Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del Bilag 138
Offentligt
2285664_0001.png
P
RESSEMEDDELELSE
18.11.2020
Nyt samarbejde vil udfordre skuffende klimapartnerskabsrapport:
Danmark - fra verdensmester i svin
til førende inden for grønne fødevarer
Med rapporten
‘Fra foder til føde’
præsenterer et unikt grønt samarbejde den vision for dansk
landbrug og fødevareproduktion, der fuldstændig mangler i sektorens egen klimaplan. Ny Vox-
meter-analyse viser, at rigtig mange danskere bakker visionen op.
Bag den nye visionsrapport står Rådet for Grøn Omstilling, Danmarks Naturfredningsforening,
Greenpeace, Dyrenes Beskyttelse, Plantebranchen og Dansk Vegetarisk Forening.
Skuffelse over reduktionsplanen fra Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren fik de
seks organisationer til at sætte sig om samme bord. Resultatet er
den nye rapport med 18 konkre-
te inspirationsforslag
til, hvordan vækst i landbruget kan forenes med de nationale klimamål og
hensynet til naturen.
Danmark skal gå forrest
“Vi ønsker med rapporten at slå fast, at hvis Danmark vil nå sit klimamål, kræver det en gradvis omstilling til et
landbrug, der har langt mere fokus på produktion af økologisk, plantebaseret føde til mennesker
frem for foder til dyr,” siger Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver fra Danmarks Natur-
fredningsforening.
Rapporten skal her og nu inspirere og indgyde Folketinget mod til at vælge en ny vej, når de om
et øjeblik skal i gang med at forhandle, hvor meget landbruget skal bidrage til, at Danmark redu-
cerer klimagasserne med 70 pct. i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Konkret foreslår organisationer-
ne en handlingsplan for omstillingen fra foder til føde.
Også danskerne ser store muligheder i en grøn omstilling af landets fødevareproduktion. 6 ud af
10 siger i en ny Voxmeter-analyse, at de er enige i, at Danmark skal gå foran i det internationale
kapløb om at være bedst til at producere plantebaserede fødevarer.
“Fra USA til Kina investeres der i disse år store summer i udviklingen af alternativer til animalske fø-
devarer. Der er et enormt potentiale for et stolt landbrugsland som Danmark, men det kræver, at
vi melder os ind i kampen nu,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegeta-
risk Forening.
Færre landbrugsdyr vil nedbringe klimagasser
I dag kommer 28 pct. af Danmarks udledning af klimagasser fra landbrugsdyr. 4 ud af 10 siger i
Voxmeter-analysen, at de er enige i, at det er vigtigt, at Danmark omlægger landbruget, så der i
fremtiden bliver færre landbrugsdyr til at udlede klimagasser.
"Det industrielle kødlandbrug, der dominerer Danmark i dag, er i sin kerne i dyb konflikt med den
fremtidige fødevareproduktion, vi ifølge klimavidenskaben må og skal bevæge os hen imod. Alli-
gevel taler Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren slet ikke om potentialet ved
flere plantebaserede fødevarer og mindre animalsk produktion. Det er en stor mangel, som vi
med denne rapport vil råde bod på,” siger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i
Greenpeace.
-1-
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 138: Henvendelse af 18/11-20 fra Plantebranchen om publikationen Fra Foder Til Føde - en grøn vision for dansk landbrugs- og fødevareproduktion
Politikerne skal sikre dyrkning af føde
Voxmeter-analysen viser, at hver anden er enig i, at det er vigtigt, at politikerne sikrer, at en større
del af landbrugsjorden i fremtiden bliver brugt til at dyrke mad til mennesker. I dag er det 80 pct.
af de danske marker, der bliver brugt til at dyrke foder til dyr, mens kun 11 pct. bruges til at dyrke
mad til mennesker.
