Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2020-21
KEF Alm.del Bilag 288
Offentligt
2382699_0001.png
Baggrundsnotat, 92-gruppen
April 2021
Fakta-tjek af regeringens oplysninger til EU om dansk kødproduktions klimaeffektivitet
1. Baggrund:
Som del af de igangværende forhandlinger om EU's landbrugsstøtte, skal EU-landene i sidste
kvartal 2021 indsende en CAP strategisk plan, der redegør for hvordan hvert land vil fordele
landbrugsstøtten til blandt andet at opfylde EU's klimamålsætninger.
Forarbejdet til de CAP strategiske planer kræver, at hvert EU-land samarbejder med
Kommissionen; afholder høringer og inddrager interessenter
1
; og fremlægger en SWOT-analyse,
der kortlægger de styrker, svagheder, muligheder og trusler det pågældende lands landbrug har
mht at opfylde EU's målsætninger for miljø og klima.
På baggrund af landenes SWOT-analyser afgav EU-kommissionen i december 2020 individuelle
anbefalinger til hvert EU-lands videre arbejde med deres CAP strategiske plan
2
.
I EU-kommissionens anbefalinger til Danmark står der på side 12:
The d aft SWOT takes accou t of the high e issio s f o ag icultu e, ho e e otes that i
Denmark GHG emissions are 3.71 kg CO2 per kg meat produced, far less than the EU average 8.14
kg (2016). However, it is also noted that as climate-efficiency is already there, there is no
i
ediate pote tial fo a fu the fast eductio .
2. Danmarks tvivlsomme oplysninger til EU-kommissionen
Det forekommer utroligt at dansk kødproduktion allerede skulle være så ekstremt klimaeffektivt
som det hævdes. Hvis dansk kød reelt kun udledte 3,71 kg CO2/kg kød i forhold til et EU
gennemsnit på 8,14 kg CO2/kg kød, svarer det til at ét kg EU-kød er 220% værre for klimaet end ét
kg dansk kød.
Tallene EU refererer til stammer fra en tvivlsom figur i Danmarks SWOT
3
(s. 29), indsat herunder).
Hensigten med figuren er, at underbygge påstande om at dansk kødproduktion klimamæssigt er så
1
NB: 92-gruppen er ikke blevet inddraget hverken i udarbejdelsen af Danmarks CAP strategiske plan eller i
udarbejdelsen af Danmarks SWOT-analyse.
2
https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/cap-strategic-
plans_en#cap-strategic-plans-recommendations
3
Den danske SWOT rapport:
https://lbst.dk/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Filer/Tvaergaaende/EU-
arbejdet/Landbrugsreform_-_direkte_stoette/SWOT_Rapport_2_Maalsaetning_2_DEF.pdf
kontakt: [email protected]
KEF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 288: Henvendelse af 27/4-21 fra 92-gruppen om dansk kødproduktions klimaeffektivitet
2382699_0002.png
Baggrundsnotat, 92-gruppen
overlegen, at det dels ikke er muligt at reducere yderligere, og at dansk kødproduktion derfor skal
fritages for at indføre klimatiltag så dansk kødproduktion kan fortsætte i sit nuværende omfang.
Påstanden om en så enorm klimafordel ved dansk kødproduktion er dog næppe trolig. Tallene
forekommer helt utrolige set i forhold til eksisterende undersøgelser, der sammenligner
klimapåvirkningen af forskellige landes kødproduktion.
3. Eksisterende sammenligninger af CO2-udslippet per produceret kilogram kød fra svin og
kvæg.
Påstanden i Danmarks SWOT, at kød fra EU28 er 220% værre for klimaet end dansk kød,
forekommer utrolig i forhold til flere eksisterende sammenlignende undersøgelser hvor
klimapåvirkningen fra dansk kødproduktion ikke fremstår entydigt bedre eller værre end EU27-
gennemsnittet:
Lesschen et al.
(2011)
Greenhouse gas emission profiles of European livestock sectors,
Animal Feed
Science and Technology 166–167
4
.
4
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0377840111001775
kontakt: [email protected]
KEF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 288: Henvendelse af 27/4-21 fra 92-gruppen om dansk kødproduktions klimaeffektivitet
2382699_0003.png
Baggrundsnotat, 92-gruppen
Ifølge Lesschen et al. (2011) ligger
Danmark ca. 26% bedre end EU28-gennemsnittet på oksekød.
Dansk oksekød udleder ca. 18kgCO2 per kg oksekød, hvor EU-gennemsnittet er 22,6kgCO2 per kg
oksekød.
