ikke gjort meget for hverken at bevise eller modbevise dette. Vi ved, at
flere allerede har rejst spørgsmål omkring svineindustrien og de risici, der er for folkesundheden,
men de er blevet spist af med halve svar og usandheder, hvilket bl.a. fremgik af DR udsendelsen
Detektor den 10. november. Her var daværende fødevareminister sendt i byen af sine
embedsmænd med ukorrekte påstande om, at der er lavet kliniske forsøg med svin i Danmark, der
viser, at svin ikke smittes nævneværdigt af Coronavirus 3).
Myndighederne (arbejdstilsynet) undersøger arbejdsforholdene for udenlandske arbejdere, der er
smittede med covid-19 i mink-industrien, bygge-industrien og på slagterier, men hvad med de folk,
der arbejder i svineindustrien? Ansatte, som ofte transporterer sig mellem svinefabrikker flere
gange dagligt.
Det er kendt, at mink fodres med slagteriaffald, men har man herhjemme for alvor undersøgt, om
dette slagteriaffald er en mulig smittekilde? Det er bydende nødvendigt at vurdere de mange og
uanede sundhedsrisici, som den støt voksende svineindustrien udgør. Vi efterspørger derfor:
-
-
Seriøs og systematisk kontrol af, hvilke sundhedsskadelige bakterier og vira, der spredes fra
alle led af svineindustrien
Undersøgelser af og fokus på sygdomsudvikling i befolkningen generelt og specifikt i
naboer til store svineindustrier
1