Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2020-21
KEF Alm.del Bilag 365
Offentligt
2422107_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-3223
Den 25. juni 2021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1386 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 12. maj. Spørgsmålet er stillet efter ønske
fra Peder Hvelplund (EL).
Spørgsmål nr. 1386 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Ministeren
bedes kommentere henvendelsen fra 92-gruppen om dansk kødproduktions klimaeffekti-
vitet (MOF alm. del
bilag 513 og KEF alm. del
bilag 288). Herunder bedes ministeren redegøre for,
hvilket belæg ministeren har for de tal, Danmark har sendt til EU ifm. med Danmarks CAP-SWOT ana-
lyse, om at dansk produceret kød udleder under halvt så meget CO2 per kg kød som kød produceret i
EU27?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Landbrugsstyrelsen, der har
oplyst følgende:
’’Som led i udarbejdelsen af den strategiske plan for implementeringen af EU’s fælles landbrugspolitik
2023-27 (CAP-planen) er det et EU-krav, at der skal udarbejdes en SWOT-analyse. Den danske SWOT-
analyse er udarbejdet af et eksternt konsulentteam bestående af Teknologisk Institut, Pluss, Epinion og
Efiko i 2019.
Det fremgår af den danske SWOT-analyse (figur 9 side 29), at dansk kødproduktion i gennemsnit udle-
der færre drivhusgasser end EU28-landene (De 27 EU-lande og Storbritannien). Det fremgår også, at
dansk produceret kød udleder 3,71 kg CO2-ækvivalenter. pr. kg kød, mens resten af EU28-landende i
gennemsnit udleder 8,14 kg CO2-ækvivalenter pr. kg kød. Beregningerne i analysen (figur 9) er baseret
data fra Eurostat. Beregningerne sætter de årlige drivhusgasudledninger fra husdyr-sektoren (i CO2-
ækvivalenter) i forhold til grise- og oksekød (i tusind tons). I beregningerne er der ikke medtaget udled-
ninger fra import af sojaskrå til foder. Disse forhold vil blive medtaget i den opdaterede version af
SWOT-analysen, som vil blive sendt i offentlig høring sammen med CAP-planen, der er under udarbej-
delse.
Rapporter fra World Resources Institute (WRI) udgivet i 2020 samt rapporten
”A pathway to carbon
neutral agriculture in Denmark”
fra maj 2021 viser, at griseproduktionen i Danmark er blandt de mest
klimaeffektive målt pr. produceret kg grisekød. Det gælder både, når der sammenlignes med en række
europæiske lande og med centrale lande uden for Europa (USA og Brasilien).
Landbrugsstyrelsen er opmærksom på, at der findes forskellige metoder til at opgøre landbrugets kli-
maeffektivitet. Der foregår stadig en del udvikling af viden på dette område
både metodisk og data-
mæssigt.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk
KEF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 365: Kopi af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri svar på MOF alm. del - MFU spm. 1386 om kommentar til henvendelsen fra 92-gruppen om dansk kødproduktions klimaeffektivitet
Landbrugsstyrelsen har derfor bestilt en videnssyntese fra Aarhus Universitet om dansk landbrugs kli-
maeffektivitet og klimaaftrykket af udvalgte fødevarer, herunder kød, ud fra en livscyklusbetragtning.
Analysen vil indeholde en sammenligning med andre landes klimaaftryk for udvalgte fødevarer. Dele af
rapporten forventes leveret i efteråret 2021, hvorefter den sendes i høring hos interessenter. Resulta-
terne fra rapporten forventes præsenteret i januar 2022.”
Der er efter min opfattelse brug for at gøre landbruget grønnere, ikke ved at afvikle det, men ved at
udvikle det. Det kræver, at vi er på forkant med den stigende efterspørgsel på bæredygtige fødevarer
både i Danmark og globalt. Danmark skal vise, at det er muligt at forene et lavt klimaaftryk med en høj
eksport, og at Danmark kan gå forrest i konkurrencen om at producere fødevarer af høj kvalitet under
gode arbejdsvilkår, uden at klimaet og naturen taber. Som det fremgår af min besvarelse af 1. marts 2021
af spørgsmål nr. 763 og 764 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, findes der relativt få
studier af høj kvalitet, der systematisk sammenligner klimaeffektiviteten i fødevareproduktionen på for-
skellige produktgrupper mellem lande.
Rasmus Prehn
/
Sofus Rex
2