Samtidig ligger
Danmark ca. 9% bedre end EU28-gennemsnittet på svinekød.
Dansk svinekød
udleder ca. 3,2kgCO2 per kg svinekødkød, hvor EU-gennemsnittet er 3,5kgCO2 per kg svinekød.
Weiss & Leip
(2012)
Greenhouse gas emissions from the EU livestock sector: A life cycle
assessment carried out with the CAPRI model,
Agriculture, Ecosystems and Environment 149
(2012)
5
Ifølge Weiss & Leip (2012) ligger
Danmark ca. 19% værre end EU28-gennemsnittet på oksekød.
Dansk oksekød udleder ca. 28kgCO2 per kg oksekød, hvor EU-gennemsnittet er ca. 22,6 kgCO2 per
kg oksekød.
Samtidig ligger
Danmark ca. 6% værre end EU28-gennemsnittet på svinekød.
Dansk svinekød
udleder ca. 8kgCO2 per kg svinekød, hvor EU-gennemsnittet er 7,5kgCO2 per kg svinekød.
5
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167880911004415
kontakt: [email protected]
KEF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 288: Henvendelse af 27/4-21 fra 92-gruppen om dansk kødproduktions klimaeffektivitet
2382699_0004.png
Baggrundsnotat, 92-gruppen
Wirsenius et al. (2020)
Comparing the Life Cycle Greenhouse Gas Emissions of Dairy and Pork
Systems Across Countries Using Land-Use Carbon Opportunity Costs,
World Resources Institute
Working Paper
6
.
Wirsenius et al. (2020) sammenligner ikke udslippet fra oksekød og har kun elleve lande med i sin
undersøgelse, heraf to ikke-europæiske. Undersøgelsen kan derfor i denne sammenhæng blot
bruges til at sammenligne udslippet fra dansk svinekød med udslippet fra svinekød fra de otte
andre europæiske lande i undersøgelsen.
Ifølge Wirsenius et al. (2020) tallene, ligner det at
Danmark er ca. 9% bedre end de otte andre EU-
lande på svinekød.
DK er opgivet til 10,8 kgCO2 per kg svinekød. De otte europæiske lande er på
11,8 kg CO2 per kg svinekød (regnet som simpelt gennemsnit, dvs. gennemsnittet er ikke vægtet
efter hvor meget svinekød de otte lande hver producerer).
EU-Commission (2020)
Commission recommendations to Member States as regards their strategic
plan for the CAP, Annex 2
7
.
EU-kommissionen sendte den 18. december 2020 hvert EU-land individuelle anbefalinger til deres
videre arbejde med deres nationale CAP strategisk plan (se første side af dette notat). Samtidigt
leverede EU-kommissionen et lille bilag (annex 2), der leverer overordnede klimadata for hvert EU-
lands landbrugssektor og dermed giver lidt mulighed for at sammenligne Danmark og EU27
gennemsnittet.
https://files.wri.org/s3fs-public/comparing-life-cycle-greenhouse-gas-emissions-dairy-pork-systems_0.pdf
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/key_policies/documents/cap-strategic-plan-c2020-
846-annex_en.pdf
7
6
kontakt: [email protected]
KEF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 288: Henvendelse af 27/4-21 fra 92-gruppen om dansk kødproduktions klimaeffektivitet
2382699_0005.png
Baggrundsnotat, 92-gruppen
Annex 2 giver ikke mulighed for at sammenligne CO2-udslippet per kg svinekød og oksekød. De
kategorier i annex 2, der direkte relaterer til kødproduktion,
er ”e teri fer e tatio ” og ” a ure
manage
e t”. De to kategorier udgør tilsa
e
, % af da sk la d rugs sa lede
-udslip
på 11,1MT CO2 (Annex2 medregner ikke udslippet fra landbrugets transport).
I forhold til påstanden fra Danmarks SWOT-analyse, om at kød fra EU27 skulle være 220% mere
klimabelastende end dansk kød, er det bemærkelsesværdigt at Danmark i kategorien
E issio s
f o e te ic fe e tatio pe u it of u i a ts i to es of CO2 e ui ale ts pe li estock u it
har et udslip på 3.3 ton CO2 per LSU-dyreenhed, hvor EU27 gennemsnittet er 2,7 ton CO2.
Danmark udleder altså 22% mere per dyreenhed end EU27 på enteric fermentation.