Konkret foreslår organisationerne bag den nye rapport blandt andet, at landmænd får adgang til
rådgivning og uddannelse i at producere og afsætte planter til menneskemad, at statsfinansieret
landbrugsforskning omprioriteres fra landbrugsdyr til planteproteiner, og at Danmark indfører en
konkret målsætning om en gradvis reduktion af den animalske produktion. For eksempel ved at
oprette en fond, der opkøber konkursramte husdyrlandbrug og omlægger jorden til naturarealer
eller økologisk planteproduktion. Finansieringen skal hentes i sparede sundhedsudgifter, klimaafgif-
ter og omlægning af landbrugsstøtten.
Stor vækst i plantebaserede fødevarer
Markedet for plantebaserede kød- og mælkealternativer vokser markant i disse år. Ikke bare i
Danmark, men internationalt. I 2025 forventes de plantebaserede produkter at udgøre 8% af det
samlede marked for henholdsvis kød og mælk herhjemme.
“Hvis politikerne vælger at igangsætte en gradvis omlægning af landbruget og fødevareproduk-
tionen, kan de fremme Danmarks stærke position inden for udvikling og produktion af plantebase-
rede fødevarer og gøre os til en dominerende spiller på planteproteinmarkedet globalt,” siger
Frederik Madsen, sekretariatschef i Plantebranchen.
Råvarerne skal være danske
8 ud af 10 siger i den nye analyse, at de er enige i, at det er vigtigt, at råvarerne til de plantebase-
rede fødevarer bliver dyrket i Danmark.
Birgitte Iversen Damm, chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse, påpeger, at politiker-
ne også vil sikre solide sidegevinster:
"En mindre animalsk produktion og helt andre, økologiske afgrøder på de tilbageværende mar-
ker, skaber langt mere plads til natur og miljø, hvilket betyder bedre forhold for fiskene i vores far-
vande og de vilde dyr til lands, flere fuglefløjt og mere insektsummen.”
“Den animalsk dominerede fødevareproduktion, vi har i dag, kan vi ikke bevare, når Danmark i
en nær fremtid skal være netto-nul-udleder. Den fødevareproduktion, vi sammen foreslår, at
Danmark satser på fra nu af, kan vokse sig kæmpestor, uden at spænde ben for klimamålene”,
siger Annika Lund Gade fra Rådet for Grøn Omstilling.
Kontakt:
Emma Oehlenschläger, presseansvarlig for ‘Fra foder til føde’, tlf. 28 25 16 29
Kontakt talspersoner fra organisationerne bag rapporten:
Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening, tlf. 23 20 30
07 (Særligt
natur, miljø og landbrugets arealanvendelse)
Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk forening, tlf. 50 56 18 17 (Særligt
forbruget af plantebaserede fødevarer, finansiering af omlægningen af landbruget og den inter-
nationale udvikling og efterspørgsel)
Frederik Madsen, Sekretariatschef og talsperson for Plantebranchen, som har 30 medlemsvirksom-
heder, tlf. 40 43 02 50 (Særligt produktion, salg og udvikling indenfor plantebaserede fødevarer,
samt producenter og importørers vilkår i Danmark)
Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace, tlf. 28 10 90 53 (Særligt arealer,
lavbundsjorde, lækage og reduceret animalsk produktion)
Annika Lund Gade, Rådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, tlf. 42 43 16 07 (Særligt landbrugets kli-
-2-
MOF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 138: Henvendelse af 18/11-20 fra Plantebranchen om publikationen Fra Foder Til Føde - en grøn vision for dansk landbrugs- og fødevareproduktion
2285664_0003.png
mapåvirkning og arealforbrug, udtagning af landbrugsjord, afgifter og støtteordninger)
Birgitte Iversen Damm, chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse, tlf. 51 28 70 37, (Sær-
ligt reduceret animalsk produktion og forbrug samt dyrevelfærd)
Hvis pressen ønsker cases med hensyn til landmænd og producenter, der er gået plantevejen, så
kan Emma Oehlenschläger henvise.
Følg dette link
(
https://www.dropbox.com/sh/dxs2uanwwgrwtef/AACKHJLJJYZoR8_cXh9GiTTSa?dl=0
)
til:
Rapporten ‘Fra foder til føde’
Kort pressebrief - overblik over rapporten
Pressefotos (til fri brug for pressen)
Kontaktdata på producenter og eksportører af planteprodukter
Voxmeter analysen
-3-