Annex 2 inkluderer ikke en tilsvarende per-enhed sammenligning for kategorien
a u e
a age e t
,
der ligesom enteric fermentation er stærkt relateret til kødproduktionens udslip.
Udslippet fra husdyrgødning og udslippet fra enteric fermentation må dog antages at stamme fra
det samme antal LSU-dyreenheder. Ud fra Annex 2 kan det derfor beregnes at EU27 fra gødning
udleder 0,88 ton CO2e per LSU-dyreenhed, mens dansk udslip fra gødning udleder 2,59 ton CO2
per LSU.
Danmark udleder altså 195% mere per dyreenhed end EU27 på manure management.
Fra Annex2 fremgår det endvidere at:
Dansk landbrugsjord udleder 4,2 ton CO2e per hektar, hvor EU27 udleder 2,5 ton/hektar.
Dansk
landbrugsjord udleder således 68% mere CO2eq per hektar end EU27.
Landbrugsjordens udslip
relaterer sig i Danmarks tilfælde stærkt til kødproduktions udslip, da ca. 80% af Danmarks samlede
landbrugsjord bruges til dyrefoder
8
. En væsentlig årsag for dansk landbrugsjords høje udledning
per hektar skyldes formentligt Danmarks dyrkning af lavbundsjorder. Kulstofrige tørvejorder
forekommer primært i det nordlige Europa
9
.
Dansk landbrug har mellem 2005 og 2016/18 kun reduceret sit udslip med 1,6%. Det er et
særdeles sølle resultat af over ti års klimaindsats i landbruget. Desværre har klimaindsatsen stået
8
https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/sites/dyrenesbeskyttelse.dk/files/publikationer/S%C3%A5dan%20ligger%20lande
t%202017.pdf
9
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/key_policies/documents/cap-specific-objectives-
brief-4-agriculture-and-climate-mitigation_en.pdf
kontakt: [email protected]
KEF, Alm.del - 2020-21 - Bilag 288: Henvendelse af 27/4-21 fra 92-gruppen om dansk kødproduktions klimaeffektivitet
2382699_0006.png
Baggrundsnotat, 92-gruppen
endnu mere stille i EU27, som kun har reduceret med forsvindende 0,1%.
Dansk landbrug har for
hele landbrugets udslip opnået 1,5 procentpoint større reduktion end EU27
(2005-2016/18).
Den forsvindende lille CO2-reduktion EU27-landbruget har leveret siden 2005 giver en klar
indikation af at det ikke nytter at Danmark baserer klimaindsatsen i landbruget på om dansk
landbrug klarer sig marginalt bedre eller værre end EU27. Udgangspunktet er at komme i mål med
Parisaftalen og EU's mål om nettonul i 2050. Det vil f.eks. kræve at EU-landenes CAP strategiske
planer sætter stramme Pariskompatible reduktionsmål for landbrugssektoren. Den omstilling kan
ikke undgå også at omfatte en reduktion i produktionen og forbruget af kød
10
- også i Danmark.
4. Opsummering
Det forekommer usandsynligt at påstanden i Danmark SWOT, om at dansk kød er suverænt bedre
for klimaet end kød fra EU27 er sandfærdig.
Man burde kunne forvente at EU-kommissionen selv besad tilstrækkeligt viden om europæisk
landbrug til ved egen kraft at kunne sætte spørgsmål ved utrolige tal, der optræder i enkelte EU-
landes SWOT-analyse. Især når der som i Danmarks tilfælde både er tale om højst utrolige tal og at
tallene tydeligt fremsættes med henblik på at få dansk kødproduktion fritaget for yderligere
klimaindsats.
Det at EU-kommissionen DG AGRI ikke straks stillede spørgsmål til påstandene i Danmarks SWOT,
er et svigt fra EU's side. Det stiller spørgsmålstegn ved, om EU-kommissionen overhovedet evner
ansvaret om, at fordele CAPens 350 milliarder Euro på en måde så EU's klimamål opfyldes. Men
ansvaret for rigtigheden af de oplysninger, der står i den danske SWOT, tilfalder naturligvis alene
den danske regering. Hensigten med dette notat er at bede folketinget om at: 1) at fremskaffe
troværdige oplysninger om CO2-belastningen fra dansk kødproduktion; og 2) i fald SWOT-
analysens påstand om over 200% klimamæssig overlegenhed ved dansk kød ikke kan bekræftes, at
den danske regering underretter EU om tingenes tilstand.
10
https://rgo.dk/wp-content/uploads/fra-foder-til-foede.pdf
kontakt: [email protected]